Sport

2004 óta először tudta megnyerni a nyitómeccsét az olimpián a férfi pólóválogatott

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Győzelemmel rajtolt a magyar férfi vízilabda-válogatott a párizsi olimpián: Varga Zsolt együttese a csoportkör vasárnapi nyitányán 13-12-re nyert a házigazda francia csapat ellen.

Stílszerűen az egyetlen aktív magyar olimpiai bajnok, Varga Dénes szerezte a találkozó első gólját a zsúfolásig megtelt Vizes Központban, ahol a házigazdák is gyorsan bemutatkoztak, az első emberelőnyüket másodpercek alatt gólra váltották.

A magyarok dupla fórból vették vissza a vezetést, Vigvári Vince lőtt a bal szélről kapásból a hálóba, majd újra az olimpiai újonc, tavaly a junior és a felnőttválogatottal is világbajnok fiatal játékos talált be, ezúttal szabaddobásból. A védekezés nagyon egyben volt, elöl pedig Vámos Márton bombája három blokkoló kéz és a francia kapus feje felett megtalálta az utat a hálóba (4-1).

A parádés kezdés folytatódott, Manhercz Krisztián labdaszerzése után Molnár Erik harcolt ki fórt, amelyet Vigvári kegyetlenül zúdított a jobb alsóba, harmadik gólját szerezve ezzel (5-1).

A második negyed első magyar támadásából Angyal Dániel mutatkozott be egy újabb hatalmas góllal, majd Vogel Soma emlékeztetett mindenkit arra, hogy ötméteresből neki a legnehezebb a világon betalálni, Ugo Crousillat büntetőjét védte az FTC kétszeres Bajnokok Ligája-győztese. A házigazda végül Michael Bodegas centergóljával szépített, majd újra 37 éves klasszis villant, Zalánki Gergőről lefordulva lőtt a bal alsóba.

A magyarok csak egy rövid időre akadtak el támadásban, a szépen megjátszott fór végén a csapatkapitány Jansik Szilárd talált be közeli húzásból. Varga elöl eladott egy labdát, de hátul egy parádés védekezéssel azonnal javított, a lefordulásból végén pedig Fekete Gergő is megszerezte első gólját az olimpiákon. Az ellentámadásból a franciák dohai hőse, azon a negyeddöntőn öt gólt, köztük a győztes találatot is szerző Thomas Vernoux elhajlásból volt eredményes. Egy kontra után Bodegas ötméterest harcolt ki, Vernoux pedig kíméletlen volt. Egy magyar támadásra még maradt idő a nagyszünet előtt, ez Manhercz Krisztiánnak volt elég éppen az első találatának megszerzésére (9-5).

A harmadik felvonásban közel öt percig nem láthattak gólt a nézők, Vogel az első két francia fórnál még a végállomást jelentette, a harmadiknál azonban már ő sem segített. A negyed második magyar fórjának megjátszása előtt a kapitány időt kért, a végletekig kijátszott támadás végén pedig Manhercz húzta a labdát a rövidbe. A rivális 9 másodperccel a dudaszó előtt talált be,

így még valamennyire nyílt maradt a találkozó a hajrára (10-7).

A záró nyolc percet Jansik emberelőnyös gólja indította, de egyből érkezett a válasz Enzo Khasz gyönyörű kapáslövéséből. A magyarok ekkor még nem engedték még közelebb a házigazdákat, Zalánki lőtt hatalmas kapufás gólt, de Khasz megintcsak egy óriási lövéssel iratkozott fel az eredményjelzőre. Varga Dénes egy hihetetlen csavar mozdulattal próbálkozott, de nem talált a kapuba, a franciák viszont Bodegasnak köszönhetően újabb ötméterest kaptak, amit Vernoux belőtt.

A hajrára a franciák kapusa elkapta a fonalat, meccsben tartva ezzel társait, Hugo Fontani eszén még emberelőnyben kidolgozott ziccerből sem tudtak túljárni a magyarok. A franciák újabb ötméterest kaptak, Vogel azonban Vernoux harmadik lövését már kifogta 2:12 perccel a vége előtt. Ezt még követte védekezésben egy elképesztő csapatmunka, szinte mindenkinek volt egy-egy blokkja, ez pedig gyakorlatilag győzelmet ért, főleg, mivel Vámos elemi erővel bombázott a hálóba.

Vernoux még lőtt egy hatalmas gólt, Bodegas pedig négy másodperccel a vége előtt pöccintett a hálóba, de az egyenlítésre már nem maradt idejük a hazaiaknak.

A magyar csapat a 13-12-es sikerrel visszavágott a franciáknak, akik februárban a dohai világbajnokság negyeddöntőjében óriási meglepetésre legyőzték az akkor címvédő gárdát. A magyar válogatott utoljára a 2004-es olimpiát kezdte győztes meccsel.

Varga Zsolt csapata kedden a spanyolok ellen folytatja. A férfi vízilabdatornán a 12 résztvevő két hatos csoportban játszik, innen a négy-négy legjobb jut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak majd.

férfi vízilabdatorna, B csoport, 1. forduló:

Magyarország – Franciaország 13-12 (5-1, 4-4, 1-2, 3-5)
gólszerzők: Vigvári Vi. 3, Jansik Sz., Manhercz, Vámos 2-2, Varga Dé., Angyal, Fekete, Zalánki 1-1, illetve T. Vernoux 4, Bodegas 3, Khasz 2, Bouet, Crousillat, M. Vernoux 1-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik