Sport

A Bundesligából a Benficába igazoló magyar kézis: Ha a végén van egy olyan helyzet, amelyben döntenem kell, most már nem remeg a kezem

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Hanusz Egon, a TVB Stuttgarttól távozott válogatott kézilabdázó úgy véli, jó lépés lesz a pályafutásában, hogy a portugál Benficába igazolt.

Pénteken a Németországgal szemben 33-29-re elveszített, majd szombaton a Japán ellen 41-27-re megnyert olimpiai felkészülési mérkőzéssel köszönt el Stuttgarttól a válogatott irányító, aki három meghatározó évet töltött a német város klubcsapatában.

„Nagyon sok jó embert ismertem meg, akik most is nagyon kedvesek voltak velem. Bárkivel találkoztam, azt mondta, nagyon örül, hogy újra itt vagyok, és szomorú, amiért elmegyek. Jó volt ide visszajönni és itt játszani” – nyilatkozta az MTI-nek Hanusz,

aki összesen 102 bajnoki, illetve kupamérkőzésen 276 gólt szerzett, és jó néhányszor a mérkőzés legjobbjának választották a Bundesligában.

Mint felidézte, 2021-ig kizárólag Csurgón élt, ezért nagy váltás volt számára Németországba költözni, egy sokkal nagyobb városba, más kultúrába, ráadásul a nyelvet sem beszélte tökéletesen. Azóta a német és az angol nyelvtudása is fejlődött, játék közben pedig sokkal jobban tudja kezelni azokat a szituációkat, amik régebben nem annyira mentek neki stresszhelyzetben.

Ha a végén van egy olyan helyzet, amelyben döntenem kell, most már nem remeg a kezem. Persze, ez néha előfordul minden sportolónál, de azt gondolom, ebben is előre tudtam lépni

– magyarázta.

A stuttgarti szerződése tartalmazott egy plusz évre szóló hosszabbítási opciót, de november végén közölték vele, hogy ezt nem tudják életbe léptetni. Az idei év elején megkeresték a Benficától, ő beszélt még egyszer a német klubjának vezetőivel, de a helyzet nem változott, ő pedig nem várhatott tovább, ezért aláírt a portugálokhoz.

„Utólag sem bánom, mert azt gondolom, ez egy jó lépés lesz a pályafutásomban. Előre tekintek, és nagyon várom, hogy milyen lesz. Nyilván az egy másik bajnokság, viszont be lehet mutatkozni az Európa Ligában.

Új csapata a szlovák bajnok Tatran Presovval és a Bartók Donátot foglalkoztató svájci Kadetten Schaffhausennel szerepel majd azonos csoportban, illetve odakerül a francia Limoges és a szlovén Trimo Trebnje selejtezőjének győztese.

Az irányító megjegyezte, a Bundesliga-meccsek biztosan hiányozni fognak neki, mert azoknak teljesen más a hangulatuk, Stuttgartban kimondottan szeretik a kézilabdát, rengeteg szponzor van, és sok néző jár ki a mérkőzésekre.

„Majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Én szívesen játszanék még Németországban”.

Mikler Roland és Rodríguez Álvarez Pedro mellett Hanusz Egont is a tartalékok közé nevezte az olimpia előtt Chema Rodríguez szövetségi kapitány, ennek ellenére mindhárman lehetőséget kaptak a felkészülési mérkőzéseken, az irányító pénteken és szombaton kimondottan sokat játszott.

Chema már korábban elmondta nekünk, hogy le kell adnia a névsort a 14 játékosról és a három tartalékról, de ez nála még egyáltalán nem fix, szóval senki ne úgy vegye, hogy ő tartalék, hanem mutassa meg, hogy helye van a csapatban.

Tudjuk, hogy betartja a szavát, és ha úgy gondolja, hogy a tartalékok közül valaki jobban teljesített, akkor őt fogja berakni, illetve ha a 14-es keretből valakinek nem úgy ment, akkor lehet, hogy őt hagyja ki

– magyarázta Hanusz, aki Japánnak négy gólt lőtt.

Hangsúlyozta: akkor sem lesz csalódott, ha nem kerül be a 14-be, de bízik benne, hogy lesz lehetőség játszani a július 26-án kezdődő olimpián, és ha megkapja a lehetőséget, mindenképpen szeretne élni vele.

Az olimpiára készülő magyar férfi és női kézilabda-válogatottal kapcsolatos kedvező fejlemény, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a három-három tartaléknak mégsem kell majd szállodába költöznie, ők is a szűk keret tagjaival lakhatnak az olimpiai faluban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik