Sport

Úszó ob: Milák Kristóf 200 pillangón berúgta az ajtót

Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP)
Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP)

Milák Kristóf kedvenc számával, a 200 méteres pillangóúszás előfutamaival kezdődött az országos úszó bajnokság szerda reggeli programja.

A keddi 100 gyorson aratott győzelme, remek ideje (48,38) után mindenki arra volt kíváncsi, az rendben van, hogy az állítólagos hosszú kihagyása nem hagyott nyomot a gyorsaságán, de mi a helyzet az állóképességgel? Hiszen a 200 pille – a 400 vegyes mellett – talán a legdurvább úszószám ezen a téren.

Nos, mindenki megnyugodhat, Milák Kristóf berúgta az ajtót ebben a versenyszámban is.

Olimpiai bajnokunk, a szám világcsúcstartója egy 25,06-os ötvennel kezdett, majd három, szinte tök egyenletes 30 másodperces ötven métert – 100 méteres részideje 55,11; 150 méteres részideje 1:25,16 – úszva, végül 1:55,43-as idővel, utcahossznyi előnnyel első helyen jutott be a fináléba. Eredménye 1:01 másodperccel jobb, mint amilyen eredményt a 2023-as ob előfutamában ment.

Tavaly decemberi cikkünkben elmagyaráztuk, miért nem lehetetlen, mi több, teljes mértékben megvalósítható, hogy egy klasszis úszó nyolc hónap kihagyás után pikk-pakk formába kerüljön, majd fél év múlva esélyesként utazzon az olimpiára.

Milák mostani 1:55,43-as ideje mondjuk messze van a saját világcsúcsától (1:50,34), de egy reggeli előfutamban, különösen az egyenletes, stílusát tekintve a végére sem széteső tempózását látva több, mint biztató a jövőre nézve. Már ezt az úszását látva, és tudva azt, hogy még három hónap munka áll előtte,

nyugodtan megelőlegezhetünk neki egy párizsi érmet.

Csak azért nem aranyat, mert az olimpia rendezői úgy variáltak a programmal, hogy a hazai ász, a 200- és 400 méteres vegyesúszás királya, Léon Marchand 200 pillangón is rajthoz állhasson, hiszen Milák távollétében a francia csillag nyerte a 2023-as világbajnokságot ebben a számban is.

Marchand 1:52,43-as tavalyi idejétől éppen három másodperc választja el jelenleg Milákot. Ez nem kevés. Ugyanakkor ez a különbség már az országos bajnokság 200 pillangó döntője után csökkenhet és az olimpiáig még van idő a technika és a forma további csiszolására.

Egy órával később az 50 méter gyors előfutamában is érdekelt volt Milák, aki 22.29 másodperces idejével a 101 fős mezőny élén végzett, így ebben a számban is a négyes pályáról várja majd a finálét.

A döntőket 17 órától a Duna World élőben közvetíti.

Kapcsolódó
Milák Kristóf még mindig megcsinálhatja, ám januárban eldől, el kell-e engedni az olimpiát
Elmagyarázzuk, miért nem lehetetlen, mi több, teljes mértékben megvalósítható, hogy egy klasszis úszó nyolc hónap kihagyás után is esélyesként utazzon az olimpiára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik