Élő Sport

Utolsó másodperces kapusbravúrral BL-döntős a Győr

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A Győri Audi ETO KC 24-23-ra legyőzte a dán Esbjerget a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének szombati első elődöntőjében.

A Győr utoljára kereken húsz évvel ezelőtt, 2004-ben zárt egy idény trófea nélkül. Mivel idén a bajnokságot és a Magyar Kupát is az FTC nyerte meg, a BL maradt a győriek utolsó mentsvára.

A döntőért a Győr azzal az Esbjerggel küzdött meg, amely a nyolc között kettős sikerrel búcsúztatta a Ferencvárost. Két éve az elődöntőben, tavaly a bronzmérkőzésen múlta felül a magyar csapat a dán együttest, amely két negyedik hely után végre éremre vágyott.

Per Johansson, a Győr edzője úgy fogalmazott, hogy a meccsen a világ talán két legjobb csapata találkozik egymással. 

Idegesen kezdte a meccset a Győr, az első néhány támadásnál rendre eladta a labdát a magyar csapat, így az élesebb Esbjerg elhúzott 3-0-ra. Per Johansson időkérése után győri részről Gros törte meg a jeget egy szép átlövéssel, majd Toft védései és Nze Minko remek megmozdulásai révén 5-5-nél utolérte az ellenfelet az ETO.

Lendületben maradt a Győr, amely egy 5-0-s sorozattal már 7-5-re vezetett, de ezt egy hosszú gólcsend követte, és a 23. percben megint az Esbjerg állt jobban (7-8). Az első félidő hajrájában folytatódott a hullámvasutazás, Schatzl, Brattset, Nze Minko, De Paula és Oftedal is betalált, és bár a dánok sztárja, Reistad az utolsó percben megszerezte az első gólját, az első felvonást Schatzl találata zárta le, így néggyel vezetett a Győr (13-9).

Kovács Tamás / MTI

Az Esbjerg gyorsan megfelezte a hátrányát, de a Győr rákapcsolt, és a 40. percben az addigi legnagyobb különbséggel, hat góllal vezetett (18-12). A dánok ismét elkezdtek 7 a 6 ellen támadni, az első félidőben gyengélkedő Reistad elkapta a fonalat, Müller is szerzett két, szinte ugyanolyan gólt, így az utolsó tíz percet kétgólos előnnyel kedzdte a magyar csapat.

Egy gólnál nem tudott közelebb kerülni az Esbjerg, és az utolsó perc kezdetén Brattset bravúros beállósgóljával úgy tűnt, a Győr lezárta a továbbjutás kérdését. Sanna Solberg azonban szépített, majd  az utolsó győri akciónál eladta a labdát,

ám Solberg ziccerét Toft bravúrral hárította, így a Győr ott van a döntőben, ahol a Metz-Bietigheim meccs győztesével találkozik.

Toft a kapujára tartó 33 kísérletből 13-at hatástalanított. Az esbjergi hálóőrök közül Anna Kristensen öt, Milling három lövést hárított. A győri Nze Minko hatszor volt eredményes, akárcsak a túloldalon Mörk.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő:

Győri Audi ETO KC – Team Esbjerg (dán) 24-23 (13-9)
Budapest, MVM Dome
v.: Braseth, Sundet (norvégok)
gólszerzők: Nze Minko 6, Szöllősi-Schatzl 4, Oftedal, Gros, Brattset 3-3, Győri-Lukács 2, De Paula, Rü, Kristiansen 1-1, illetve Mörk 6, Reistad 5, Möller, Sa. Solberg 4-4, Petersen 3, Rushfeldt 1
lövések/gólok: 39/24, illetve 43/23
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 5/5
kiállítások: 8, illetve 6 perc

11-8

Folytatódott a hullámvasutazás, most a Győr kapta el a fonalat, és De Paula első góljával már 11-8 az állás. De Paula a gólja után túl keményen védekezett, kiszórták két percre.

10-8

Nze Minko indult el, majd nagyon finom mozdulattal ejtett gólt Kristensennek. Zseniális villanás!

9-8

Brattset kapott remek bejátszást, be is lőtte. Vezet a Győr!

8-8

Schatzl törte meg a győri gólcsendet a bal szélről.

7-8

7 a 6 ellen támadott az Esbjerg, Toft védett egy nagyot, de Sanna Solberg túljárt az eszén. Előny ott ismét.

7-7

Fodor ellen fújtak belemenést a norvég sporik, most a Győr torpant meg kicsit. Kristensen Győri-Lukács ejtését lehalászta, maradt a 7-7. Időt kért közben a dánok edzője.

7-7

Toft tartja a győri előnyt, Sanna Solberg lövését olvasta. Ez volt Toft negyedik védése. Közben kiegészült a Győr, de Oftedal lövését blokkolták, a túloldalon pedig Möller volt eredményes. Egál.

7-6

Fodort küldték le két percre, ráadásul hetest kapott az Esbjerg, Mörk ezt is gólra váltotta.

7-5

Nze Minko ellenállhatatlan, megint úgy ment át a védőkön, mint kés a vajon. Harmadik gólja volt!

6-5

Már vezet a Győr: egy labdaszerzés után Győri-Lukács lőtt pontosan. 4-0-s sorozatban a magyar csapat!

5-5

Reistad kiállítása miatt emberelőnybe került a Győr, Nze Minko góljával egyenlít a magyar csapat.

4-5

Nze Minko mesés egyéni akció végén ejtette át a kapust, majd Toft tolta ki Reistad bombáját.

3-5

Oftedal ejtése hullott be némi mázlival, majd Toft védett egy nagyot, ez most kellett. Möller aztán betalált, megint három oda. Győri-Lukács szépített éles szögből.

1-4

Gros törte meg a jeget, felment, belőtte 9-ről. Az Esbjerg viszont hetest kapott, Mörk bevágta a léc alá.

0-3

Újabb eladott labda, indult az Esbjerg, Petersen fejezte be az akciót góllal. Per Johansson időt is kért, mert nagyon beragadt a Győr a rajtnál.

0-2

Mörk elkapta a fonalat, szép csel után talált be. A győri támadásokban egyelőre sok a hiba.

0-1

Hetest kapott a dán csapat, Mörk szerezte az első gólt a meccsen.

Gyors labdacsere

Valami gond volt a labdával, a norvég bíró gyorsan eszközölt is egy cserét.

Kezdünk!

Fehér mezben a Győr, pirosban az Esbjerg.

Francia vagy német döntős a másik ágról

A másik elődöntőben a francia Metz azzal a Bietigheimmel találozik, amelynek három magyar légiós van: Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi és a térdműtét után gyógyuló Szikora Melinda.

Temérdek búcsúzó a győrieknél

A magyar csapatban ezen a hétvégén lép pályára utoljára a nyáron távozó Line Haugsted, Szöllősi-Schatzl Nadine, Ana Gros, Stine Oftedal, Silje Solberg, Rinka Duijndam és Yvette Broch. Nem kell mondani, milyen emlékezetes lenne számukra, ha BL-sikerrel köszönhetnének el a klubtól.

A világ két legjobb csapata?

A Győr edzője, Per Johansson, aki nemrég hosszabbította meg a szerződését, úgy fogalmazott, jelenleg talán ez a két legjobb csapat a világon. Ez alapján jó meccset várhatunk! Két éve az elődöntőben, tavaly a bronzmérkőzésen múlta felül a magyar csapat a dán együttest, amely két negyedik hely után érne el jobb eredményt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik