Élő Sport

Spanyolveréssel jutott negyeddöntőbe a női kéziválogatott az olimpián

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A magyar női kézilabda-válogatott 27-24-re legyőzte Spanyolországot a párizsi olimpia B csoportjának negyedik fordulójában, így az utolsó forduló eredményeitől függetlenül bejutott a negyeddöntőbe.

Hullámzóan teljesített a magyar csapat eddig az olimpián. A házigazda Franciaország ellen kifejezetten jól kezdett Magyarország, de aztán kicsúszott a kezéből a mérkőzés, és már csak szaladt az eredmény után, majd végül kikapott. A második fordulóban krimibe illő hajrában, Simon Petra utolsó másodpercekben szerzett góljával lett meg az első győzelem, majd Angola ellen hiába indult jól a meccs, döntetlen lett a vége.

A negyedik fordulóban az Spanyolország volt az ellenfél, amely eddig még csak pontot sem szerzett a tornán, így számukra ez volt az a bizonyos utolsó szalmaszál, amibe belekapaszkodhattak a továbbjutási esélyeket illetően. Magyar oldalon volt egy csere, Bordás Réka helyére Pásztor Noémi került be. Ugyan Klujberé volt az első gól a mérkőzésen, hamar fordítottak a spanyolok, egy kicsivel mindig a magyarok előtt jártak majd Cabral 10. perces góljával már hárommal is vezettek (4-7). Golovin már közben időt kért, de elsőre nem sikerült lefékezni a spanyolokat.

Varga Jennifer / 24.hu

 

Szöllősi-Schatzl góljával aztán nemhogy a felzárkózást kezdte meg a magyar válogatott, hanem meg is fordította a meccset és a kezébe is ragadta az irányítást. Alig több mint négy perc alatt produkált egy 5-0-s rohanást Magyarország (9-7), Böde-Bírónak fontos védései akadtak, volt olyan pillanat, amikor négy gól is volt a magyar előny (14-10). Ebből végül kettőt sikerült megőrizni a szünetre.

A második félidő mindkét oldalon hibával indult, majd Vámos volt az első gólszerző. A magyar válogatott a folytatásban is kézben tartotta a mérkőzést, Füzi-Tóvizi góljával a 38. percben öt volt a csapatok közti különbség (20-15). Ekkor azonban gödörbe került Magyarország, kimaradt helyzet és két eladott labda Vámostól nehezítette a dolgokat, a spanyolok pedig vérszemet kaptak és a 45. percre fordítottak.

Vámos egy betörés után nyolcperces magyar gólcsend végére tett pontot.

Varga Jennifer / 24.hu

Egyenlő állásról indult az utolsó tíz perc is, úgy tűnt, hogy a magyar csapat megint egy izgalmas hajrába sodorja magát. 22-22 után azonban Klujber egyszer, majd Vámos kétszer volt eredményes, hirtelen három lett közte, ismét saját kezébe vette a magyar válogatott a sorsát, és végül 27-24-re nyert és bejutott a negyeddöntőbe, míg Spanyolország biztosan kiesik a csoportkör után.

Klujber hat, Vámos és Győri-Lukács öt-öt gólt szerzett, míg Böde-Bíró tizenegy védést mutatott be.

Kézilabda, nők, B csoport, 4. forduló

Spanyolország – Magyarország 24-27 (12-14)
Paris Expo Porte de Versailles
v.: Kuttler, Merz (németek)

Félidő, kettő ide

Lara González ismét átlőtt (12-14), az utolsó 15 másodpercben egy időntúli szabaddobásra futotta, amelyet Klujber a kapu mellé pattintott.

Lukács pillanatai

Lukács a jobb szélről nagyon eredményes (10-12), majd egy labdaszerzést követően visszaállíthatta volna a háromgólos különbséget, de a kapufát találta el. Aztán javított (10-13).

10-11 Marta López

Alicia Fernández szépített (9-11), majd orvosi segítséget kért, mert ütést kapott. Aztán egy rontott magyar támadást Marta López büntetett meg (10-11).

8-9 Gassama

Barbosa gólját elvették a bírók, a másik oldalon Klujber lövését védte a spanyol kapus. Gassama beverte (8-9).

Ápolni kell Bírót

Jennifer Gutiérrez a balszélről fejbe dobta Bíró Blankát, ápolni kell. A kétperces kiállítás persze járt.

Schatzl egyenlített (7-7).

7-5

Barbosa újabb nagy bombájával ismét három oda (7-4), Schatzl ezen faragott (7-5).

6-3

Újabb rontott magyar támadás, Schatzl lövése a bal kapufáról pattant ki,  a másik oldaoon Barbosa lépte el. Sajnos a rohanásban Kuczora vétett támadóhibát, Gassama beállósból betalált (6-3).

5-3

Barbosa bombájával 4-3 oda, a másik oldalon Schatzl lépett vonalra. Marta López a jobbszélről ismét (5-3).

3-3

Marta López a jobbszélről volt eredményes (3-2). Kuczora válaszolt egy közeli találattal (3-3).

2-1 Barbosa

A spanyol kapusé a meccs első védése, a másik oldalon nagy a birkózás a beállóssal, aki hetest harcolt ki: Barbosa be is lőtte (2-1).

1-1

37 másodperc utáv Klujber szerzett vezetést (0-1), Arcos egyenlített (1-1).

Negyeddöntőt ér a győzelem

Ami biztos, hogy a győzelem már negyeddöntőt ér a magyarok számára, a csoport első, csütörtöki mérkőzésén ugyanis Hollandia 31-24-re verte Brazíliát. Azaz a dél-amerikaiak négy forduló után két ponttal állnak, így ha a magyarok nyernek, akkor öt pontjuk lesz, és se Brazília, se Spanyolország nem érheti utol őket.

Olvasói sztorik