Sport

Kerekesszékben tért vissza a Roland Garrosra a vonalbíró, aki kómába esett egy brutális támadás után

Szaniszló Róbert / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Szaniszló Róbert / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Lucas Feron az első olyan vonalbíró a Roland Garroson, aki kerekesszékben ülve figyeli a labdameneteket.

A 28 éves Feront 2022 novemberében brutális támadás érte Poitiers városában: egy motoros kirángatta az autójából, és úgy megverte, hogy egy hónapig kómában volt. Hogy mi volt a támadás indítéka?

A vonalbíró azt mondja, rosszkor volt rossz helyen.

„Túlságosan fájdalmas emlék, nem akarok beszélni róla” – mondta Feron a támadásról a BBC-nek.

Miután felébredt a kómából, egy évig egy rehabilitációs központban lábadozott, és ekkoriban már abban reménykedett, hogy újra tudja indítani a karrierjét. Feron ugyanis jónevű vonalbírónak számított, a Roland Garroson a 2018-as női és a 2021-es férfi döntőben is közreműködött.

Az újrakezdésnél a Francia Tenisz Szövetségben odafigyeltek arra, hogy Feron fokozatosan térjen vissza a sportág vérkeringésébe, és tavaly már ismét szerepet kapott a Roland Garroson, igaz, akkor még csak egy bemutatómeccsen. Idén májusban a bordeaux-i Challenger-tornán is feladatot kapott, amiről azt mondta, segített neki abban, hogy még koncentráltabban kövesse a labdák útját.

Be is került a Roland Garrosra kiválasztott vonalbírók közé, és bár eleinte a külső pályákon kapott szerepet, a nőknél a harmadik fordulóban játszott Arina SzabalenkaPaula Badosa meccsen már a Philippe Chatrier-ről elnevezett centerpályán közreműködött.

Azóta megfordult ott a férfi világelső Novak Djokovic Lorenzo Musetti elleni meccsén is, amely hajnal háromig tartott, majd csütörtökön a vegyes párosok döntőjében is számítottak rá.

„Az a legfontosabb számunkra, hogy minden pályán kiváló bírók közreműködjenek. Lucas azért van ott, mert megérdemli, és nem azért, mert kerekesszékbe kényszerült” – nyilatkozta Jean-Patrick Reydellet, aki a bírók főnöke a Garroson.

A támadás miatt Feron beszéde még nem az igazi, úgyhogy rendszeresen foglalkozik vele beszédterapeuta, a meccseken pedig mikrofonnal ellátott headsetet visel, hogy könnyebb legyen kommunikálnia a székbíróval.

„A látását nem vesztette el, csak a hangjának kell rendbe jönnie” – mondta Reydellet.

Feron visszatérését a játékosok is kiszúrták, Djokovic például azt írta az X-en, hogy csodálatos volt látni, hogy a vonalbíró ismét ott van a meccseken. Feron, aki szeretne másokat inspirálni a saját történetével, meghatódott Djokovic reakcióján, de azt mondta, bíróként nem foglalhat állást arról, hogy milyen játékosnak tartja a szerb klasszist.

Azt azért elmondhatom, hogy jó embernek tartom

Ajánlott videó

Olvasói sztorik