Élő Sport

Milák Kristóf olimpiai bajnok száz pillangón, Valter Attila negyedik helyre hajrázott – ez történt az olimpia szombati napján

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szombaton újra éremesélyes magyarok sikereiért szoríthatunk az olimpián.

  • Rögtön a program elején Major Veronika a sportpisztolyosok 25 méteres számában döntőzött. A magyar lövő olimpiai csúcs beállításával jutott fináléba, ahol aztán megszerezte a magyar csapat hatodik dobogós helyét, miután bronzérmes lett.
  • Sajnos a vele egy időben versengő cselgáncsozók csapata nagyon simán, 4-1-re kikapott Olaszországtól és kiesett.
  • női kézilabda-válogatott is reggel lépett pályára, nem is sikerült frissen beleállnia a meccsbe Hollandia ellen. Pedig az első félidő sokáig jól nézett ki, végül azonban ledolgozhatatlannak bizonyult a hátrány és 30-26-ra kikapott Golovin Vlagyimir csapata.
  • Az úszók programjában Senánszky Petra 50 méter gyorson 25.21 másodperc alatt ért célba, amivel sajnos nem jutott elődöntőbe. Sárkány Zalán 1500 méteren ötödik lett előfutamában, amellyel 11. helyen zárta a számot, viszont Betlehem Dávid országos csúcsot javítva 14:45.59 perccel, nyolcadikként jutott a fináléba. Késő este a sportág fő attrakciójaként Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás döntőjében hatalmas hajrával nyert aranyérmet.
  • Óriásit hajrázott Valter Attila is, aki az országúti mezőnyversenyben szenzációs teljesítményt nyújtott és a legvégén negyedik helyen ért célba.
  • Sor került Hámori Luca bokszmeccsére is, aki egy interszexuális bunyóssal mérkőzött meg 17 órakor. Ezt a meccset az egész világon mindenhol követték, végül Iman Helif egyhangú pontozással legyőzte Hámorit.
  • Pétervári-Molnár Bendegúz nem az egypárevezősök C döntőjében volt érdekelt, negyedik helyen csapott célba, ezzel 16. helyen zárta a párizsi olimpiát.
  • A női kardcsapat versenye nem sikerült jól, a japánoktól kikapott a Márton AnnaSzűcs LucaPusztai LizaBattai Sugár összeállítású négyes 45-37-re, így a helyosztókon folytatta csak. Ebben simán megverte Olaszországot, majd végül 45-39-re kikapot az Egyesült Államoktól, így hatodik helyen zárt.
  • Vitorlázóinknak felemás napja volt, Vadnai Jonatán a nyolcadik helyre lépett előre a szombati versenynap után. Érdi Máriának viszont továbbra sem megy, a világ- és Európa-bajnok 14., 25. és 24. hellyel folytatta szereplését, és hat futam után a 25. helyen áll.
  • Medencébe ugrott szombat délután a két győzelemnél és egy vereségnél járó férfi vízilabda-válogatott is, amely meglepetésre 9-8-ra kikapott Ausztráliától, így még akár meg is égetheti magát a csoportkör utolsó meccsén Szerbia ellen.
  • Az atlétikai versenyek közül Takács Boglárka országos csúccsal (11.10) jutott elődöntőbe 100 méteren, ám az elődöntőben nem kapta el jól a rajtot. A táv második felében hatalmas hajrával megelőzött két riválist, 11.26-os idővel hetedikként ért célba, ami összesítésben a 18. helyet jelentette számára.

A magyar versenyzők teljes szombati programját ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Gyönyörű jelenet az olimpián, az ellenfel vitte karjában a megsérülő kézist

Miközben a legnépszerűbb hírek, témák és videók sokszor a botrányokhoz köthetők, az olimpia szépsége, hogy a sportszerűség legnagyobb pillanatait is képes előhozni a versenyzőkből. Brazília ugyan simán elverte Angolát a szombati mérkőzésen, mindezt úgy tette, hogy Albertina Kassoma megsérült. A beállót végül az ellenfele, Tamires Araujo Frossard vitte le a karjaiban.

A mérkőzést egyébként 30-19-re nyerte Brazília.

Kínai győzelem tenisz női egyesben

A kínai Cseng Csin-ven simán, 6:2, 6:3-ra felülmúlta a horvát Donna Vekicet a tenisz női egyes döntőjében. A bronzérmes a Csengtől az elődöntőben meglepetésre vereséget szenvedett Iga Swiatek, ez már tegnap eldőlt. A férfi párosoknál az ausztrál Matthew Ebden, John Peers egység diadalmaskodott.

Ír aranyérem lólengésben

A lólengés olimpiai döntőjét az ír specialista Rhys McClenaghan nyerte meg 15.533 ponttal. Második a kazah Nariman Kurbanov (15.433), harmadik a szemüvegével virális szenzációvá vált, rendkívül népszerű amerikai Stephen Nedoroscik (15.300). Három aranyérmet osztottak ki ma a tornacsarnokban, a győztesek: Simone Biles (Egyesült Államok, női ugrás), Carlos Yulo (Fülöp-szigetek, férfi talaj) és Rhys McClenaghan (Írország, lólengés). Fülöp-szigeteki és ír arany tornában – egyik sem meglepetés, de még másfél évtizede is bolondnak nézték volna azt, aki ilyesmit jósol. Holnap három, hétfőn négy szerenkénti finálét rendeznek még; aztán az utolsó napokra átveszi a tornaversenyek stafétáját a ritmikus gimnasztika.

Hámori Luca: Csináltam, amit úgy gondoltam, hogy jó lesz

A nők 66 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Hámori Luca az ötödik helyen végzett a párizsi olimpia ökölvívótornáján, miután a szombati negyeddöntőben egyhangú pontozással kikapott az algériai Iman Heliftől.

Nehéz csatára számítottam, amikor felkeltem, de sok gondolatot, a médiát és a netet kizárva ugyanúgy mentem fel a ringbe, ahogy az előző két meccsen. Boldog vagyok, hogy idáig eljuthattam, két nyertes meccsem is volt, hálás vagyok mindenkinek

– nyilatkozta Hámori Luca az M4 Sport kamerája előtt.

„Nem beszéltünk meg különös taktikát, csak azt, hogy adjam önmagam, akkor nem lehet probléma. A második menet után kicsit azt éreztem, hogy az edzőim szerint még kell, még kell, de én éreztem, hogy ez már nem jöhet össze. Csináltam, amit úgy gondoltam, hogy jó lesz, így is történt.”

Kapcsolódó
Hámori Luca nagyot harcolt, de pontozásos vereséget szenvedett
Nem bírt Iman Heliffel, aki egyhangú pontozással jutott elődöntőbe.

Csúcsbeállítás Valter Attilától

Valter Attila olimpiai 4. helyezése egyrészt a legjobb magyar eredmény országúti kerékpárban; másrészt rekordbeállítás is, ez a magyar kerékpársport legjobb helyezése. Három éve, a tokiói olimpián Vas Kata Blanka végzett a 4. helyen a női hegyikerékpár versenyszámban.

Döbbenetes hajrá az Eiffel-torony előtt

A dobogósokkal foglalkozott elsősorban az élő közvetítés, de legalább a háttérben lehetett látni a hajrát a helyezésekért: Valter remek ütemben indított az üldözőbolyban, majd öklét rázva konstatálta, hogy mindenkit sikerült lehajráznia a negyedik helyért folytatott csatában.

Első menet véget ért

Az első menetben sokáig csak kóstolgatták egymást a felek. A magyar bokszoló nem vállalt felesleges kockázatot, bár néhány ütést azért beszedett – a bírók egyhangúlag az algériait látták jobbnak.

Valter Attila negyedik az országúti mezőnyversenyben!

Na, erről még konkrétan az elejét követő kamera is lemaradt! Valter Attila egészen elképesztő eredményt elérve negyedik az országúti kerékpározók férfi mezőnyversenyében! Az olimpiai bajnok a belga Remco Evanepoel (ezzel megcsinálja az időfutam-mezőnyverseny duplát!), ezüstérmes a francia Valentin Madouas, bronzérmes a szintén francia Christophe Laporte. Egészen elképesztő eredmény ez Valtertől.

Sok az algériai

Helif piros, Hámori kék mezben vonult be a ringbe. A helyszínen sok az algériai szurkolók, saját versenyzőjüket éljenezve, Lucát fújolva fogadták.

Simone Biles hétszeres olimpiai bajnok!

Egy, kettő, három, Simone Biles már a harmadik olimpiai aranyérménél tart Párizsban és összesen ez a hetedik ötkarikás elsősége! Ezzel utoléri Vera Cáslavskát, és már csak Larissza Latinyina van előtte a tornásznők olimpiai örökrangsorában. Biles két pazar ugrással nyerte meg a szerenkénti döntőt, esélye sem volt a vetélytársaknak. A női ugrás végeredménye papírforma: a dobogó tetején Simone Biles, a második helyen a brazil Rebeca Andrade, a harmadikon az amerikai Jade Carey. Andrade is fantasztikusan teljesít Párizsban, de hát mindig ott van előtte a csúcsformában versenyző Biles…

Szorítsunk a szorítóban!

Következik a nap egyik legjobban várt magyar érdekeltségű eseménye a női ökölvívók 66 kilogrammos negyeddöntője Hámori Luca és az algériai Iman Helif között.

Aki nyer, már biztosan érmes.

Hatodik helyen zár a női kardcsapat

Az utolsó asszóban Skarbonkiewicz 5-2-re nyert Márton Anna ellen, így összesítésben 45-39-es amerikai siker született. Ezzel a női kardválogatott a hatodik helyen végzett, a magyarok számára pedig vége a vívóprogramoknak.

Vadnai Jonatán már a top tízben!

Férfi vitorlázóknak jobban megy: az ILCA 7 hajóosztály hatodik futamában Vadnai Jonatán a 12. helyen végzett, összesítésben pedig a 8. helyen áll; azaz ha a következő négy futamban megőrzi pozícióját, részt vehet az éremfutamban. Élen továbbra is az ausztrál Matt Wearn, aki már begyűjtött két futamgyőzelmet és két második helyet.

Szűcs hatalmasat küzdött

6-1-gyel kezdett be a magyar vívó, aztán viszont sajnos Tartakovsky is elkapta a fonalat. Végül Szűcs Luca 8-5-re nyert, így aztán 35-31-es hátrányról jön a második asszó.

„Ez a csapat sokkal többre hivatott”

„Nem szabad összetörnünk, ez az olimpia hosszú, semmit sem veszítettünk még el, minden esélyünk megvan arra, hogy ez egy nagyon szép két hét legyen. Ám ha lehorgasztott fejjel leszünk a továbbiakban, akkor megérdemeljük, hogy kikapjunk. Ez a csapat sokkal többre hivatott. Ha céljaink vannak, mindenben fejlődnünk kell” – nyilatkozta Manhercz Krisztián a férfi vízilabdázók Ausztrália elleni vereségét követően.

Kapcsolódó
„Ez az olimpia hosszú, semmit sem veszítettünk még el” – bosszúsak a magyar pólósok az ausztrálok elleni kudarc miatt
„A második félidőben nem voltunk elég türelmesek az emberelőnyökkel. Tudtuk, hogy fizikálisan nagyon igénybe vevő mérkőzés lesz, a döntéseket fáradtan

Érdi Mária a 25. helyen

Továbbra is a középmezőnyben áll Érdi Mária a vitorlázók ICLA 6 hajóosztályának versenyében: a hatodik futamot a 24. helyen zárta, összesítésben a 25. pozícióban van. Már csak négy futam van hátra (meg az 1.–10. helyezetteknek ezt követően az éremfutam), Érdi 102 helyezési ponttal áll, a 10. helyezett horvát Elena Vorobevának 54 van. Továbbra is a holland Marit Bouwmeester vezet, mivel minden egyes futamot az első négyben zárt.

30-23 oda

Sajnos Chamberlainre is átragadt a lelkesedés és villámgyorsan elintézte 5-2-re Márton Annát. Ez így már nagy különbség sajnos. Az utolsó kör jön.

25-21-re vezet az USA

Szűcs Luca szinte állva maradt a következő asszóban, Skarbonkiewicz sorban adta a tusokat, végül 6-1-re nyert sajnos. Átvették a vezetést.

Olvasói sztorik