Élő Sport

Legyőzték Kanadát a női pólósok, megszórták Argentínát a férfi kézisek – ez történt az olimpia harmadik napján

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A legfontosabb történések egy helyen a párizsi olimpia harmadik versenynapjáról.

  • A női kardvívóknál a csapatban kétszeres világbajnok Szűcs Luca úgy végzett a hetedik helyen, hogy két szép győzelem után a negyeddöntőben 15-12-es vereséget szenvedett a hazai közönség biztatását élvező, csapatban olimpiai és kétszeres vb-ezüstérmes Sara Balzertől. Márton Anna – aki három éve Tokióban negyedik volt – ezúttal nyolcadikként zárt, három sikert követően a negyeddöntőben simán, 15-7-re kikapott a négyszeres egyéni világbajnok ukrán Olga Harlantól. A 13. helyezett Pusztai Liza ugyanilyen arányban szenvedett vereséget Mártontól a nyolcaddöntőben. A tőröző Dósa Dániel első mérkőzésén, a 32 között hiába vezetett 13-10-re, végül 15-14-re alul maradt az egyiptomi Abdelrahman Husszein Tolbával szemben, és összesítésben 17. lett.
  • Úszóink közül a 15 éves Jackl Vivien 400 vegyesen idei időeredményei alapján akár döntőzhetett is  volna, ám végül sajnos hatodikként zárt a futamában, ezért nem jutott tovább. Jackl ugyanúgy 14. lett, mint Sárkány Zalán, aki 800 gyorson ugyan egyéni csúcsot úszott, de 7:48.90-es idejével sem sikerült bejutnia a döntőbe.
  • Kézilabdában a lányokhoz hasonlóan a férfiak is vereséggel kezdték a tornát, de nekik is sikerült javítani, miután 35-25-re verték Argentínát.
  • Javított a női vízilabda-válogatott, amely az első fordulóban Hollandiától kapott ki szoros csatában, hétfő este viszont 12-7-re legyőzte Kanadát.
  • Lovastusában Kaizinger Balázs a vasárnapi terepversenyben a 45. helyig nyomult előre, hétfőn a díjugratáson további tíz hibapontot gyűjtött, végül 41. helyen zárt.
  • Ökölvívóink közül a férfiak 63,5 kilogrammos súlycsoportjában Kovács Richárd egyhangú pontozással verte az ötödik helyen kiemelt Harry Garside-ot, és ezzel bejutott a negyeddöntőbe, és egyetlen siker választja el az éremtől.

Egyszerre jön a szünet mindkét asszón

Ráadásul 8-4 az állás mindkét páston. Ami viszont remek hír, hogy Szűcs Luca megtáltosodott és 4-3-as hátrány után sorozatban öt tussal húzott el, ez nagy fordítás volt tőle. Márton Anna nagyjából végig dominált Pusztai ellen, akinek valószínűleg jót tett egy kis szusszanás, mert frusztráltnak tűnt.

A lovastusázó Kaizinger Balázs 41. helyen végzett

A díjlovaglásból, tereplovaglásból és díjugratásból álló három napos lovastusa verseny 25 fős éremcsatája 15 órakor kezdődik. Jelen állás szerint a német Michael Jung vezet (21,8 hibapont – Chipmunk FRH nevű lovával). Második az ausztrál Christopher Burton (Shadow Man – 22,4), míg a harmadik helyen a brit Laura Collett ( London 52 – 23,1) áll.

Az viszont már eldőlt, hogy Kaizinger Balázs végül a 41. helyen végzett a rendkívül erős, az első napon még 69 indulót számláló egyéni mezőnyben.

Fantasztikus érzés volt ide belovagolni. A ló jó formát mutatott, nem volt fáradt, kitett magáért attól függetlenül, hogy mi lesz a helyezés. Technikás pálya volt

– értékelt az M4 Sportnak Kaizinger, aki elárulta, hazaköltözik Németországból és otthonról készül tovább.

Lovassportban 28 év után szerepelt ismét magyar versenyző az ötkarikás játékokon.

Kapcsolódó

Szűcs és Pusztai beragadt

4-1 volt az eredmény mindkét asszóban, sajnos Szűcs három találat után adott tust, ezért kicsit nehezen indult a nyolcaddöntője. A másik páston 1-1 után lógott meg Márton Anna, szintén 4-1-re.

Jönnek újra a női kardozók

Jó hír, hogy biztosan lesz magyar a legjobb nyolcban. Rossz hír, hogy Márton Anna, vagy Pusztai Liza ki fog esni, mert egymás ellen vívnak. Velük egyidőben Szűcs Luca lép pástra egy bolgár versenyző ellen. Pillanatokon belül kezdődik mindkét asszó.

„Itt van a helyem a mezőnyben, elég erős vagyok hozzá"

Dósa Dániel nagyon csalódottan nyilatkozott a kiesés után. Elmondta, hogy nem zavarta meg az egyiptomi, ráadásul tisztában volt azzal, milyen taktikát választ majd, de nem volt fegyelmezett.

Kapcsolódó
„Azt gondolom, itt van a helyem, a kvalifikáció ténye semmilyen szinten sem vigasztal”
A férfi tőrözők között 24 év után volt magyar az olimpián, ám Dósa Dániel sajnos az első fordulóban kikapott.

Dósa Dániel őrült izgalmak után kikapott

Sokszor vezetett a magyar tőröző, de nem engedte elhúzni igazán az egyiptomi ellenfele. A hajrára jött egy kis szünet, ebben Dósa 14-13-ra vezetett, de sajnos Tolba jobban bírta az idegek harcát és végül 15-14-re kikapott.

Közjáték Dósa Dániel asszójában

Elromlott az egyiptomi vívónál az érzékelő, szerencsére legalább időben rájöttek, hogy probléma van. Ráadásul pont az afrikai volt egy picit lendületben, talán van ideje Dósának átgondolnia a helyzetet. 9-8-ról folytatódik hamarosan az asszó.

Kínai lövő nyerte a férfi légpuskás számot

A kínai Seng Li-hao nyerte a sportlövők férfi légpuska számát hétfőn a párizsi olimpián. A 19 éves, vegyes csapatversenyben is diadalmaskodott Seng végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a döntőben, mindössze két lövése volt 10 kör alatt, és olimpiai rekordot jelentő 252,2 körös teljesítménnyel nyert. A svéd Victor Lindgren lett a második, így ő és a bronzérmes horvát Miran Maricic is pályafutása során először állhat olimpiai dobogóra. A magyarok közül a vasárnapi alapversenyben Pekler Zalán 17., Péni István pedig 18. lett.

Biztos, hogy lesz magyar kardozó negyeddöntőben

Szűcs Luca-Martina Criscio (olasz) 15-10
Pusztai Liza-Michela Battiston (olasz) 15-12
Márton Anna-Lucia Martin Portugues (spanyol) 15-8

Ezek az örömteli tények a Grand Palaisból, a vívóversenyek helyszínéről, amely egyúttal azt jelenti, hogy győzelmeiknek köszönhetően mindhárom kardozó a legjobb 16 közé jutott a nők egyéni kardvívó versenyében.

Hogy miért lesz biztosan magyar negyeddöntős, ki kivel vív délután 14,30-tól, arról bővebben itt:

Kapcsolódó
Párizs 2024: mindhárom magyar a legjobb 16 között
És egészen biztosan lesz magyar női kardozó a legjobb nyolc között.

Kaizinger Balázs végigért a militari versenyen és már ez is nagy szó

Kaizinger Balázs a lovastusa verseny harmadik számát, a díjugratást is befejezte. Az olimpia egyetlen magyar lovasa, Her Cooles Classico nyergében az eddigi 61,8 hibapontjához még tízet gyűjtött – két akadályt levert a lova és időtúllépésért is kapott két hibapontot –, így összességében 71,8 hibaponttal zárta a párizsi olimpiát.

Kaizinger teljesítményével hat lovas után átvette a vezetést, és a tereplovaglás után elfoglalt 46. helyéhez képest valószínűleg előrébb tud majd lépni, már csak azért is, mert a díjugratás előtt az állatorvosi vizsgálaton négy olyan párost is kizártak, akik előrébb voltak nála. A 15 órakor kezdődő éremcsatára a legjobb 25 lovas kvalifikálja magát.

Kaizinger Balázs a lovastusa díjugratás zárószámában, a 2024-es párizsi nyári olimpián a Versailles-i kastély kertjében 2024. július 29-én. MTI/Kovács Tamás

Fantasztikus érzés volt ide belovagolni. A ló jó formát mutatott, nem volt fáradt, kitett magáért attól függetlenül, hogy mi lesz a helyezés. Technikás pálya volt

– értékelt az M4 Sportnak Kaizinger, aki elárulta, hazaköltözik Németországból és otthonról készül tovább.

Lovassportban 28 év után szerepelt ismét magyar versenyző az ötkarikás játékokon.

Kapcsolódó
Kaizinger Balázs: Itthon kicsit elfogyott körülöttem a levegő
A külföldi munkavállalás okairól, a Párizsba vezető nyolcévnyi munkáról és lováról is faggattuk a 28 év után olimpiai kvótát szerző magyar lovastusázót.

Kovács Richárd pontozással nyert!

Nagyon jól összeszedte az utolsó menetre, hogy mit akar csinálni, folyamatosan nyomást gyakorolt ellenfelére a folyamatos dumával, de nagyon pontos ütésekkel törte meg az ausztrál lendületét. A bírók végül úgy látták, hiába táncolt többet Garside és hiába tűnt aktívabbnak, Kovács volt az, aki többször talált. Egyhangú pontozással, 5-0-val léptették tovább a magyar bunyóst.

Czeglédi Zsolt / MTI

Nem változott a helyzet

Kovács továbbra sem fukarkodott a szavakkal, az ausztrál pedig továbbra is nagyon aktív, de a magyar ökölvívó két-háromszor szépen közbeszúrt. Összességében azért ennél többre lenne szükség két menet után a győzelem érdekében.

Megy a pszichológiai hadviselés rendesen

Kovács is bevitt pár ütést, de az ausztrál próbált aktívabb lenni nála. Egy idő után megunta a magyar bunyós és jó látványosan mutatta neki, hogy akkor jöjjön csak. Garside rengeteget mozgott, körbejárta a ringet, Kovács inkább kivárt, de az első menetben egy komoly jobbegyenese is volt, emellett pár ellencsapása is célt ért. A pontozók egyelőre Garside-ot favorizálják, talán azért, mert aktívabb volt.

Sárkány Zalán nem lesz ott a döntőben

Idők közben lezajlott a harmadik előfutama is a 800 gyorsnak, ebben pedig hatan is jobb időt úsztak, mint a magyar versenyző. Ezzel összesen már kilencen állnak előtte, vagyis nem lehet már a legjobb nyolc úszó között sajnos.

Magyar nyolcaddöntőre kerül sor

Márton nagyon eredményesen vitte be a tusokat, 12-6-ra elhúzott, a spanyol egyszerűen nem találta az ellenszerét semmilyen akciójának. 14-7-től már a győzelemért ment a magyar versenyző, ami elsőre még nem jött össze, de második nekifutásra sikerült lezárnia az összecsapást. A következő ellenfele Pusztai Liza lesz.

Pusztai Liza is megnyerte az első asszóját

Pusztai a lendületes kezdés után megtorpant, vagy épp Battiston jött föl. Nagyjából két tus előnye maradt végig a magyar versenyzőnek, 14-12 után pedig sikerült bevinni a győztes tust. Kettős magyar győzelem, ez már valami!

Olvasói sztorik