Sport

Felbukkant egy ötlet, amely akár a tenisz halálát is jelentheti

Paul Crock / AFP
Jannik Sinnernek és Novak Djokovicnak egyaránt helye lenne az elitmezőnyben
Paul Crock / AFP
Jannik Sinnernek és Novak Djokovicnak egyaránt helye lenne az elitmezőnyben
Egyre inkább virágzik az elitizmus eszméje a sportban, a futball Szuperligája után úgy tűnik, a tenisz is forradalmi változásra készül. Hónapok óta terítéken van a Premier Tour ötlete, ám akadt olyan versenyigazgatója, aki már jelezte, nem ért egyet vele.

Arról már november végén a The Athletic is beszámolt, hogy az 1990-es évek óta a legjelentősebb, legforradalmibb átalakulás előtt áll a tenisz. A cél nem más, mint egy szuperliga létrehozása: a Premium Tour a négy Grand Slam-torna (Wimbledon, US Open, Roland Garros, Australian Open) mellett a tíz legnagyobb versenyt foglalná magába.

A gondolat azért fogant meg, mert egyre több olyan véleményt hallani a sportág vezetői és legjobb játékosai szájából,

hogy a jelenlegi rendszer a szurkolók számára követhetetlen, a szinte végtelen menetrend túlterheli a legjobb játékosokat, akiknek karrierjét sérülések és mentális fáradtság kíséri.

Amíg az ATP nem feltétlenül rajong az ötletért, addig a női játékosok támogatják a forradalmi változást, ugyanis esélyt látnak arra, hogy végre a férfiakkal azonos pénzdíjazásban részesüljenek.

Ami nem a legmegnyugtatóbb, és a WTA, illetve az ATP számára nehezen támogatható, hogy amíg a nagyobb tornák (mint Indian Wells, Cincinnati és Róma) felkerülnének a Premium Tour programjára, addig a kevésbé tekintélyes viadalok gyakorlatilag másodvonalba süllyednének.

A világranglista 12. helyén álló Taylor Fritz például mindezt úgy képzelné el, hogy a nagy viadalokon a legjobb 100-120 játékos indulna, az év végén néhány ember kiesne a legjobbak közül, néhányan feljutnának a helyükre.

„Remélem és hiszem, hogy ez nem fog megvalósulni, mert az a sportág halálát jelenthetné” – nyilatkozta a Der Standardnak Herwig Straka, a bécsi tenisztorna versenyigazgatója. Szerinte egyelőre mindez még csak egy nem jól átgondolt spekuláció. Hiszen a legnagyobb bravúr annak számít, ha valaki a világranglista alsó mezőnyéből győzelmet ér el a legjobbak ellen, de egy zárt rendszer ezt teljesen ellehetetlenítené.

Szerinte nem premierrendszert kellene kitalálni, hanem szorosabb együttműködésre lenne szükség, azaz a nőknek és a férfiaknak több közös versenyt kellene rendezniük.

„Ez lehetne a tenisz erőssége” – jelentette ki.

Kapcsolódó
Pont olyan játékosokra van szüksége a tenisznek, mint amilyen Jannik Sinner
Bár még csak egyikük vonult vissza, a teniszrajongókat már évek óta foglalkoztatja a kérdés: mi vár a sportágra Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic után? Carlos Alcaraz már tett azért, hogy biztatóan lássuk a jövőt, és most megérkezett mellé Jannik Sinner is, aki mindössze 22 évesen megnyerte az Australian Opent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik