Sport

Költségvetési csalás és más korrupciós bűncselekmények gyanújával feljelentették a lovasszövetséget

Komka Péter / MTI
Czékus Zoltán a Masters Nemzetközi Díjugrató Verseny Gold Tour versenyszámában a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2023. augusztus 6-án. Képünk csak illusztráció.
Komka Péter / MTI
Czékus Zoltán a Masters Nemzetközi Díjugrató Verseny Gold Tour versenyszámában a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2023. augusztus 6-án. Képünk csak illusztráció.

A Magyar Lovassport Szövetséget érintő költségvetési csalás és más korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a Mi Hazánk  – tájékoztatta a magyarjelen.hu oldalt Szabadi István, a párt országgyűlési képviselője.

Honlapunk tavaly októberben mesélte el azt a történetet, hogy a Magyar Lovassport Szövetség a 2021. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra szóló, báró Csekonics József nevét viselő Nemzeti Lovassport és Sportló tenyésztést Fejlesztő Programjára mire kapott több, mint hárommilliárd adóforintot, majd abból 2,8 milliárdot milyen szerződések és teljesítés kapcsán, hogyan utalt át előre egy német lókereskedő, Paul Schockemöhle számlájára.

Összességében eredménytelenül, hiszen e tetemes állami forrás majd fele lóbérlés, és azok szállítása, versenyeztetése címén egy olyan 2024-es olimpiai álomra ment el, amely kapcsán végül szembejött  valóság, és a díjugratók pontosan ugyanúgy nem szereztek kvalifikációt csapatban Párizsra, mint 1980-tól számítva az összes olimpián – különösebb állami forrás elköltése nélkül.

A Mi Hazánk ennek az ügynek kapcsán fordult a vádhatósághoz, és azt várja az ügyészségtől, hogy tárja fel a „lovas célokra gyanús körülmények között” elköltött adómilliárdok sorsát.

A program kudarca ellenére sem a szövetség, sem a Lovassport Nonprofit Kft. a közpénz visszaszerzése érdekében semmilyen polgári vagy büntetőeljárást nem kezdeményezett a felelősség megállapítására. Ezért alapos a gyanú, hogy az egész szövetséget átjárja a korrupció, amely olyan rendszert alakított ki az elmúlt tizenhárom évben, aminek nem a magyar lovassport felvirágoztatása, hanem a közpénz magánosítása lehetett a célzata

– idézte a honlap Szabadi Istvánt az esettel kapcsolatban. A politikus szerint mindezért alapos a gyanú, hogy ismeretlen személyek Magyarország központi költségvetése terhére, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva, üzletszerűen bűncselekményeket követtek el, ezért tett a pártja március elején feljelentést a Fővárosi Főügyészségen.

A lap azt írja, a „vádhatóságnak meg kell majd vizsgálnia, hogy jogosak-e azok a szakmai vélemények, amelyek szerint a német lovakat alaposan túlárazhatták, illetve kevesebb összegből magyar lovakat is beszerezhettek volna”. A cikk szerint Fábiáncsics Gábor, a Nemzeti Lovarda ügyvezető igazgatója régóta kapcsolatban állt Paul Schockemöhlével, akivel a szövetség 100 százalékos tulajdonában lévő Lovassport Nonprofit Kft. végül leszerződött.

Az igazgató személyes közreműködése azért is nagyító alá kerülhet, mivel a Magyar Lovassport Szövetség lókiválasztó bizottságának is a tagja, így kérdés, hogy e bizottság tagjaként befolyásolhatta-e a döntést, amelynek eredményeként a németekhez került a magyar adófizetők pénze.

Frissítés: nem nyomoznak

Lapunk a feljelentésről szóló hír nyomán megkereste a hatóságokat az ügyben.

A rendőrség válaszában tudatta, minthogy korábban ebben az ügyben jogerősen elutasított már feljelentéseket, ezért újabb nyomozást most nem rendelt el.

Kapcsolódó
A külhonban landoló lovasmilliárdok nyomán nem indul nyomozás
Hiába tett költségvetési csalás és más korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt büntetőfeljelentést a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, nem ért el vele semmit.
Kapcsolódó
Milliárdok mentek el a magyar lovas álomra, de nem olimpiai kvótát, hanem egy német cégnek nagy pénzt hoztak
A Magyar Lovassport Szövetség 2,8 milliárd forint állami támogatást költött el arra, hogy a magyar díjugratócsapat kijusson a 2024-es párizsi olimpiára. A sportálmot nem sikerült elérni, de eközben az összeg kétharmada, 5,5 millió euró, azaz mintegy kétmilliárd forint egy német lókereskedő cégénél landolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik