Sport

Japán két perc alatt szertefoszlatta a hokiválogatott olimpiai álmait

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI

Nem jutott tovább a magyar férfi jégkorong-válogatott a 2026-os téli olimpia utolsó kvalifikációs körébe, mert a budapesti selejtezőtorna zárómérkőzésén, szombaton 2-1-re kikapott a japán csapattól.

Don MacAdam szövetségi kapitány együttese előzőleg a spanyolokat 7-3-ra, a litvánokat pedig 7-1-re verte a Tüskecsarnokban, így készülhetett a japánok elleni sorsdöntő csatára.

A litvánok ellen remeklő csapaton nem változtatott MacAdam, maradtak a támadósorok, a védőpárok és a kapuban is Bálizs Bence állt.

Gyorsan háromszor is emberhátrányba kerültek a hazaiak, de ebből nem született gól, és abból sem, hogy a magyarok 1:44 percig kettős emberelőnyben játszottak. A folytatás hasonlóan alakult, rengeteg volt a kiállítás, és végül a 37. percben Sofron István bődületes erejű lövése utat talált a kapuba.

Ez volt a történelmi, 100. magyar gól Japán ellen.

Bálizs Bencének ebben a szakaszban volt egy hatalmas, akrobatikus védése lepkéskesztyűvel, egyszer pedig a kapuvas mentette ki.

A záró harmad japán büntetőlövéssel indult, Bálizs lábbal védett, ám a 44. percben emberelőnyben Nakadzsima Sogo egyenlített. 2:02 perc múlva a kapu előtti betörésből Halliday Jiei szedte össze a szabad korongot és vágta a hálóba. Erősen nyomtak a hazaiak, ám egy újabb emberelőny maradt kihasználatlanul.

A hajrában a kapust is levitte a házigazda, de nem sikerült betalálni, így elmaradt a továbbjutás, és a japánok készülhetnek a nyár végi kvalifikációra. Az örökmérlegben ez volt a 18. japán győzelem 17 magyar siker mellett.

Erdély Csanád csapatkapitány az M4 Sportnak azt nyilatkozta: magukban kell keresni a hibát.

„Nagyon csalódottak vagyunk. Nem használtuk ki a helyzeteinket, és jobban kellett volna összpontosítani, erőszakosabbak is lehettünk volna. Az olyan korongokból, melyek megszerzéséért 50-50 százalék az esély, többet kell elhozni” – fogalmazott.

Szilassy Zoltán, a válogatott másodedzője is kiemelte, hogy a helyzetek értékesítése nem sikerült, egy lőtt góllal ritkán lehet meccset nyerni, de a két kapott góllal még lehetne.

„Kimaradtak a szimpla emberelőnyök és egy dupla is, 37 kapura lövésünk volt, de csak egyszer találtunk be. A japánok a záró harmadban határozottabbak voltak a mi kapunk előtt a második gólnál,

és szereztek egy tunkolós, mocskos gólt, amivel végül nyertek. Sok kiállításunk is volt, ebből több a saját kapunktól távol. Így nem lehetett nyerni

Kapcsolódó
Budapestre látogat a vb-győztes kanadai hokiválogatott
A vb előtti utolsó meccset ellenünk vívják.

eredmények, 3. forduló:

Japán – Magyarország 2-1 (0-0, 0-1, 2-0)
gól: Nakadzsima (44.), Halliday (46.), illetve Sofron (37.)

 

A másik mérkőzésen:
Litvánia – Spanyolország 2-0 (1-0, 1-0, 0-0)

 

A végeredmény: 1. (és továbbjutott) Japán 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Litvánia 3, 4. Spanyolország 0

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik