Sport

Kemény büntetést kapott a Csíkszereda, miután fittyet hányt a magyar hokiszövetségre

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Három pont levonással és 3000 eurós bírsággal sújtotta a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) fegyelmi bizottsága első fokon az Erste Ligában érdekelt SC Csíkszeredát hivatalos személy jogosulatlan szerepeltetése miatt. A határozat a kézbesítéstől számított 15. napon válik jogerőssé és végrehajthatóvá. Fellebbezni 15 napon belül lehet, ekkor a másodfokon eljáró MJSZ elnöksége dönt.

Az SC Csíkszereda vasárnap hivatalos személynek jelölte a Gyergyói HK elleni mérkőzésre Kevin Constantine-t, azonban az amerikai szakember – aki idén nyárig a magyar válogatott szövetségi kapitánya és a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője volt – a tengerentúli Nyugati Hoki Ligában (WHL) eltiltás alatt áll szeptembertől, a büntetése legkorábban 2025 júliusában járna le.

A 64 éves edzőt faji jellegű, rasszista megnyilvánulása miatt szankcionálták.

Az Erste Liga menedzsere november 6-án értesítette a Csíkszeredát, hogy Constantine az Erste Liga és az MJSZ versenyszabályzata szerint nem nevezhető hivatalos mérkőzésre, mivel érvényes eltiltás alatt áll.

Ezt követően múlt hét hétfőn a MJSZ főtitkára is értesítette a sportszervezetet, és jelezte, hogy az eltiltását töltő sportszakember nem nevezhető mérkőzésre hivatalos személyként az Erste Ligában. Az MJSZ főtitkára felhívta a klub figyelmét, hogy a korábbi hazai gyakorlat alapján az MJSZ elnöksége 2023. november 3-án pontosította a versenyszabályzat vonatkozó részét, ezzel egyértelműsítve a rendelkezés alkalmazhatóságát.

Amint az MJSZ csütörtöki közleménye kiemelte:

a klub a jelzések és figyelmeztetések ellenére a mérkőzésre hivatalos személyként nevezte Kevin Constantine-t vasárnap.

A fegyelmi bizottság – a bizonyítékokat a maguk összességében értékelve és meggyőződése szerint elbírálva – tényként állapította meg, hogy a Csíkszereda szándékosan megsértette a vonatkozó szabályozásokat, és a versenyszervező MJSZ képviselőinek többszöri felszólítása ellenére a mérkőzésre hivatalos személynek nevezte Kevin Constantine-t.

A döntés értelmében a sportszervezetnek háromezer euró pénzbüntetést kell megfizetnie, valamint levonnak tőle három büntetőpontot az Erste Ligában. A testület minden további Erste Liga-találkozóra 3 büntetőpontot ró ki abban az esetben, ha jogosulatlan hivatalos személy tartózkodik a cserepadon.

A Csíkszereda csütörtöktől jövő keddig magyarországi túrán szerepel. Ma Dunaújvárosban, pénteken Székesfehérváron – Constantine korábbi állomáshelyén –, vasárnap a Budapest JA, kedden pedig a DVTK Jegesmedvék otthonában lép jégre.

(MTI)

Kapcsolódó
„Az érvényes szabályok szerint jártunk el, másokkal ellentétben ebben hiszünk"
Közleményt adott ki a szabálytalansággal vádolt hokicsapat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik