Sport

Milák és a férfi kardcsapat ezüstössé tette a szerdát – így szerepeltek a magyarok az olimpia 5. napján

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Milák Kristóf címvédőként 200 méteres pillangóúszásban és a magyar férfi kardcsapat egyaránt ezüstérmes lett szerdán a párizsi olimpián.

A Honvéd 24 éves világcsúcstartó úszója tavaly az áprilisi országos bajnokságot követően majdnem egy évet kihagyott, visszatérését követően pedig számos pletyka keringett arról, hogy nem végez elegendő edzésmunkát, azonban kedden az előfutamban és a középdöntőben is igazolta, hogy nincs komolyabb probléma a formájával, fölényesen volt a legjobb mindkét alkalommal.

A szerdai fináléban a szurkolók a hazai közönségkedvenc Léon Marchand és Milák különpárharcára voltak kíváncsiak.

Milák jól kapta el a rajtot, elsőnek jött fel a vízből 24.32 másodperccel fordult, ami fél másodperccel jobb volt a középdöntős részidőnél. Féltávnál négy tizeddel vezetett Marchand előtt, ez három tizedre csökkent az utolsó 50 méterre fordulva.

A 400 méter vegyes francia bajnoka óriási hajrába kezdett, az utolsó métereken a tömeg fülsüketítő őrjöngése mellett megelőzte a magyart, aki 1:51.75 perccel második lett. Marchand élete legjobbjával, olimpiai rekordot jelentő 1:51.21-gyel győzött, ami négy századdal jobb Milák tokiói idejénél.

Marchand egyébként óriási bravúrt mutatott be, mivel szerda este 200 mellen is győzött, ráadásul olimpiai csúccsal.

A kardválogatott – Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián összeállításban – ugyanakkor magas színvonalú, emlékezetes döntőben 45-41-re kikapott a címvédő dél-koreai csapattól. A magyarok előzőleg az olaszokat 45-38-ra, az irániakat pedig 45-43-ra győzték le. Ezt megelőzően 1996-ban, Atlantában volt döntős az együttes, amely akkor szintén második lett.

A medencében majdnem volt még egy magyar érem: a klasszikus távon, férfi 100 méter gyorson Németh Nándor úgy lett negyedik, hogy két századmásodperc választotta el az ezüstérmestől és egy a bronzérmestől. A számot 46.40 másodperces világcsúccsal a kínai Pan Csan-le nyerte.

Az úszók szerda esti elődöntőjéből 200 méter háton a szám világbajnoka, Kós Hubert a legjobb idővel jutott döntőbe, míg Telegdy Ádám 13. lett. Női 200 méter pillangón az év végén visszavonuló, a szám 2019-es világbajnoka, Kapás Boglárka összesítésben a 14. lett.

A játékok egyetlen magyar férfi tornásza, Mészáros Krisztofer remekelt a legjobb 24 tornászt felvonultató egyéni összetett döntőjében, előkelő kilencedikként zárt 83,899 ponttal.

Miután a Szajna vízminősége a szervezők szerint jó lett, így már versenyezhettek a triatlonosok. Lehmann Csongor 11., Bicsák Bence 16., míg Kuttor-Bragmayer Zsanett 26. helyen végzett. Az ötödik olimpiáján szereplő asztaliteniszező, Póta Georgina búcsúzott a 32 között, miután 4:1-re kikapott a negyedik helyen kiemelt dél-koreai Sin Jubintól.

Drámai módon, Imre Bence kihagyott ziccere után az utolsó másodpercben kapott góllal szenvedett 26-25-ös vereséget a magyar férfi kézilabda-válogatott a norvég csapattól, így bravúrra – a házigazda franciák elleni sikerre – lesz szüksége a negyeddöntőbe kerüléshez.

Nem sikerült a nap a cselgáncsosoknak sem, a 70 kilós Gercsák Szabina és a 90 kilós Tóth Krisztián is az első összecsapásán kikapott, így helyezetlenül zárt. A sportlövőknél a puskások között Péni István 21., Pekler Zalán pedig 32. lett.

A férfi egypár evezősöknél Pétervári-Molnár Bendegúz futamában a második helyen ért célba, amivel a C döntőbe jutott, így legjobb esetben a 13. helyen végezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik