Élő Sport

Ötméteresekkel verte Olaszországot, elődöntőbe jutott a magyar pólóválogatott

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Érmekért csatázhat a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután egy fordulatos és izgalmas mérkőzésen, ötméteresekkel legyőzte Olaszországot. Vogel Soma három büntetőt is kivédett a szétlövésben, egyet pedig a mérkőzés során.

Egy olimpiai negyeddöntő tétjét ugyan nem kell magyarázni, de a szerdai magyar-olasz összecsapás előtt már tisztult a kép a legjobb négyet illetően, és a csoportgyőztesek, a spanyolok, valamint a görögök is kikaptak nagy meglepetésre. Kihagyott helyzetekkel indult a mérkőzés, majd a magyar válogatott tudott meglépni az ellenfelétől, Manhercz előbb akcióból volt eredményes, majd bedobott egy büntetőt is.

Fekete szabálytalansága után Fondelli is ötöst dobhatott, de a kapufa tövét találta el. A hatodik percben már nem volt szerencsénk, a kapufáról Vogelre, onnan pedig a kapunkba pattant a labda, de Manhercz válaszul megdobta saját maga és a csapat harmadik gólját is. Feljöttek egyre a negyed végéig az olaszok, akik még egy piros lapot is ki akartak harcolni, de videózás után a játékvezető jelezte, inkább a vízilabdával foglalkozzanak.

Nem mindig lehetett érteni a játékvezetői felfogást a mérkőzésen (a román Adrian Alexandrescu és a montenegrói Veselin Miskovic állt a medenceparton), a kapu előtt komoly csatákat engedtek, ugyanakkor rengeteg támadásra fújtak kontrát. Talán emiatt is, kissé furcsán csordogált a mérkőzés, mígnem a második negyed hatodik percében kiegyenlített Olaszország – gondoltuk elsőre, de hosszas videózás után elvették a találatot, és négyperces kiállítást kapott Condemi, mert dobás után, még lendületből arcon ütötte Jansikot, akinek felrepedt az arcbőre. A magyar csapat ötöst is dobhatott, Manhercz ezt is gólra váltotta, így aztán 4-2-es előnyből várta Magyarország a második félidőt.

Varga Jennifer / 24.hu

Fél perc sem telt el a harmadik negyedből, amikor Di Fulvio Vogel kezei között dobott gólt, majd egyből a játékvezetőre nézett. A magyar csapat hadilábon állt a szerencsével, kétszer is a kapufát találta el, így amikor Echenique egy megúszás után egyedül megoldotta a támadást, Olaszország 4-4-re kiegyenlített. Zalánkinak fórban sem sikerült betalálnia, Echenique így a következő támadásból már az olaszoknak szerzett vezetést – Varga Zsolt azonnal időt is kért. Tetéződtek a bajok, amikor Vigvárira fújtak egy kontrát, Di Fulvio pedig a kapunkba zúdította a labdát – öt lövésből dobott négy gólt Olaszország. Zalánki törte meg a magyar gólcsendet, okosan a lapos alsót vette célba fórban, Del Lungo nem ért le a labdára. Di Fulvióra továbbra sem volt ellenszer, de Zalánki újabb találata után egygólos hátrányból várhatta csapat a záró negyedet.

Varga Jennifer / 24.hu

Lendületben maradtak az olaszok, elhozták a negyedik negyedben a labdát, majd Echenique a felső sarokba lőtt. Egy szépen kijátszott emberelőnyös Fekete-gól után az olaszok elszórták a labdát, Zalánki pedig szűk hat perccel a rendes játékidő vége előtt kiegyenlített. Vogel óriási bravúrral, egy kivédett ötméteressel segített be a játékrész derekán, majd Manhercz újabb gólja után már Magyarország vezetett. Molnár kiállítása után időt kértek az olaszok, be is dobták a fórt, aztán a magyar válogatott került emberelőnybe, akkor meg Varga Zsolt rendelt mindenkit a medence szélére – Manhercz lövése azonban kimaradt az utolsó percben. 39 másodperc volt vissza, amikor Alessandro Campagna megint időt kért, de kimaradt az olasz fór.

Sőt, két magyar úszhatott el, Varga Jansikhoz játszotta a labdát, aki egyedül állt a kapussal szemben, de túl közel ment, Del Lungo pedig bravúrral védeni tudott.

16 ezer ember fogta a fejét a La Défense-ben, senki nem akarta elhinni, amit lát.

Büntetők következtek, az elsőt pedig Varga lécre vágta, és elsőre ugyan érvényesnek mutatták, a labda nem haladt át teljesen a gólvonalon. Vogel egyből kozmetikázott egy védéssel, majd Vámos bedobta a maga lövését, a magyar kapus pedig a második olasz próbálkozást is hárította. Presciutti már nem hibázott, az olaszoknak pedig bejött a kapuscsere, Nicosia kifogott Feketén.

Vogel védett aztán újfent, Manhercz pedig négy közé dobta a magyar válogatottat.

Varga Jennifer / 24.hu

Manhercz Krisztián öt, Zalánki Gergő három góllal zárta a meccset, Vogel Soma pedig a szétlövésben bemutatott bravúrjain felül hét védést mutatott be a rendes játékidőben.

A magyar válogatott a négy között Horvátországgal játszik.

Férfi vízilabda, negyeddöntő:

Magyarország – Olaszország 12-10 (3-2, 1-0, 2-5, 3-2) – ötméteresekkel
Egyesült Államok – Ausztrália 11-10 (1-3, 2-2, 2-0, 2-2, 4-3) – ötméteresekkel
Szerbia – Görögország 12-11 (3-3, 3-2, 2-4, 4-2)
Horvátország – Spanyolország 10-8 (2-0, 4-3, 2-2, 2-3)

A lényeg, hogy továbbmentünk

Nem nyújtott kimagasló teljesítményt a magyar csapat a csoportkörben: a spanyoloktól és az ausztráloktól kikapott, a szerbeket, a franciákat és a japánokat verte. Ez a harmadik helyhez volt elég a csoportban, de a szerdai eredmények azt mutatják, hogy nincs jelentősége annak, mi volt eddig, mert mind a három befejeződött negyeddöntőt olyan csapat nyert, amely ellenfelénél gyengébben teljesített a csoportkörben.

Olvasói sztorik