Sport

„Nagyon sokszor villannak be képek, és ezek egyáltalán nem kellemesek” – megszólalt a hokis, akinek a csapattársa meghalt egy bizarr ütközés után

BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Októberben egy bizarr ütközés következtében vesztette életét a Nottingham Panthers amerikai hokisa, a 29 éves Adam Johnson, akinek ellenfele korcsolyája vágta el a torkát.

A tragédiával végződő meccsen Viktor Björkung még a Nottingham játékosa volt, majd pár héttel később, még mindig a sokkoló eset hatása alatt állva, úgy döntött, hazatér Svédországba.

„Nagyjából emlékszem mindenre, mivel a jégen voltam, amikor megtörtént a baj. Gyorsan történt az egész, és még mindig nem tudom elhinni.

Nagyon sokszor villannak be képek, és ezek egyáltalán nem kellemesek. Amikor megláttuk, hogy a penge eltalálta a nyakát, tudtuk, hogy nagyon nagy a baj

– nyilatkozta a 31 éves Björkung.

Aki azt is hozzátette, amikor a meccs félbeszakadt, és bevonultak az öltözőbe, több játékostársa is zokogni kezdett.

„Ez egy olyan trauma volt számunkra, amellyel azóta is küzdünk”.

Pár hónappal később Björkung is megsérült egy korcsolyapenge által, amely áthatolt a védőfelszerelésén, és megvágta az ágyékánál. A védő azt mondja, szerencséje volt, mert ha a penge egy-két centivel arrébb sebzi meg, akkor az ütőerét találta volna el.

„31 éves vagyok, és a mostanáig egyáltalán nem gondoltam arra hogy ez a sport ilyen veszélyes is tud lenni. Szerencsém volt, de a saját sérülésemből nemcsak fizikálisan, mentálisan is fel kellett épülnöm,

mert amikor ilyen közel jársz a bajhoz, akkor rendre eszedbe jut, amikor újra jégre akarsz lépni

– magyarázta Björkung, aki jelenleg a szlovák Extraligában szereplő HK Spisská Nová Ves játékosa.

Johnson halála után a Nemzetközi Jégkorong Szövetség és az angol szövetség is kötelező tette a nyakvédő használatát. Ugyanakkor ez a döntés az Elite Ice Hockey League-re, amelyben a Nottingham is szerepel, nincs hatással, a profi liga pedig jelezte, hogy nem lesz kötelező, csak erősen ajánlott a nyakvédő viselete.

A korábban az NHL-es Pittsburgh Penguinsben is szerepelt Johnson halála miatt a rendőrség novemberben emberölés gyanújával őrizetbe vett egy férfit, de az ügyben a nyomozás jelenleg is zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik