Sport

Már nem mondják az olimpiára készülő breakesekre, hogy földön fetrengő utcagyerekek

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Már nem mondják az olimpiára készülő breakesekre, hogy földön fetrengő utcagyerekek

Két magyar breaktáncosnak is esélye van arra, hogy duplán is történelmet írjanak, és részt vegyenek a sportág olimpiai debütálásán Párizsban. Néhány napon belül kiderül, hogy a jelenleg az egyik legsikeresebb női versenyzőnk, Szarvák Csenge ott lehet-e az ötkarikás játékokon. A 18 éves breaktáncost és edzőjét, a magyar szakágat vezető Fodor Lajost Szolnokon látogattuk meg, ahol belepillanthattunk az edzésbe is, és megtudhattuk, miként fest a breaktánc jelene és jövője Magyarországon, illetve pontosan hogyan is kell nevezni a „táncsportolókat”.

Az idei lesz az első olimpia, amelyen a világ legjobb breaktáncosai is érmekért küzdhetnek. Könnyen lehet, hogy magyar táncosok is részesei lehetnek sportág ötkarikás játékokon való debütálásának, a nőknél Szarvák Csengének (B-Girl Csenge), a férfiaknál Noris Menotti Lobontiunak (Noris by Nature) van erre esélye. Bár még csak most kezd éledezni a sportág Magyarországon, a sajtó érdeklődése máris olyan, mintha a breaktánc őshazájában lennénk.

Most már fáradtan…

– feleli Szarvák Csenge, azaz „B-Girl Csenge” arra a kérdésünkre, hogy bírja az interjúk és a közszereplések végtelennek tűnő sorát. A Szolnoki Break Tánc és Extrém SE versenyzője egy podcastfelvétel után és az aznapi edzés előtt, vagy mint később kiderült, inkább a helyett fogadott minket az egyesület edzőtermében. A magyar breaktáncosnak le kell csípnie néhány percet a gyakorlásból, hisz egymást érik a megkeresések, edzőjével pedig igyekeznek mindenki rendelkezésére állni.

Adrián Zoltán / 24.hu Szarvák Csenge breaktáncos.

Utolsó esély az olimpiára

A nyári, párizsi ötkarikás játékokra már csak a június végén, a kvalifikációs sorozat budapesti állomásán lehet kiharcolni a részvételt, a selejtező előtti hetek pedig az intenzív felkészülés jegyében zajlanak a breaktáncosoknál. Vagy a breakingeseknél?

Táncsportnak sorolnak be minket itthon a Nemzeti Sportügynökségnél, és a Héraklész Programban is táncsportként szerepelünk, az olimpián pedig a breaking dance sport kifejezést használják, de egyébként breakingnek kell nevezni. Vagy kellene. Ha sértő, ha nem, a magyar köztudatban breaktáncként szerepel, így ismerik az emberek, ezért semmi gond nincs vele, ha valaki így használja

– mondja Fodor Lajos, a Szolnoki Break Tánc és Extrém SE elnöke.

Tanítványa már teljesen profin viseli, hogy a sokadik stáb érkezik hozzá, bár még csak 18 éves, rutinosan kezeli a sajtót. Ugyan a médiaérdeklődés az utóbbi hónapokban tetőzött, Szarvák Csenge már 10 éve űzi az első látásra sportként sokaknak még mindig furcsának ható breakinget. Egy iskolai bemutatón látta először testközelből a táncosokat, annyira megfogta a produkciójuk, hogy egy hónappal később már bele is vágott a breakelésbe.

Rákerestem az interneten, hogy hol lehetne ezt művelni, majd lejöttem egy edzésre, és itt ragadtam

– mondta lapunknak.

A sportág jelenlegi első számú magyar női nagykövete szerint a breaktánchoz kell némi tehetség, és a fizikai adottságok is számítanak, de az alapokat a rengeteget gyakorlással lehet megszerezni. Ha viszont ez a tudás megvan, onnan már gyorsabban megy a fejlődés. Csenge akkor vágott bele, amikor még egyáltalán nem számolhatott azzal, hogy a táncsport szerepel majd egy olimpia programjában, pláne, hogy a történelmi eseménynek akár ő is részese lehet. Azóta már magyar bajnoki címet is ünnepelhetett, és 34. lett az Európa-bajnokságon, most pedig akár még az olimpiára is eljuthat – amennyiben bekerül a legjobb tíz közé a nemzetközi szövetség (WDSF) olimpiai selejtezősorozatában.

Az utcai sportok (break, BMX, gördeszka, sportmászás) utolsó olimpiai kvalifikációs állomását a Ludovika Campuson tartják június 20. és 23. között, Csenge az utolsó két napon (lehet) érdekelt. Itt egyébként bárki ingyen megnézheti, milyen is a breaktánc szervezett, „sport formában”.

Olyan nincs, hogy lemondjon egy edzést

A breaking négy fő elemre épül:

  • vannak a különböző erőelemek (fejen forgás, „helikopter”),
  • az úgynevezett top rock, amikor „fent táncolsz”,
  • és a footwork, amikor deréktól lefelé,
  • valamint az elemeket lezáró, kimerevített mozdulat, a freeze.

A zsűri ezeket a gyakorlatokat pontozza, de emellett nézik a zeneiséget is, ami picit megnehezítheti a produkciót. A versenyzők nem tudják előre, hogy pontosan milyen számot kapnak a gyakorlatuk alá, de rutinnal és némi előkészülettel erre is fel lehet készülni.

„Előre megkapjuk, hogy ki fog dj-zni a produkció alatt, így az edzéseken az ő zenéire végezzük a gyakorlatokat. Egy idő után már nagyjából tudni lehet, hogy milyen számokra számíthatunk tőlük, így kevesebb meglepetés érhet minket. De azért még így is előfordulhat, hogy olyan zene csendül fel, amire egyáltalán nem számítottunk, de ezekre a váratlan helyzetekre is fel tudunk készülni sok-sok gyakorlással” – mesélte Csenge.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
Olvasói sztorik