Élő Sport

Nincs olimpiai döntő, bronzmeccsre készülhet a pólóválogatott

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Óriási mérkőzést vívott a horvátokkal, de a félidőben összeszedett kétgólos hátrányt nem tudta ledolgozni a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely 9-8-as vereséget szenvedett, így csak a bronzcsatára készülhet.

A horvátok hozták el a labdát a ráúszásnál és rögtön egy bombagóllal indítottak, Maro Jokovic kapásból lőtt a léc alá. Egyből jött a válasz, a kapitány Jansik a falból értékesítette a fórt. Hátrányban Zalánki gyönyörűen szerzett labdát, az ellentámadásból pedig Vámos elemi erővel bombázta be a szabaddobást.

A Ferencvároshoz visszatérő balkezes gyönyörűen szerzett labdát, a lefordulásból Fekete fejezte be a ziccert. Újabb horvát fór maradt ki, de Loren Fatovic a következő emberelőnyt már nem hibázta el. Egy perccel a negyed vége előtt Fatovic akcióból egyenlített, a túloldalon Fekete ugyan beforgatta az emberét, de már túl közel volt a kapushoz, így nem talált be. A játékrészt magyar hátrány végén Vogel védése zárta le (3-3).

A második játékrészből közel két perc telt el gól nélkül, amikor Nagy Ádám ötméterest harcolt ki, Marko Bijac, a Olympiakosz világklasszisa ugyan kivédte korábbi csapattársa, Vámos lövését, de vízilabdában ritkán látható módon visszakerült a kezébe a labda és közelről nem hibázott. Manhercz labdaszerzése után Hárai szállította a fórt, de Bijac lehalászta a keresztpasszt. A visszaúszás közben Jansikot kiállították, a horvátok pedig ötöst lőhettek, Fatovic eszén nem tudott túljárni a büntetőspecialista magyar hálóőr.

Magyar emberelőny következett, az olimpiai bajnok Varga Dénes pedig megvillantotta klassziást, néhány lóba után egy finom, inkább passznak tűnő ejtéssel ívelt a hálóba. Gyorsan jött a horvát válasz, Fatovic már a negyedik gólját szerezte, majd Vogel védett egy ziccert. Háraival szemben sorozatban kétszer ítéltek kontrát, Marko Zuvela pedig gyönyörű kapásgóllal juttatta előnyhöz az ellenfelet. Fél perccel a nagyszünet előtt Jansik a második kiállítását is megkapta, a horvát kapitány időt kért, a figurát pedig ismét Fatovic fejezte be (5-7).

Vogel-védéssel, majd egy végletekig kijátszott, az utolsó pillanatban Angyal révén értékesített fórral indult a harmadik negyed, de a horvátok is szépen végigvitték a magukét. A következő magyar előny megjátszása előtt Varga Zsolt időt kért, de Bijac előbb Manhercz, majd Zalánki lövését hárította.

Utóbbi kipattanóját Fekete begyűjtötte és ötöst harcolt ki, de Manhercz mellé lőtte a büntetőt. Jansik egy nagyszerű kapáslövéssel hozta közelebb a csapatot, a túloldalon viszont lemaradt Luka Bukicról, aki hasonló mozdulattal állította vissza a különbséget. Fórban Jansik ötöst harcolt ki, azonban Vámos második büntetőjét is kivédte Bijac. A horvátok fórban vihették végig utolsó támadásukat a negyedben, Vogel bravúrja nem engedte tovább nőni a különbséget (7-9).

A záró negyed elején egy páros és egy szimpla büntetés után öt a négy ellen támadhattak a horvátok a háromgólos előnyért, de a magyar blokk a helyén volt. Az idő csak pörgött gól nélkül, ez a horvátoknak kedvezett, akik minden támadást a utolsó másodpercig végigjátszottak. Zalánki egyéni megmozdulása után kiharcolt egy előnyt, Nagy pedig megtörte a gólcsendet négy és fél perccel a vége előtt (8-9). Fórban újra Nagy próbálkozott, ezúttal viszont Bijac volt a végállomás, a horvát lövések azonban nem találtak kaput, így sorozatban harmadszor támadhatott az egyenlítésért a magyar együttes, ráadásul másodszor is emberelőnybe került, a szövetségi kapitány pedig időt kért. A megbeszélés után végül Varga Dénes lőtt, Bijac viszont a meccs egyik legjobbjaként hárította a jobb alsó sarokba tartó lövést.

A horvátok 1:26-tal a vége előtt előnyben támadhattak a győzelemért, de a labda a kapufán csattant, 50 másodperc maradt, amikor újra fórt kaptak, Vogel védett, de az újabb kipattanó messze szállt, az egyenlítésre nem maradt esély.

A magyar csapat így akárcsak három évvel ezelőtt Tokióban, ezúttal is a bronzéremért szállhat harcba az olimpia zárónapján, ellenfele az Egyesült Államok válogatottja lesz.

Vízilabda, férfiak, elődöntő

Magyarország – Horvátország 8-9 (3-3, 2-4, 2-2, 1-0)
v.: Frank Ohme (német), David Gómez Pordomingo (spanyol)
gólszerzők: Jansik 2, Vámos 2, Fekete 1, Varga 1, Angyal 1, Nagy Á. 1, illetve Fatovic 5, Bukic 2, Jokovic 1, Zuvela 1

(MTI)

Nincs döntő, nyertek a horvátok

Horvát kapufa után visszakerült a labda hozzájuk, újabb kiállítást követően ugyancsak az ellenfélé a labda. Zalánkinak még volt egy lövése, de fölé… horvátok a döntőben.

Horvát időkérés

Varga Dénes lövését Bijac védte, a magyar játékos visszaúszás közben szabálytalankodott, kiállítás. A horvát kapitány időt kért.

Magyar időkérés

Ezúttal Vukicevic hagyott ki helyzetet, az oldalhálót találta el meszsiről. A magyar csapat újabb kiállítást kapott, Varga Zsolt időt kért.

Góliszony

Nagyon jól működik a magyar zóna, centerjáték nincsen, távolról pedig veszélytelen az ellenfél. Nagy Ádám eltalálta a kaput, de sajnos a kapust is.

8-9 Nagy Ádám

Vukicevic kiállítását sem sikerült kihasználni, aztán végre négy és fél perccel a vége előtt Nagy Ádám betalált (8-9).

Gólcsend

Fatovic kipontozódott, de az első két perc nem hozott gólt.

Kis közjáték

A negyedik negyed kis közjátékkal indult, a ráúszásnál a horvátok nem indultak el, mert szerintük Jansik előbb rajtolt. A bíró új ráúszást rendelt el, Fekete elhozta a labdát.

7-9 Bukic

A kapásoldalról Bukic is betalált (7-9).

7-8 Jansik

Na végre! Jansik távolról kapásból beverte (7-8).

Kihagyott büntető

Ötméterest kaptunk, Bijac kapus védett, de a kipattanó Feketéhez került, a kapus pedig szabálytalankodott vele. A büntetőt Manhercz kihagyta…

Magyar időkérés

Szerencsére nem lett három közte, Bukic löketét Vogel védte. A másik oldalon kaptunk egy emberelőnyt, mire Varga Zsolt időt kért.

Kovács Tamás / MTI

6-8 Bukic

De kihaszbáltak egy előnyt a horvátok is Bukic révén (6-8).

6-7 Angyal

Na, a harmadik ráúszásnál Manhercz végre elhozta a labdát, igaz, élni nem tudtunk vele. Aztán Bijac védett két hatalmasat emberhátrányban, majd még egy fórt követően Angyal talált be (6-7).

Horvát idő

Jansikot kiálíltották, maradt 28 másodperc, a horvát szövetségi kapitány időt kért.

5-5 Fatovic

Fatovic egyenlített, ez már a negyedik találata (5-5).

5-4 Varga Dénes

Micsoda gól! Emberelőnyben egy megjáratott labdát követően Varga Dénes lóbált, majd nagy bomba helyett beejtette a hosszúba (5-4).

4-4 Fatovic

Kimaradt egy horvát emberelőny, mert Vogel két lövést is védett, igaz, a labda mindig visszajutott a horvátokhoz. Aztán a labdaszerzést követően jöhetett volna egy újabb gól, de Zalánki centerezését a horvát kapus lehalászta.

A másik oldalon Fekete szabálytalankodott ötméterest érőn, Fatovic bevágta (4-4).

4-3 Vámos

A második ráúszást is a horvátok nyerték, de elrontották az első támadást. A másik oldalon Manhercz lőtt távolról, de Bijac védett. Az első gólt Vámos lőtte, aki ugyan kihagyta az ötméterest, de a kipattanót bevágta (4-3).

Első negyed: 3-3

A negyed utolsó magyar helyzetét Fekete puskázta el, pontosabban Bijac bravúrral védett, a másik oldalon Vogel is megtette ugyanezt. Első negyed: 3-3.

3-3 Fatovic

Vigvári labdavesztését követően Vrlic szabálytalankodott a túloldalon, hogy aztán Hárai ellen is kontrát fújjanak a játékvezetők. A nagy úszópárbajt és újabb két elrontott akciót követően Fatovic egyenlített.

Olvasói sztorik