Sport

A külhonban landoló lovasmilliárdok nyomán nem indul nyomozás

Balogh Zoltán / MTI
Képünk csak illusztráció
Balogh Zoltán / MTI
Képünk csak illusztráció

A Magyar Lovassport Szövetséget érintő költségvetési csalás és más korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, Szabadi István számolt be honlapunk csütörtökön.

Az elszámolás megtörtént

A hír kapcsán a Fővárosi főügyészséghez fordultunk. Azt kérdeztük, érkezett e feljelentés a Magyar Lovassport Szövetséget érintő ügyben, és ha igen, ki(k), mikor és milyen ügyben kérte(ék), indult-e nyomozás, ha igen tanúmeghallgatás, vagy gyanúsítotti kihallgatás történt e az ügyben?

A főügyészség válaszában azt közölte,

megkeresése szerinti sportszövetséget érintően 2024 márciusában egy feljelentés érkezett a főügyészségre, amelyet az ügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányság részére küldött meg.

Így ugyanezekkel a kérdésekkel a BRFK kommunikációs osztályát is megkerestük. Azt a választ kaptuk, hogy „a Budapesti Rendőr-főkapitányság a feljelentést megvizsgálta. Mivel az abban foglalt cselekménnyel kapcsolatban korábban is érkeztek feljelentések, amelyeket 2022-ben Büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 381. § (1) bekezdés b) pontja alapján

a BRFK jogerősen elutasított, ezért a mostani feljelentés alapján újabb nyomozást nem rendeltek el.

A témát mélységében feltáró tavaly októberi cikkünk végén a Honvédelmi Minisztérium nyilatkozatát idéztük, amely szerint az állami millirdokkal 2024. február 28-ig kell elszámolnia a szövetségnek, és „az ellenőrzési folyamat ezt követően kezdődik”. Arra voltunk kíváncsiak, a szövetség elszámolt-e az adóforintokkal.

Megkeresésünkre Stróbl Dorottya főtitkár azt válaszolta,

2024.február 27-én egy nappal a határidőt megelőzően elküldtük a teljes támogatás elszámolását a támogatónak.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után megérkezett a sportot felügyelő  Honvédelmi Minisztérium válasza is arra a kérdésünkre vonatkozóan, hogy megérkezett-e és milyen stádiumban tart a lovasszövetség az ügyben megnevezett állami támogatásra vonatkozó pénzügyi elszámolása.

„A Magyar Lovassport Szövetség az elszámolását határidőben benyújtotta, amelynek vizsgálata jelenleg is tart. A feljelentés tényéről a Honvédelmi Minisztérium is a sajtóból értesült” – írta válaszában a minisztérium.

Miért utalta a lovasszövetség Németországba a milliárdos állami támogatást?

A szövetségnek annak a bő hárommilliárdos állami támogatás kapcsán kellett elszámolni, amit a 2021. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra szóló, báró Csekonics József nevét viselő Nemzeti Lovassport és Sportló tenyésztést Fejlesztő Programjára kapott, és amelyből 2,8 milliárdot különböző szerződések mentén, összességét tekintve még a végső sikeresség, vagy sikertelenség előtt előre átutalt egy német lókereskedő, Paul Schockemöhle számlájára.

Összességében eredménytelenül tették ezt, hiszen e tetemes állami forrás majd fele lóbérlés, és azok szállítása, versenyeztetése címén egy olyan 2024-es olimpiai álomra ment el, amely kapcsán végül tavaly nyáron szembejött valóság, és a díjugratók pontosan ugyanúgy nem szereztek kvalifikációt csapatban Párizsra, mint 1980-tól számítva az összes olimpián – különösebb állami forrás elköltése nélkül.

Kapcsolódó
Milliárdok mentek el a magyar lovas álomra, de nem olimpiai kvótát, hanem egy német cégnek nagy pénzt hoztak
A Magyar Lovassport Szövetség 2,8 milliárd forint állami támogatást költött el arra, hogy a magyar díjugratócsapat kijusson a 2024-es párizsi olimpiára. A sportálmot nem sikerült elérni, de eközben az összeg kétharmada, 5,5 millió euró, azaz mintegy kétmilliárd forint egy német lókereskedő cégénél landolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik