Élő Sport

Gulyás Michelle olimpiai bajnok öttusában, Muszukajev Iszmail videózással, a férfi pólósok ötméteresekkel bukták a bronzérmet – élő hírfolyam az olimpia zárónapjáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Magyar szempontból rendkívül mozgalmas délelőttnek örülhetünk a párizsi olimpia utolsó napján.

  • Elsőként a férfi vízilabda-válogatott ugrott medencébe, ám 8-8-as végeredmény után ötméteresekkel kikapott az Egyesült Államoktól a bronzmérkőzésen.
  • Miközben a pólósok a vízben güriztek az éremért, a női öttusázók között a háromszoros vb-ezüst- és háromszoros vb-bronzérmes Gulyás Michelle, illetve az idén csapatban világbajnok Guzi Blanka is folytatta szereplését. A bónuszvívást és lovaglást követően Gulyás második helyen, Guzi 13. pozícióból állt oda a laser runhoz. A magyarok valami egészen elképesztő finálét hoztak, Gulyás azonnal megelőzte riválisát és megállíthatatlanul robogott be az aranyéremért. Guzi is fantasztikusan szerepelt, a 13. helyről indulva végül negyedik (!) helyen zárt.
  • Az FTC világbajnoki címvédője, a szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt Muszukajev Iszmail 13-12-re kapott ki Iszmail Dudaevtől a bronzmérkőzésén, így ötödik helyen zárt.
  • A párizsi olimpia utolsó napján 13 számban osztanak érmeket, a záróünnepséget pedig 21 órától rendezik a Stade de France-ban.

A zárónap teljes magyar programját ebben a cikkben szedtük össze.

Izgalmas csata után a spanyoloké a férfi kézilabdatorna bronzérme

Spanyolország szerezte meg a férfi kézilabdatorna bronzérmét, miután nagyon izgalmas mérkőzésen 23–22-re legyőzte Szlovéniát. Ez már a spanyolok ötödik bronzérme férfi kézilabdában a legutóbbi nyolc olimpián (1996, 2000, 2008, 2020, 2024). A döntőben (13.30) Németország és Dánia csap össze.

A románok megkapják a bronzot a tornabotrány végén

Végleges döntés: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság e-mailben tudatta, hogy a román Ana Barbosu kapja meg a női torna talajdöntőjének bronzérmét.

A meglehetősen kaotikus végjátékot követően a románok több beadvánnyal is a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, mely ezek közül egyet elfogadott. A CAS ad hoc olimpiai „ítélőszéke” bizonyítottnak látta, hogy az Egyesült Államok delegációja a megszabott egyperces határidőn túl, 1 perc 4 másodperc után óvta meg Jordan Chiles gyakorlatát, mely (sikeres óvás után) eredetileg bronzérmet jelentett az amerikai tornásznőnek. A CAS az összes többi román beadványt elutasította, ám ennek helyt adott, megsemmisítette az óvást, és felszólította a Nemzetközi Tornaszövetséget (FIG), hogy állítsa helyre az óvás előtti sorrendet.

Ezt a FIG szombat este megtette, így a 3. helyre Ana Barbosu, a 4. helyre Sabrina Maneca Voinea, az 5.-re Chiles került. Egyes hírek szerint a románok és az amerikaiak megosztott bronzérmet kértek Barbosunak és Chilesnak, ám a NOB úgy döntött, a bronz Barbosué lesz. A NOB felvette a kapcsolatot az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságával, hogy visszakérje a már kiosztott bronzérmet Chilestól.

Meccs nélkül nyert Muszukajev Iszmail ellenfele!

Vasárnap az amerikai Zain Allen Retherford és az albániai színekben szereplő Ismail Dudaev vigaszági mérkőzésének a győztese lett volna az ellenfele, azonban az amerikai sportoló nem tudott bemérni reggel, így Dudaev mérkőzés nélkül jutott tovább.

Micsoda befutó volt!

Öten maradtak a mezőny élén, majd a hajrában egyesével maradoztak le a futók. Végül ketten tudtak egy bődületeset futni a legvégén, Sifan Hassan és Tigst Assefa. A két atléta majdnem fel is borította egymást, végül azonban Hassan jobban bírta az extra iramot és bejött elsőnek. A bronzot Hellen Obiri csípte meg.

Így fest egy olimpiai érmes

A horvát Josip Vrlic 135 kilót nyom és a világ egyik legjobb centere. Mivel döntőbe került, biztosan érmet szerez majd, csak a színe kérdéses. Ritkán látni ilyen testalkatú élsportolót.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik