Élő Sport

Hollywoodi forgatókönyvet ígért az olimpia záróünnepsége – élő

AGENCE KMSP / KMSP / KMSP via AFP
AGENCE KMSP / KMSP / KMSP via AFP
A sok vitát kiváltó megnyitó után Párizs és a sportvilág a vasárnap esti záróünnepségre készül a 33. nyári olimpián. Kövesse élőben a történteket!

Miután Párizs a következő olimpia házigazdájának, Los Angelesnek adja át az olimpiai zászlót, az előzetes hírek szerint Hollywood is megjelenik a záróünnepségen. Állítólag főszerepet játszik Tom Cruise, aki jelenleg a Mission Impossible-franchise legújabb epizódját forgatja Európában.

  • A hírek szerint Tom Cruise egy látványos kaszkadőrmutatvánnyal készül.
  • Los Angeles sztárokkal vonul fel, a hírek szerint a popsztár Billie Eilish, a rapper Snoop Dogg és a Red Hot Chili Peppers is fellép.
  • A záróceremóniát ugyanúgy Thomas Jolly, a Szajna folyón lezajlott látványos nyitóünnepség ötletgazdája rendezi, de a helyszín ezúttal már a Stade de France lesz.
  • A 21 órakor kezdődő esemény várhatóan alig több mint két órás lesz.

Estanguet: Az olimpia minden képzeletüket felülmúlta

„Nem készülhettünk fel arra, mennyi minden élünk át együtt” – mondta Tony Estanguet, a helyi szervezőbizottság elnöke, aki szerint az olimpia minden várakozásukat és képzeletüket felülmúlta.

„Álmodozni akartunk, de Léon Marchand-unk lett. Olyan olimpiát éltünk át együtt, amelyet soha, még egy bálna is feltűnt a szörfösök versenyén, Tahitin.

Egyik napról a másikra Párizs ünnepséggé vált, Franciaország pedig egyesült és olimpia lett.

A felfedezett öt karika

Egy lenyűgöző koreográfiai balettben az Arany Utazó felfedezi az olimpiai karikákat, amelyeket a Stade de France padlójából ástak ki, és a stadion közepén a levegőbe emelték.

Ezalatt a francia zongorista és operaénekes, Benjamin Bernheim a Himnusz Apollóhoz című dalát énekelte, míg Alain Roche zongorán játszott, miközben függőlegesen a levegőben függött.

De ki az Arany Utazó?

A jövőből érkező, kitalált karakter mögött Arthur Cadre áll. A 32 éves breaktáncos sportoló családba született, apja szörfbajnok volt (1988-ban részt vett a szöuli olimpián), édesanyja a francia röplabda-válogatott tagja volt.

Ismerik az olimpiai karikák történetét?

Röviden: Pierre de Coubertin báró fejéből pattant ki 1913-ban, a karikák pedig a földrészeket szimbolizálják.

Nyilvánosan először Párizsban vonták fel az ötkarikás zászlót, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalakulásának huszadik évfordulóján. Először az 1920-as olimpián használták Antwerpenben.

Arany Utazó

Megjelent az égből az Arany Utazó, aki szeretné felfedezni a Földet. A karaktert a francia történelem ihlette, beleértve a Bastille szellemét is.

Az idegen újra felfedezi a görög zászlót, utalva arra, hogy az ókori olimpia mintegy 2800 éve indult el hódító útjára.

Köszöntik a sportolói bizottság négy új tagját

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságának megválasztott új tagjait köszöntik: a hétszeres bajnok amerikai sprinter Allyson Felixet, a német tornász Kim Buit, a Párizsban két aranyérmet is szerző ausztrál szlalomkajakos Jessica Foxot, valamint Marcus Daniell új-zélandi teniszezőt.

A háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron is pályázott, de végül nem került be.

A párizsi olimpián résztvevő sportolók a négy új tagot 32 jelentkező (18 nő és 14 férfi) közül választották meg.

Női maratoni éremátadó

Egy éremátadó is színesíti a programot, a női maratonfutás első három helyezettje most kapta meg az érmeit.

A holland himnusz Sifan Hassan tiszteletére szól, az ezüstérmet az etióp Tigst Assefa, a bronzot a kenyai Hellen Obiri kapta meg.

Franck FIFE / AFP

Nem Helif vitte az algériai zászlót

Az ökölvívók női 66 kg-os olimpiai bajnoka, Iman Helif ott van az ünnepségen, de nem ő vitte a zászlót, hanem egy másik aranyérmes, a tornász, Kaylia Nemour és a bronzérmes 800-as futó, Djamel Sedjati.

Nem világos, hogy miért változtatot az észak-afrikai küldöttség.

Lehet vegyülni

A zászlóvívőket a sportolók követik, akik közül sokan már hazatértek. De most nem is muszáj országonként vonulni, lehet vegyülni, örülni, integetni.

Jönnek a nemzetek zászlói

205 zászló vonul fel, a magyar lobogót Milák Kristóf és Csipes Tamara viszi.

Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszásban első, 200-on második helyezett lett, Csipes pedig 500 méteren kajak egyesben és Gazsó Alida Dórával kettesben ezüstérmet nyert, négyesben pedig Pupp Noémivel, Fojt Sárával és Gazsóval a harmadik helyen zárt.

Olvasói sztorik