Sport

„Mérges vagyok magamra, a legjobbammal most második lettem volna” – Pap Biankának rosszul sikerült a 100 gyors a paralimpián

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Száraz Evelin 100 méter mellen hetedik, míg Pap Bianka 100 méter gyorson nyolcadik lett az úszóversenyek vasárnap esti döntői során a párizsi paralimpián.

Előzetesen a Tokióban 100 háton aranyérmes Pap Biankától lehetett a jobb eredményre számítani. A Vasas sportolója öt számot vállal ezen a viadalon, ezek közül a vasárnapi volt a második, előzőleg 50 méter gyorson 14. lett.

Ezúttal a zsúfolásig telt La Défense Arénában 100 gyorson indult az S10-es kategóriában, és egy kissé beragadt a rajtnál. A falhoz hatodikként ért, de ezúttal elmaradt a jó hajrá, s végül a nyolcadik helyen csapott a célba. A 24 éves sportoló – akinek egy gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen az egyik sípcsontja – rendkívül csalódottan értékelt a vegyes zónában.

„Jobbat vártam magamtól, mérges vagyok magamra” – mondta az MTI-nek a könnyeivel küszködve. „Nem tudom mi történt, nem megy…

A legjobbammal, amit három éve Tokióban úsztam, most második lettem volna. Soha nem ment még ilyen rosszul a száz gyors, ennél mindig jobbat úsztam, ez nagy csalódás.

Mentem a végül győztes francia lánnyal, és azt hittem, a végén én is meg tudok indulni, de ezúttal nem tudtam úgy, ahogy szoktam. Elsavasodtam, és úgy éreztem, csak egy helyben kapálódzok. Remélem, a többi számomban jobb teljesítményre leszek képes”.

Pap a folytatásban még 100 háton, 400 gyorson és 200 vegyesen ugrik medencébe.

Az esti úszó program során még egy magyarnak lehetett szorítani, Száraz Evelin számában, az SB6 100 méter mellen csak döntőt rendeztek. A 19 éves magyar versenyző – akinek központi idegrendszeri sérülése van és Pap klubtársa a Vasasban – 50 méternél hatodikként fordult, majd a táv második felében egy ellenfele még megelőzte, így a hetedik helyen zárt. A futam után nem nyilatkozott.

Az asztaliteniszező Arlóy Zsófia villámgyőzelemmel kezdett és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé egyesben.

A WS8-as kategóriában érdekelt, genetikai rendellenességgel született 42 éves játékos az egyiptomi Hagar Elszajeddel csapott össze az első fordulóban, és három sima szettben nyert. A nyolc között a német Juliane Wolf lesz az ellenfele, kedden.

Az íjász Gáspár Tamás a három évvel ezelőtti játékokhoz hasonlóan nem jutott a legjobb négy közé a W1-es kategóriában. A magyar csapat egyik zászlóvivője, a kerekesszékes Gáspár negyedik lett a csütörtöki rangsorolón, így már a vasárnapi kieséses szakasz első fordulójában érdekelt volt ellenfelével, az alapversenybe” utolsó francia Damien Letulle-lel.

A mesés környezetben, az Invalidusok előtti téren kialakított pályán remek hangulat fogadta a versenyzőket, telt ház nem volt ugyan, de rengetegen kijöttek a ragyogó napsütésben, nem utolsósorban azért, hogy a hazai íjászt, Letulle-t bíztassák. A sportolók összesen 15 lövést adtak le, s bár három-három kísérletenként tartottak egy szünetet, azaz szettekre bontották a mérkőzést, az összpontszám volt a döntő.

A Tokióban ötödik Gáspár jól ki tudta zárni a körülményeket, végig magabiztos volt, és végül 136-119-re győzött. A közönség közben elképesztően buzdította a hazai versenyzőt, a szurkolók minden szünetben a nevét skandálták, óriási „Damien-fejeket” lobogtattak, a végén pedig úgy ünnepelték Letulle-t, mintha aranyérmet szerzett volna.

Gáspár Tamás a negyeddöntőben a kínai Han Csüi-fejjel csapott össze, immár jóval csendesebb körülmények között. Jól kezdett, sokáig vezetett egy-két ponttal, de aztán riválisa a harmadik sorozatban megfordította az állást, az utolsó három lövés előtt pedig már három körrel vezetett.

A vége 137-134 lett oda, azaz Gáspárnak faragnia sem sikerült a hátrányán, és ezúttal sem került a legjobb négy közé.

„Reménykedtem benne, hogy francia ellenfelem is lesz, mert akkor megtapasztalhatom a közönség buzdítását. Tokióban ugye nem voltak nézők, itt pedig óriási volt az ováció, nagyszerű élmény volt ezt átélni” – nyilatkozott az MTI-nek a 45 éves Gáspár Tamás, aki Angliában él és készül.

„A negyeddöntőben nagyon izgultam, először azért, mert vezettem, utána pedig azért, mert hátrányba kerültem.

Sajnos, ez az izgalom vette át a főszerepet, ezért voltak mellélövéseim. Az ilyen körülményekhez nem vagyok hozzászokva, arénában, nagy tömeg előtt most lőttem először.

A magyar sportoló azt mondta, csalódott, hiszen nem azért jött, hogy ismét kikapjon a negyeddöntőben.

„Azt gondoltam, hogy végigmasírozok a meccseken és megszerzem az aranyat. De majd legközelebb! A Los Angeles-i és még a 2032-es paralimpia is be van tervezve”.

Gáspár Tamás 34 évesen került kapcsolatba a parasporttal, miután gerincvelőgyulladás következtében mellkastól lefelé lebénult.

A sportlövő Rescsik Csaba (SH1) – miután szombaton hetedik lett légpuskában – a második számában, a légpuska fekvőben a 30. helyen fejezte be az alapversenyt, ezzel nem került be a nyolcas fináléba. A magyar versenyző 626,5 kört ért el, a döntőhöz legalább 633,8 kör kellett.

eredmények:

úszás:
női S10, 100 m gyors:
1. Emeline Pierre (Franciaország) 1:00.49 p
2. Aurelie Rivard (Kanada) 1:00.82
3. Alessia Scortechini (Olaszország) 1:01.02
…8. PAP BIANKA 1:01.63

 

női SB6, 100 m mell:
1. Maisie Summers-Newton (Nagy-Britannia) 1:31.30 p
2. Liu Tao-min (Kína) 1:32.25
3. Ng Cseuk Jan (Hongkong) 1:34.15
…7. SZÁRAZ EVELIN 1:47.84

 

asztalitenisz, női WS8, nyolcaddöntő:
Arlóy Zsófia-Hagar Elszajed (egyiptomi) 3:0 (4, 5, 6)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik