Élő Sport

Márton Viviana elődöntős, a Nádas, Tótka páros és a Csipes, Gazsó duó ezüstérmes, Pupp és Fojt bronzérmes, Adolf Balázs hetedik – élő hírfolyam az olimpia pénteki versenynapjáról

Varga Jennifer / 24-hu
Varga Jennifer / 24-hu

Újabb izgalmas versenynaphoz érkezett a párizsi olimpia, amelyben újabb érmekért drukkolhatunk.

  • Rögtön korán reggel jött egy fantasztikus siker, Rasovszky Kristóf elképesztően magabiztos úszással nyert aranyérmet a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban. A szám másik magyarja, Betlehem Dávid is sem maradt adós a remekléssel, egy elképesztő hajrá után harmadik helyre ért be!
  • Taekwondóban nem jött össze a dobogós hely a férfiaknak, de Márton Viviana szó szerint berúgta az olimpia ajtaját, mivel két meccset nyerve az elődöntőbe került, legközelebb pedig 16:11-kor küzd majd a fináléba kerülésért.
  • Krizsán Xénia és Nemes Rita folytatja a hétpróba küzdelmeit, előbbi 15., utóbbi 20. helyen vág neki a második napnak. Pénteken távolugrásban Krizsánnak sikerült 603 centis ugrással két helyet javítania, Nemes Rita viszont 588-ig jutott és maradt a 20. helyen. Gerelyhajításban is javított Krizsán, idei legjobbjával nyitott, majd annál is jobbat dobva 49,52 méterrel zárt. Nemes Rita legjobb próbálkozása 43,64 méterre szállt. Az utolsó szám előtt Krizsán Xénia kilencedik, Nemes Rita 19. helyen áll.
  • A birkózók szabadfogású küzdelmeiben Ligeti Dániel 125 kilogrammos mezőnybenegy tükörsima győzelem után kikapott a török Taha Akgültől. Számára így a vigaszág maradt utolsó reménysugárként, ehhez viszont döntőbe kellene jutnia a töröknek.
  • Kajak-kenusaink közül a kajak párosok döntője igazi drámát hozott. Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra brutális kezdés után is tartotta a tempót, végül egy hajszállal előzött meg két egységet is, így az ezüstérméhez nem férhetett kétség. Az egyik megelőzött hajó viszont pont a döbbeneteset hajrázó Fojt Sára és Pupp Noémié volt, akik a németekkel annyira egyszerre értek célba, hogy percekig tartó videózás után sem sikerült eldönteni, melyik hajó lehetett előrébb. Végül salamoni döntés született, mindkét egység bronzérmet kapott, a német és magyar kajakosok egymás nyakába borulva ünnepeltek. Ekkora izgalmat ugyan nem hozott a férfi kajak kettes döntője, de nem is bánjuk, mert Tótka Sándor és Nádas Bence magabiztos teljesítménnyel nyert ezüstérmet. A kenusoknak nem volt ilyen jó napjuk, Kiss Ágnes és Nagy Bianka hatalmas hajrával a negyedik helyen értek célba, de mindössze 54 századmásodpercre a harmadik helytől. A férfi egyesek döntőjében pedig Adolf Balázsnak hetedik helyen zárt ezer méteren.
  • 19:35-kor pedig a férfi vízilabda-válogatott ugrrik medencébe, a horvátok elleni találkozón már a döntőbe kerülés a cél.

A versenynap összes magyar érdekeltségű programját ebbe a cikkbe gyűjtöttük össze.

Fantasztikus teljesítmény, elődöntős Márton Viviana női taekwondoban

A női taekwondo 67 kilogrammos mezőnyében elődöntőbe került Márton Viviana miután a negyeddöntőben legyőzte amerikai ellenfelét, Kristina Teachout. Az első menetet az amerika nyerte 8-6-ra, a másodikat a magyar taekwondos hozta 10-9-re, így a harmadik menet döntött a négy közé jutásról. Márton remekül küzdött és végül 16-10-re megnyerte az utolsó menetet is, aminek köszönhetően az élete első olimpiáján versenyző magyar elődöntőbe jutott és biztosan éremért küzdhet délután.

Márton elődöntője 16:11-kor kezdődik majd.

Micsoda pillanat!

Kovács Tamás / MTI Magyar és német kajakosok együtt örülnek. Az ezüstérmes Csipes Tamara (j) és Gazsó Alida Dóra (hátul b), a megosztott harmadik helyezett Fojt Sára (hátul j), valamint a szintén harmadik német Paulina Paszek (b) a nõi kajak párosok 500 méteres versenyének döntõje után.

A „legcsillogóbb” napja ez Párizsban a magyar delegációnak

Az már most biztos, hogy a magyar küldöttség a legeredményesebb napját zárja a párizsi olimpián, hiszen pénteken már szerzett egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet, ez összesen öt medália. Általában az olimpia hajrájában van egy ilyen nap: 2004-ben és 2008-ban a 15. nap volt a legeredményesebb (5 és 3 érem), 2012-ben a 14. (4 érem), 2016-ban – ez kivétel – a 8. (4 érem), 2021-ben a 12. (5 érem), most pedig ismét a 15. (legalább 5 érem).

Adolf Balázs hetedik helyen zárt ezer méteren

Kényelmes tempóban kezdte meg a futamot a magyar kenus, az élmezőny nagyon elhúzott tőle, a táv felére sikerült egy picit felzárkózni. Be is indította a hajrát, de a többiek sem dőltek hátra és 700 méter környékén már látszott, hogy nem lesz esélye az éremre. Végül Adolf hetedikként ért célba.

Brazil dráma, sérülés ejtette ki őket az rg-döntőből

Befejeződtek a ritmikus gimnasztikázó együttes kéziszercsapatok selejtezői, magyar érdekeltség ebben a számban nincs. A nagy esélyesek (Bulgária, Olaszország, Kína, Izrael) gond nélkül kvalifikálták magukat, akárcsak Ukrajna és a házigazda Franciaország. Az egész olimpiai ciklusban szenzációsan szereplő brazilokat nagy balszerencse érte: tornászuk, Victoria Borges megsérült 10 perccel a szólítás előtt, és az olimpián nincs tartalék, nem lehetett cserélni. Borges pokoli fájdalmak között végigcsinálta a gyakorlatot, de sérülése miatt képtelen volt végrehajtani egy sor elemet. Az első szer után remekül álló brazilok így nagyon alacsony pontszámot kaptak, az utolsó két döntős helyet megszerző Üzbegisztán és Azerbajdzsán mögé szorultak, s kiestek. Nagyon ritkán látni (szerencsére) hasonlót.

Ezüstérmes a férfi kajak kettes hajónk is!

Jól rajtolt a magyar páros, sokáig harmadik helyen haladt, de féltávnál már nagyon a nyakukra jött a mezőny. Ennek ellenére nem rettent meg a Nádas, Tótka egység, sőt sikerült még rákapcsolni a végén és fokozatosan zárkózott az új-zélandi első egységre és végül második helyen ért célba.

Hű, de idegőrlő volt ez!

Német és magyar egymás nyakába borulva örült, igazságos megoldás született, megkapták a bronzot mindketten, akik egyszerre értek célba.

Krizsán 9., Nemes 19. hétpróbában az utolsó szám előtt

A távolugrást követően összesítésben Krizsán Xénia 5366 ponttal a 9., Nemes Rita 5097-tel a 19. helyen áll. A versenyt a belga Nafissatou Thiam vezeti 5294 ponttal a brit Katarina Johnson-Thompson (5803) előtt, míg a harmadik helyre a svájci Annik Kaelin jött fel 5694 ponttal. A hétpróba ma este a 800 méteres futással zárul.

Kettős magyar dobogó a női kajak kettes döntőjében!

Csipes és Gazsó nem vacakolt, elképesztő tempóban kezdték a döntőt, féltávnál harmadik helyen haladtak, pedig a reakcióidejük nem volt az igazi. Az első helyre semmi esély nem maradt, de a körömrágós hajrában már nem csak a Csipes, Gazsó kettős küzdött a dobogóért, hanem az eszelős utolsó 250 métert hozó Fojt, Pupp duó is. Végül három hajó is azt várta, a számítógép milyen sorrendet hoz ki. Végül Pupp és Fojt holtversenyben lett bronzérmes a német hajóval!

Jönnek a kajak kettesek is!

Az egyik hajóban Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra ül, a másikban Fojt Sára és Pupp Noémi.

Sajnos jött a papírforma, Ligeti elveszítette a negyeddöntőt

8-0 arányban Tarah Akgül nyerte a Ligeti Dániel elleni negyeddöntőt a szabadfogásúak 125 kilogrammos súlycsoportjában. Az egyszeres olimpiai bajnok, tízszeres Európa-bajnok és háromszoros világbajnok török végig kézben tartotta a párharcot. Ligetinek mára véget értek a küzdelmek, azonban a magyar birkózó még bízhat a vigaszágas folyatatásban. Ehhez az kell, hogy Akgül legyőzze a délutáni elődöntőben az iráni Zaret.

Negyedik lett Kiss Ágnes és Nagy Bianka

Sajnos az elődöntőhöz hasonlóan itt sem sikerült jól a rajt, viszont nem volt elérhetetlen távolságban az élmezőny, ötödik helyen úszott be a magyar hajó. A kínai kettős űrtempóban haladt, de a dobogóra abszolú volt esély a hajrával, ám végül negyedik helyre jött be a Kiss, Nagy páros.

Ligeti: Most van egy órám megkeresni a varázspálcám

Most van egy órám, úgyhogy nagyon gyorsan össze kell szednem magam és meg kell keresnem a varázspálcám, aztán gyerünk. Tudjuk, hogy ki lesz, ismerjük, ti is tudjátok, én is tudom, mindenki tudja, úgyhogy ez van, ez a feladat, meg kell oldani.

-adott gyorsértékelést sikeresen megvívott nyolcaddöntője után Ligeti Dániel az M4 Sport riporterének.

Ligeti könnyedén verte a szabadfogású birkózók 125 kilogrammos súlycsoportjában nigériai ellenfelét, Mutuwat. A negyeddöntőben a riói olimpiai bajnok és tízszeres Európa-bajnok török Taha Akgül vár Ligetire.

Idénycsúcsot hajított Krizsán

48,19-es idénycsúccsal kezdte a női hétpróba gerelyhajítását Krizsán Xénia, majd a harmadik kísérletre újabb csúcsdöntés következett és 49,52 méterrel zárt. Nemes Rita első próbálkozásra 43,64-et hajított, másodikra nem sikerült javítania 42,70-es dobásával elmaradt az első körétől, harmadikra pedig 42,27-et hajított, így a 43,64-es eredményével fejezte be a hatodik számot.

Négy döntőben is lesz magyar hajó

Időrendi sorrendben először a női kenu ketteseknél 1000 méteren Kiss Ágnes és Nagy Bianka száll vízre 12:50-kor. Őket követik majd a kajakosok 13:10-kor, az 500 méteres döntőben Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra hajója mellett a Fojt Sára, Pupp Noémi kettős is starthoz áll. 13:30-kor már a férfi kajakosok fináléja érkezik, Tótka Sándor és Nádas Bence lesz érdekelt 500-on, míg a férfiak egyéni, ezer méteres döntőjében Adolf Balázsért szoríthatunk 13:50-kor.

Olvasói sztorik