Sport

„A gyászon úgy tudunk túllendülni, ha győzelmeket aratunk” – nem akar érzelmeket kinyilvánítani a kosarasok elnöke

Tóth Zsombor / MTI
Báder Márton, a szövetség elnöke, és Székely Norbert, a válogatott szövetségi kapitánya.
Tóth Zsombor / MTI
Báder Márton, a szövetség elnöke, és Székely Norbert, a válogatott szövetségi kapitánya.
Báder Márton úgy véli, objektíven kell megvizsgálni, ami a soproni olimpiai selejtezőn történt.

Én is átéltem ilyet játékosként, igaz, a pályán egyszerűbb a helyzet, mert az ember nem tud annyi mindenre figyelni, mint a lelátóról vagy a tévék előtt. Az biztos, hogy ha elindul egy ilyen lavina, azt nehéz megállítani

– nyilatkozta az MTI-nek Báder Márton, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnöke azzal kapcsolatban, hogy a női válogatott 22 pontos előnyről kikapott Spanyolországtól a soproni selejtezőtorna vasárnapi zárómérkőzésén, és nem jutott ki a párizsi olimpiára.

„Mivel frissek még az élmények, mindenkiben a csalódottság dominál. Idő kell ennek a feldolgozásához, hogy visszazökkenjünk a való világba, és ennek a szereplésnek a pozitív részeit is lássuk. Az élet megy tovább, a női válogatottnak feladatai vannak, és célokat kell kitűznie maga elé, hogy lendületet és motivációt nyerjen. Ez kell, hogy éltesse a lányokat, emlékezniük kell azokra a pozitív részekre, amelyek mind a három soproni meccsen megvoltak” – folytatta, és hozzátette azt is, nem véletlenül nevezte a FIBA is halálcsoportnak a sopronit, és a torna 120 percből az utolsó 15-öt leszámítva egy nagyszerűen küzdő és magas szinten kosárlabdázó válogatottat láthattunk, ebből kell táplálkozni.

Arról, hogy a meccs utáni nyilatkozatában Határ Bernadett lemondta a válogatottságot, az MKOSZ első embere úgy vélekedett:

„Nagyon kevés embernek van tapasztalata arról, hogy egy ilyen kudarc után milyen odaállni egy kamera elé. Nem hinném, hogy ezt bárki jól kezelné a teljes fizikai és pszichés fáradtság, valamint a friss csalódás közepette. Ilyenkor a játékosok gyakran egyfajta önkívületi, sokkos állapotban vannak, és nem venném készpénznek az elhangzottakat. Határ Betti óriási értéke a magyar kosárlabdának, unikális játékos Európában és a világon is, a legjobb korban van 29 évesen, és noha megértem a csalódottságát, nem szeretnék róla lemondani. Erről majd személyesen is fogok vele beszélni. A játékosoknak most talán a média szempontjából egy kis egyedüllétre van szükségük.

Ezen a gyászon úgy tudunk majd túllendülni, ha győzelmeket aratunk, és sikereket érünk el

– nyilatkozta a szövetség elnöke.

Az elnök kifejtette, a honosítás elképzelhető a jövőben, de először ki kell értékelni ezt az olimpiai ciklust, és utána meghozni azt a szakmai döntést, hogy merre tovább. „Látszik, hogy kiváló centersorunk van, és ezen a világszínvonalú tornán a hátvédeink is helytálltak, de talán tőlük kicsit hiányzott a konzisztens és stabil játék. A vereséget azért is nehezebb kezelni, mert a sportolók úgy érzik, hogy az emberek elfordulnak tőlük. Jelen esetben én azt szeretném, ha nem éreznének így, mert továbbra is rengetegen támogatják őket, köztük mi, a kosárlabda-társadalom is” – emelte ki, majd rátért a soproni torna utóéletére:

Lesz írásbeli és szóbeli beszámoló a szövetségi kapitány részéről a szakmai bizottságnak, s ezt majd az elnökség is megtárgyalja. Én is el fogok beszélgetni Norbival. Egyelőre nem akarok érzelmeket, érzéseket, gondolatokat kinyilvánítani, mert lehet, hogy nem helyesek, hiszen tisztában kell lennünk objektíven azokkal a dolgokkal, amik Sopronban történtek.

Nagyon szép utat járt be a válogatott, hiszen egy csodálatos U19-es világbajnoki szereplést követően kialakult egy mag, és az utánpótlás korosztályból egy európai szinten meghatározó felnőtt válogatott lett. Ezt a progressziót is figyelni kell” – fogalmazott.

Kapcsolódó
Az olimpiai selejtező elveszítése után az első kérdéstől elsírta magát a válogatott kosaras
Drámai, embert próbáló vereséget szenvedett a női kosárlabda-válogatott Spanyolország ellen, a riporter első kérdése után kitörtek az érzelmek Studer Ágnesből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik