Sport

Akár ház körüli futóverseny, akár paralimpia, nyerni akarnak – túlszárnyalhatja a tokiói éremtermést a magyar csapat

Koszticsák Szilárd / MTI
A paralimpia logója a párizsi Eiffel-tornyon
Koszticsák Szilárd / MTI
A paralimpia logója a párizsi Eiffel-tornyon
Szakemberek szerint legalább 14 sportolónk nagyon komoly éremeséllyel indul az augusztus 28-án, szerdán elrajtoló 17. paralimpián. A párizsi játékokon talán úszásban, kajak-kenuban, vívásban, asztaliteniszben, atlétikában és sportlövészetben lehetnek a legvérmesebb reményeink, és nem lehetetlen, hogy megközelítjük, vagy ha lehet, túlszárnyaljuk a tokiói éremtermést. Szabó László elnök mindenesetre elégedett lenne, ha sikerülne az éremtáblázat 18. helye körül zárni a résztvevő 167 nemzet között.

Az augusztus 11-én véget ért olimpia után 17 nappal szerdán a hivatalos megnyitó ünnepséggel kezdetét veszi és jövő vasárnapig tart a paralimpia, amelyet immár a 17. alkalommal rendeznek meg. 167 ország közel 4400 sportolója 22 sportágban versenyez, de a különböző sérültségi kategóriák miatt 549 számban tartanak majd eredményhirdetést.

A magyar színeket 39 versenyző képviseli Párizsban. Ez több mint három éve Tokióban, amikor 37 sportoló és egy guide alkotta a csapatot. Így talán érdemes is lehet alapul venni az akkori eredményeket: 16 éremmel (hét arany, öt ezüst, négy bronz) tértek haza a versenyzők.

A legsikeresebb szereplés 1984-ben New Yorkban valósult meg, ott 12 arany, 13 ezüst és 3 bronz, azaz 28 érem volt a mérleg. A magyar sportolók eddig 38 arany-, 55 ezüst- és 67 bronzérmet, összesen 160 dobogós helyet szereztek.

Párizsban indul az összes tokiói paralimpiai bajnok: Illés Fanni, Pap Bianka és Konkoly Zsófia úszásban, Ekler Luca atlétikában, Veres Amarilla kerekesszékes vívásban, Pálos Péter asztaliteniszben, Kiss Péter Pál pedig kajak-kenuban próbálja majd megvédeni a címét.

Szakemberek szerint nagyjából 14 sportolónk nagyon komoly (arany)érem-eséllyel indul, talán úszásban, kajak-kenuban, vívásban, asztaliteniszben, atlétikában és sportlövészetben lehetnek a legvérmesebb reményeink.

Aranyra hajtanak úszóink

Előbbiben azért, mert a már említett három olimpiai bajnok ismét esélyes. Illés Fanni egy vébé- és két Eb-arany után ért fel a csúcsra Tokióban 100 méteres mellúszásban (a 4×100-as gyorsváltóval pedig az 5. helyen végzett), majd 2022-ben életet adott kisfiának, Mór Álmosnak.

„Nyilvánvalóan jó lenne megvédeni a tokiói címemet, de ez most nagyon nehéz lesz. Igazából nem tűztem ki magam elé semmilyen célt, csak azt, hogy kiadjam magamból a száz százalékot, ami nekem ritkán jön össze egy versenyen.

Jó lenne úgy befejezni a futamot, hogy azt érzem, ebben nem maradt semmi

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik