Sport

Meghalt Hammerl László, a Nemzet Sportolója

Youtube / HírTV
Youtube / HírTV

Hosszan tartó súlyos betegség után 82 éves korában elhunyt a magyar sportlövészet ikonja, dr. Hammerl László olimpiai bajnok, olimpiai érmes, szövetségi kapitány, a Nemzet Sportolója, tájékoztatott a magyar szövetség.

Az MTI megemlékezése szerint Hammerl László kilencéves volt, amikor egy bokor alatt talált egy rozsdás légpuskát, amelyet rögtön ki is próbált, amint édesapja megjavította. A lövészetig azonban még hosszú út vezetett, sok sportággal megpróbálkozott. Úszott, vízilabdázott, az iskolai kézilabdacsapat tagja volt, belekóstolt a háromtusába és az öttusába, forgatta a kardot és a párbajtőrt, néha még a Ganz gyár sakkozói közé is lejárt. Az úszást, a pólót és a háromtusát egy ideig párhuzamosan űzte, de végül a lövészetet választotta –nemcsak azért, mert ez ment a legjobban, hanem azért is, mert a Marczibányi téri lőtér csak néhány háznyira volt a lakásuktól.

22 éves korában szerezte meg Tokióban olimpiai bajnoki címét a 60 lövésés fekvő versenyszámban, ugyanitt bronzérmes is lett a 3×40 lövéses összetett számban.

A fekvő versenyben az amerikai Lones Wilger és ő is új világ- és olimpiai csúcsot lőtt 597 körrel. Az akkori szabályok szerint egyenlő eredmény esetén először a lőtt tízes köröket vették figyelembe, de ez is egyenlő volt, aztán az úgynevezett belső tízeseket számolták, de itt sem volt különbség. Az első hely sorsát végül az utolsó sorozat döntötte el, ahol Hammerl csupa tízest lőtt, úgyhogy ő állhatott fel a dobogó legfelsőbb fokára.

Négy évvel később Mexikóvárosban ezüstéremmel tette teljessé olimpiai éremgyűjteményét.

1977-től a magyar sportlövő válogatott szövetségi kapitánya. Nagy tudású, a világ minden pontján elismert szakember volt, kiválóan értett a versenyzők nyelvén, számos olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím és érem megszerzése fűződött a nevéhez. 2004-ben a Nemzet Sportolójává választották. A sportággal fennálló örök kötődése megmaradt, gyakran látogatta a lőtereket, véleményével, meglátásaival segítette a sportlövészetet.

Dr. Hammerl Lászlót a Magyar Sportlövők Szövetsége saját halottjának tekinti.

Az Újpesti Sport két éve készült interjúja Hammerl Lászlóval:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik