Sport

Baseball helyett a rudat választotta, az ellenfeleit annyival túlugorja, hogy csak tapsolni tudnak

Sergei GAPON / AFP
Sergei GAPON / AFP
Armand Duplantis olyan sebességgel fut és olyan technikával oldja meg az ugrásait, hogy évek óta senki sem tudja legyőzni. Annak idején majdnem baseballos lett, de elnézve a világcsúcsait, már aligha bánja döntését, hogy a rúdugrást választotta.

Augusztus 25-én Armand Duplantis feszült tekintettel markolta a rudat, amivel 626 centiméteres magasságba akart emelkedni. A többiek már kicsekkoltak a lengyelországi, chorzówi Gyémánt Liga-versenyből, a svéd atléta 6 méterrel is (amit szokatlan ezúttal módon hárman teljesítettek, de ő elsőre) megnyerte a Silesia Grand Prix-t.

De Duplantis régóta nem az ellenfeleivel versenyez.

2024-ben már háromszor döntötte meg a saját világrekordját: áprilisban a Gyémánt Liga kínai állomásán, a lengyelországi verseny előtt pedig mindössze három héttel, a párizsi olimpián. Ugyan csak 24 éves, a világklasszis mégis elmondhatja magáról, hogy tízszer javította meg az aktuális világcsúcsot. Chorzówban elsőre még leverte a 626-ra tett lécet, a második próbálkozással azonban nem hibázott.

Az ilyen egyeduralom rendkívül ritka az élsportban. Természetesen vannak kimagasló teljesítményeket összehozó extraklasszisok, de olyat ritkán látni, hogy tulajdonképpen egy külön versenyszámot kapjon egyetlen versenyző – márpedig Duplantisszal ez történik. Miután 6 méter felett lényegében senki se tudja tartani a svéddel a tempót (a hatméteresek klubjában eleve csak 29-en vannak, de 608 centiméter fölé csupán az immáron 60 éves legenda, Szerhij Bubka és a londoni olimpia bajnoka, a francia Renaud Lavillenie jutott, utóbbi is kizárólag fedett pályán, ahol 616 centivel volt világcsúcstartó, míg odakint 605 cm volt a legjobbja), beállíttatja a lécet a neki tetsző magasságba, és még ugrik. Ilyenkor már senki sincs versenyben, kizárólag az ő próbálkozásait nézi mindenki tátott szájjal.

Olyan ez, mintha Usain Boltnak annak idején még lett volna egy külön sprintszáma, ahol a világcsúcsát próbálja megdönteni, vagy ha Stephen Curry minden meccs után még a közönség előtt dobálná a triplákat, amíg el nem ront egyet. Ez a ráadás, az örömjáték.

Persze meg is dolgozott érte. Armand Duplantis egész gyerekkorában arra készült, hogy nagyot alkosson. Édesapja, Greg Duplantis is rúdugró volt, mégsem volt egyértelmű, hogy a harmadik, legkisebb fiából is az lesz. Édesanyja, Helena Hedlund ugyanis hétpróbázott és röplabdázott is. A sportos család azonban a rúdugrásra fókuszált, a házuk kertjében is ezt gyakorolták a srácok. A másik két fiú sem volt ügyetlen (Andreas 542 centiméterig jutott, és az ifjúsági vb-n is indult), de Armand egészen más szintet ért el, míg a másik bátyja, Antoine baseball-játékos lett. Nem sokon múlt, hogy ő is így döntsön.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik