Sport

Halálos ágytól a paralimpiáig – exbarátja ki akarta végezni, most Párizsban versenyez az amerikai íjász

Joe Scarnici/Getty Images for USOPC)
Tracy Otto bekerült az amerikai paralimpiai csapatba
Joe Scarnici/Getty Images for USOPC)
Tracy Otto bekerült az amerikai paralimpiai csapatba
Öt éve brutális támadást és bántalmazást élt túl Tracy Otto, akit a kirúgott barátja egy éjszaka megtámadott, fejbe lőtt és nyakon szúrt. Az egykori fitneszmodell életben maradt, kerekesszékbe kényszerülve, fél szemére megvakulva azt érezte, neki még dolga van, és fényként kell vezetnie a sorstársait. Az íjászatban találta meg az új életérzést, és kiharcolta a párizsi paralimpiai részvételt.

Tracy Otto május 13-án éppen csak elkezdett ebédelni, amikor váratlan hírt kapott: bekerült az Egyesült Államok paralimpiai küldöttségébe, és ő képviselheti országát az íjászok között.

Amikor a barátom felolvasta az üzenetet, éppen ettem, tele volt a szám. De így is elsírtam magam. A halálos ágyamtól a paralimpiáig ez egy igazán őrült utazás

– fogalmazott.

Cseppet sem túlzott, 2019 októberében ugyanis valóságos csoda volt, hogy túlélte az exe kegyetlen és szadista bántalmazását. Mellkasától lefelé lebénult, karjait és kezeit korlátozottan tudja csak használni, valamint elvesztette a bal szemét. A BBC-nek nyilatkozó sportoló rendkívül részletesen beszélt arról az éjszakáról, amely megváltoztatta az életét. Tette mindezt azért, hogy – saját szavaival élve – a remény jelzőlámpája legyen ezen a világon, és hogy tudassa azon sorstársaival, akik partnerüktől vagy egykori párjuktól erőszakot szenvedtek el, hogy nincsenek egyedül.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tracy Otto (@tracy_otto) által megosztott bejegyzés

Szinte kivégezték

Az egykori fitneszmodell 2019 szeptemberében szakított akkori barátjával, Francpiero Del Medicóval, akit egy hónappal korábban letartóztattak, mert megtámadta őt a floridai Riverview-ban lévő otthonukban. Tracy hamarosan megismerkedett Ricky Riessle-lel, akivel néhányszor randizott is.

„Miután szakítottam a párommal, összeszedte minden holmiját, elment, én pedig minden zárat lecseréltem a házamban. 2019. október 24-én Ricky ott volt nálam, lefeküdtünk aludni. Éjszaka hangos zajra ébredtem, és arra, hogy egy zseblámpa világított az arcomba. És akkor meghallottam a hangját, és azonnal tudtam, hogy az exem az” – idézte fel a tragikus éjszakát.

Francpiero Del Medico a ház előtt parkolta le az autóját, megkerülte az épületet, és benézett a hálószoba ablakán. Látta az alvó párt, és úgy döntött, eljött a bosszú ideje. Betört, felébresztette a későbbi áldozatokat, akikkel közölte: meg fogja ölni őket, és utána öngyilkos lesz.

Nem kertelt, elmondta, mit fog tenni. Innentől minden homályossá vált, olyan gyorsan történt minden. Az agyam valahogy mindent blokkolt.

A támadó többször ököllel megütötte Tracyt, majd kétszer arcon lőtte és hátba szúrta Riessle-t – óriási szerencse, hogy túlélte a támadást. Ezután kilőtte az exbarátnője bal szemét, majd tarkón szúrta, amitől a nő lebénult. Ezt követően szexuálisan is bántalmazta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tracy Otto (@tracy_otto) által megosztott bejegyzés

Az elkövető ezek után felhívta a rendőrséget, elmondta, mit tett, és a kocsifelhajtón ülve várta a hatóság embereit.

2023 januárjában bűnösnek vallotta magát két rendbeli betörésben, testi sértésben, két rendbeli gyilkossági kísérletben, egy szexuális zaklatásban és két rendbeli súlyos testi sértésben. 40 év börtönre ítélték.

Vissza az aktív élethez

A támadás örökre megváltoztatta Tracy Otto életét. Majdnem öt év elteltével még mindig újra kell tanulnia, hogyan működik a megváltozott teste.

„Többről van szó az olyan külsőségeknél, mint a bénulás vagy a kerekesszék. Sok minden történik belül, ami egyszerűen nem működik. Például a rekeszizmom is lebénult, a testem pedig már nem tudja szabályozni a hőmérsékletét. Azaz nem tudok izzadni. Ha kiülök a napra, például az íjászatnál, akkor figyelnünk kell nagyon, hogy ne kapjak hőgutát, hiszen a testhőmérsékletem hihetetlenül megemelkedik.”

De akadnak más gondok is, például azzal, hogy az agya nem tud kommunikálni a teste nagy részével, így minden apró sérülés végzetes lehet.

Ha megsérülök, nem érzem. Ettől azonban a testem még azonnali küzdelem vagy menekülés üzemmódba kapcsol, és megemeli a vérnyomásomat, ami akár szívrohamhoz vagy agyvérzéshez is vezethet, akár perceken belül meghalhatok. És ez bármikor megtörténhet.

Az egykori feltörekvő fitneszmodell a tragikus támadás után mindenképpen vissza akart térni az aktív élethez. Már amennyit a teste és az állapota engedett. Ezért 2021 márciusában egy olyan sportágba kezdett, amelyet korábban soha nem próbált.

„Rickyvel ültem az autóban, és azon gondolkodtam, mihez kezdjek, ha már nem tudok többé hagyományos munkákat végezni. Így jutott eszembe az íjászat. Persze felmerült bennem, hogy vajon működnének-e a kezeim, de addig kutattam, amíg találtam egy adaptív íjászpályát a környékünkön. Egy héttel később lőttem először.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tracy Otto (@tracy_otto) által megosztott bejegyzés

Nem tud csak úgy lefeküdni és meghalni

A fogyatékossága miatt speciálisan kialakított hevederrel kell lőnie, a nyílvesszőt pedig a szája segítségével lövi ki. Az első sikerek után hamarosan komoly ambíciókat fogalmazott meg.

„Rögtön megcéloztam a paralimpiát, gyakorlatilag az edzések második hetén azt kérdeztem, hogy néz ki a versenyzés” – mesélte.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

USA Archery (@usaarchery) által megosztott bejegyzés

A 2023. júliusi paraíjász-világbajnokságon egy 9. hellyel debütált az Egyesült Államok színeiben, majd novemberben a para pánamerikai játékokon aranyérmet nyert a W1-esek egyéni versenyszámában. Idén áprilisában a para pánamerikai bajnokságon ismét első lett, és vegyes csapatban Jason Tabanskyval ugyancsak aranyérmet szerzett.

Miután részt vett a kvalifikációs versenyeken, sikerült kiharcolnia a párizsi részvételt.

Mindig is szerettem volna hatást gyakorolni erre a világra, és fény lenni. Annyi a sötétség és a gyűlölet, hogy példaképként kell beszélnem a hozzám hasonló, bántalmazott emberekhez. Nem tudok csak úgy lefeküdni és meghalni.

Kimerítő minden, de nagyon szerencsés vagyok, hogy Ricky segít nekem. Van egy fény az alagút végén, az életem sokkal jobb most, mint korábban. Sokkal színesebb, tele van szeretettel és nevetéssel.”

A sportolónő pénteken már be is mutatkozott, egyéniben, illetve vegyes csapatban Jason Tabanskyval indult, és sikerrel vette a selejtezőt.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található. A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik