Sport

Márton Viviana: A győzelem vagy a vereség öt millimétereken múlik

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A magyar sport két új csillaga Spanyolországban, Tenerifén született, egy másodpercet sem készültek a magyar sportrendszerben, ennek ellenére imádjuk őket, részint mert bájosak, hovatovább mert nekünk hoznak aranyakat: Márton Viviana Párizsban a magyar taekwondo első olimpiai aranyérmét nyerte meg, amíg ikerestestvére, Luana 2023-ban a sportág első női világbajnokaként írt történelmet. Nyolcszemközti interjú a Márton lányokkal és édesapjukkal egymás támogatásáról, közös célról és útról, klubjukról, a taekwondo Real Madridjáról, a spanyol és a magyar sportfinanszírozás különbségéről, és arról, hogy bár minden a spanyol fővároshoz köti őket, mégsem volt kérdés, hogy világversenyeken Magyarország színeiben versenyeznek.

Mindegy, hogy éppen ki nyer, kire vetődik nagyobb rivaldafény, az elmúlt években folyamatosan együtt mutatkoztok, együtt is nyilatkoztok. Mindig, mindent együtt csináltok?

Márton Viviana: Persze…

Márton Luana: …mindent.

Egypetéjű ikrekként alighanem az agyatok is egyformán jár, ez a korábbi interjúkból is kiderül, és most is az egyikőtök elkezdi a mondatot, a másik meg befejezi. Személyiségjegyekben is ilyen hasonlóak vagytok?

Viviana: Ott lehet, hogy én egy picivel nyitottabb vagyok, mint Luana, aki megfontoltabb, gondolkodóbb. De egy idő után már ebben sem különbözünk. Mindig együtt vagyunk, és ugyanúgy gondolkozunk.

Luana: A legnagyobb különbség, hogy Viviana ballábas, én meg jobb.

Mohos Márton / 24.hu Márton Luana és Márton Viviana

Sportcsaládba születtetek, édesapátok kick-bokszolt, édesanyátok kézilabdázott, ennek megfelelően több sportágat is kipróbáltatok. Focival, atlétikával kezdtetek, de már elég fiatalon kikötöttetek a taekwondo mellett.

Luana: Már hétévesen elkezdtük…

Viviana: …és nagyon gyorsan fejlődtünk.

Luana: Mert nagyon sokat utaztunk a tenerifei csapattal, és sok tapasztalatot szereztünk.

Viviana: Három hónap után már elvittek az első versenyre – meg is nyertünk mind a ketten. Nem jellemző, hogy valaki ilyen korán eljut arra a szintre, ahová mi.

Mi volt az első, olimpiával kapcsolatos emléketek?  

Viviana: 2016-ban, amikor Tenerifén néztük a mostani edzőnket, Jesus Ramalt és Suvi Mikkonent.

Luana: Oda szerveztek edzőtábort, és mi is ott voltunk az edzéseken.

Viviana: És Suvi utána utazott a riói olimpiára, és mivel korábban megismertük, néztük a tévében és szurkoltunk neki.

Már ekkor, tízévesen megfogalmaztátok, hogy az olimpia elérhető cél? 

Luana: Igen…

Viviana: …mindig is az volt a cél.

Mohos Márton / 24.hu

A fáma szerint ezeken a tenerifei edzéseken szúrtatok szemet Jesus Ramalnak, aki a legnevesebb spanyol taekwondoklub, a madridi Hankuk International tulajdonosa, edzője. Hogyan zajlott a megkeresés, és mennyire volt egyértelmű a döntés, hogy irány Madrid?

Viviana: Amikor edzettünk, Jesus és Suvi is meglátott valami mást, szokatlant bennünk – ahogy megyünk előre. Határozottak voltunk, nem volt bennünk félelem. És a szüleinknek is nagyon megtetszett ez a sport.

Luana: Azt mondták, hogyha fejlődni akarunk, akkor ebbe a csapatba kell mennünk.

Márton Zsolt: Azt tapasztaltuk, hogy Spanyolországban rendkívül népszerű a taekwondo. Óriási a tömegbázisa, tele vannak világ- és Európa-bajnokokkal. Amikor az évek alatt azzal szembesültünk, hogy minden spanyol vagy nemzetközi versenyt a Hankok nyert fölényesen, majd ez a két edző azt állította, hogy a lányaink különlegesek, és örömmel foglalkoznának velük, azt mondtuk a feleségemmel, nincs miről beszélni, kizárólag a Hankoknál van értelme folytatni.

Eleinte egy-egy alkalommal párnapos edzőtáborokba, ismerkedésre utaztunk Madridba, aztán amikor minden összeállt, 2017-ben felszámoltunk mindent Tenerifén, és költöztünk.

Tenerife hiába Spanyolország része, sziget, és több mint kétezer kilométer választja el Madridtól, ami nagyjából olyan, mintha Budapestről költöztetek volna a spanyol fővárosba. Hogy éltétek meg gyerekként a váltást?

Viviana: Az elején nem akartunk menni. A szüleim eldöntötték, hogy megyünk és kész, majd elkezdtek lakást keresni Madridban. Meg kellett szoknunk.

Luana: Tenerifén születtünk, ott nőttünk fel, ott voltak a barátok, a barátnők. Nehéz volt. De fél év alatt megszerettük Madridot is.

Viviana: Észrevettük a különbséget, hogy mekkora itt a profizmus. És, ha meg akarjuk valósítani az olimpiai álmunkat, akkor itt a helyünk, mert itt lesz rá lehetőség.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik