Élő Sport

Csipes Tamara és Varga Ádám ezüst-, Kopasz Bálint bronzérmes a kajakosoknál, Muszukajev éremért birkózhat – élő hírfolyam az olimpia szombati versenynapjáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Birkózásban, kajak-kenuban, öttusa és vízilabdában drukkolhatunk a magyaroknak a párizsi olimpia utolsó előtti napján.

  • Három magyar érem született a kajak-kenu-versenyek zárónapján: női kajak egyes 500 méteren Csipes Tamara második lett, Gazsó Alida Dóra hatodikként ért célba. Férfi kajak egyes 1000 méteren Varga Ádám ezüst-, Kopasz Bálint bronzérmes lett. A női kenusok 200 méteres döntőjében Takács Kincső nyolcadikként zárt.
  • A birkózóknál a szabadfogású Muszukajev Iszmail a 65 kilogramm világbajnoki címvédőjeként lépett szőnyegre, és a nyolcaddöntőjét technikai tussal nyerte a kirgiz Akmatalijev ellen. Muszukajev az azeri Aliyev elleni negyeddöntőjét 10-3-ra nyerte, ezzel éremért birkózhat a 18.15-kor kezdődő esti programban. Női 76 kilogrammban Nagy Bernadett technikai tussal kapott ki az indiai Reetika Reetikától, és mivel ellenfele nem jutott el a döntőig, így Nagy kiesett.
  • Öttusában a férfiak döntőjét rendezik 17.30-tól Bőhm Csaba és Szép Balázs részvételével. A nőknél Gulyás Michelle és Guzi Blanka is sikeresen vette az elődöntőt, így vasárnap mindketten ott lesznek majd a fináléban.
  • A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel győzte le az olasz csapatot, és ezzel megszerezte az ötödik helyet.

Muszukajev Iszmail sima győzelemmel jutott tovább

Muszukajev Iszmail debütálása jól sikerült a szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájában, az első 3 perc után még úgy vezetett 1-0-ra, hogy ellenfele, a kirgiz Ernazar Akmatalijev passzivitása miatt kapott pontot. Aztán a második felvonás elején lábra támadva a földre vitte a kirgizt, és másodpercek alatt elhúzott 11-0-ra, így technikai tussal győzött.

Nagy Bernadett technikai tussal kapott ki az indiai birkózótól

A női szabadfogású birkózók 76 kg kategóriájában érdekelt Nagy Bernadett technikai tussal szenvedett vereséget az indiai Reetika Reetika elleni nyolcaddöntőben.

Nagy mindössze két pontot tudott csinálni az indiai versenyző ellen, aki végig dominált, és 12-2-es vezetésénél, fél perccel a meccs vége előtt ki is hirdették győztesnek, mivel már tíz ponttal vezetett.

Nagy akkor folytathatja a vigaszágon, ha ellenfele eljut a döntőbe.

A közönségkedvenc magasugró még mindig a vesekővel küzd

Gianmarco Tamberi, a férfi magasugrás olasz címvédője egészségi okok miatt nem biztos abban, hogy el tud-e indulni a szombat esti döntőben a párizsi olimpián.

Mindennek vége… A legvégsőkig reménykedtem, és még a történtek ellenére is hittem benne

– írta Instagram-oldalán a 32 éves világ- és Európa-bajnok atléta, aki egy héttel ezelőtt belázasodott, majd vesekő gyanúval kórházba került, ezért a kiutazását későbbre halasztotta.

Tamberi fájdalmai ellenére szerdán 2,24 méteres ugrásával továbbjutott a selejtezőből és minden erejével a szombati fináléra készült.

„Hajnali 5-kor felébredtem, és ugyanazt a szúró fájdalmat éreztem, mint néhány nappal ezelőtt” – írta bejegyzésében Tamberi, majd hozzátette, hogy azóta sem enyhült a fájdalom. „A 2016-os sérülés után egyszer már sikerült legyőznöm a sorsot, ezúttal sajnos azt hiszem, hogy ő nyert”.

Az olasz atléta többek között arról lett híres, hogy a tokiói játékokon holtversenyben lett aranyérmes a katari Mutaz Essa Barsimmal, akinek szintén nehézségei akadtak a selejtezőben, mivel az egyik nekifutásnál megsérült vádlija, de ő is tagja a finálés mezőnynek.

Kiss Ágnes a nyolcadik helyen végzett

A kenus Kiss Ágnes 200 méteren a nyolcadik helyen végzett és így a B döntőbe került, ahol majd 13.40-kor versenyez ismét. Az első 70 méteren még jól tartotta magát, együtt ment a mezőnnyel, de a végén lecsúszott az A döntős helyekről.

Varga Ádám is futamgyőztes

A férfi kajakosok 1000 méteres versenyének második elődöntője jóval szorosabb volt, mint az első. Sokáig négyen szinte egymás mellett lapátoltak, köztük volt a Tokióban ezen a távon ezüstérmes Varga Ádám is, aki végül megnyerte a futamot az argentin Vernice előtt.

A döntő 13.20-kor kezdődik majd Kopasszal és Vargával.

Férfi kajakosainkon a sor

A címvédő Kopasz Bálint és a Tokióban ezüstérmes Varga Ádám 1000 méteren hajt a döntőbe jutásra.

Csipes is ott van az 500 egyes döntőjében

A Párizsban négyesben bronz-, párosban ezüstérmes Csipes Tamara futamgyőztesként jutott az 500 egyes döntőjébe.

Csipes 250-nél magabiztosan vezetett, majd a táv második felében már visszavett, de így is kényelmesen nyerte az elődöntőt.

A finálé, amelyben Gazsó Alida Dóra is indul majd, 13.00-től rendezik.

Gazsó döntőbe jutott

A táv második felében ritmust váltott, és megnyerte a középfutamot, így a döntőbe jutott. Reméljük, így tesz majd a most következő Csipes Tamara is.

Olimpiai csúccsal nyerte Tola a maratonfutást

A 32 éves etióp Tamirat Tola 2:06:26-os idővel nyerte a maratonfutást, amivel megdöntötte az eddigi olimpiai csúcsot. Tola Etiópia első aranyérmét szerezte Párizsban.

A belga Bashir Abdi 21 másodperces hátránnyal lett a második, a bronz pedig a kenyai Benson Kiprutóé lett, aki 34 mp-et kapott Tolától.

Magyarország új kedvence

A 18 éves Márton Viviana fantasztikusan magabiztos versenyzéssel verte végig a női taekwondósok 67 kilós mezőnyét.

Hogy miképp élte meg élete legnagyobb sikerét? Itt elolvashatja:

Kapcsolódó
Márton Viviana az olimpiai címről: A legnagyobb álmom volt ide eljutni
Olimpiai aranyérmet nyert a 18 éves Márton Viviana, aki a taekwondósok mezőnyében verte végig a mezőnyt, és egy vártnál is simább döntőt követően állhatott fel a dobogó tetejére.

Másodszor született brazil siker női strandröplabdában

A brazil Ana Patrícia Silva Ramos, Eduarda Santos Lisboa páros nyerte a párizsi olimpia női strandröplabdatornáját.

A 2022-ben világbajnok duó a péntek esti fináléban 2-1-re győzte le a Melissa Humana-Paredes, Brandie Wilkerson kanadai párost. Az 1996-os, atlantai olimpia után másodszor született brazil győzelem női strandröplabdában.

CARL DE SOUZA / AFP

eredmények, női strandröplabda:

1. Ana Patrícia Silva Ramos, Eduarda Santos Lisboa (Brazília)
2. Melissa Humana-Paredes, Brandie Wilkerson (Kanada)
3. Tanja Hüberli, Nina Brunner (Svájc)

 

döntő:
Ana Patrícia Silva Ramos, Eduarda Santos Lisboa (brazil) – Melissa Humana-Paredes, Brandie Wilkerson (kanadai) 2-1 (24, -12, 10)

 

a 3. helyért:
Tanja Hüberli, Nina Brunner (svájci)-Mariafe Artacho del Solar, Taliqua Clancy (ausztrál) 2-0 (17, 15)

Olvasói sztorik