Sport

Csúcsvédekezéssel és hibátlan teljesítménnyel magasra tette a lécet a férfi kézilabda-válogatott

Czeglédi Zsolt / MTI
Négyszer még biztosan szól majd a himnusz a magyaroknak az Eb-n
Czeglédi Zsolt / MTI
Négyszer még biztosan szól majd a himnusz a magyaroknak az Eb-n
Azzal, hogy a legutóbbi két vébén a negyeddöntőbe jutott, a mostani Európa-bajnokságon pedig három győzelemmel – köztük egy Izland elleni lehengerlő és nagyon meggyőző sikerrel – nyitott a magyar férfi kézilabda-válogatott, alaposan megnőtt a respektje. Ahogy azt a múlt heti, felvezető írásunkban már jeleztük, teher nélkül, felszabadultan akár bravúrra is képes lehet a csapat, szerencsére egyelőre tartja is ehhez magát Chema Rodríguez együttese.

Ahogy akkor Zsiga Gyula megfogalmazta a 24.hu-nak, ez a válogatott a fiatalokkal, a külföldön érlelődőkkel és a rutinosabb játékosokkal képes arra, hogy jó teljesítményt nyújtson. És valóban: ki hallott korábban a nemzetközi mezőnyből akár Palasics Kristóf, akár Imre Bence nevéről?

Ráadásul taktikailag sem tudjuk, mi van még a szakvezetés tarsolyában, ahogy Bánhidi Bence elvesztését simán átvészelte a csapat Izland ellen, ahogy képes remekelni 7 az 5 ellen vagy a kétirányítós játékban, simán elhisszük, hogy van még más extra is a cilinderben.

Lehet, ez és az eddigi hibátlan mérleg okozta, hogy egy svéd szakportál, a Handbollskanalen saját erősorrendjében a hatodik helyre tette csapatunkat. Az első helyen a tavalyi világbajnok Dánia áll, az indoklás pofonegyszerű: ez az Eb legjobb csapata. A második Franciaország, a harmadik Svédország, őket a házigazda Németország, majd meglepetésre Szlovénia követi.

Az Eb legkeményebb csoportját Magyarország hibátlanul nyerte. Nem egy izgalmas, de nagyon erős csapat, kevés érdekes játékossal – a kivételt Bánhidi Bence képviseli. Ugyanakkor a védelme nagyszerű, három meccsen 25 gólt kapott átlagosan három kemény ellenféllel szemben, ami lenyűgöző

A középdöntőben Franciaországot és Németországot jobb csapatnak látjuk, de Horvátországgal nagyjából egy szinten van” – olvasható.

A további sorrend: 7. Horvátország, 8. Norvégia, 9. Izland, 10. Hollandia, 11. Portugália, 12. Ausztria

Lássuk akkor a leendő ellenfeleinket!

Ausztria, a meglepetéscsapat

A magyar válogatott csütörtökön Ausztria ellen folytatja Európa-bajnoki szereplését, és ahhoz képest, hogy szomszéd országról van szó, a felek elég ritkán futottak össze a legutóbbi időszakban. Az elmúlt 13 évben mindössze háromszor: a 2018-as felkészülési mérkőzésen 33-22-re győztünk, csakúgy, mint a 2011. január 20-i világbajnokságon, amikor 32-30-ra nyertek a magyarok. A kettő között azonban akadt egy osztrák siker is: a 2014-es Európa-bajnokságon 25-24-re nyert a rivális.

És valljuk be, azok után, hogy a csapat a 2021-es vébén a 26. helyet szerezte meg, két éve az Eb-n pont nélkül esett ki, a tavalyi világbajnokságra pedig ki sem jutott, nem sokat vártunk tőle Németországban. Főleg, hogy az Eb előtti három felkészülési meccset elbukta, egyszer Szlovéniától (33-34), kétszer Izlandtól (28-33, 30-37) kapott ki.

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP Még az osztrákok is alig akarták elhinni a továbbjutásukat

Ales Pajovic csapata azonban mindenre rácáfolt, a selejtezőben kétszer legyőzött Románia ezúttal sem volt ellenfél (31-24), azonban a horvátok (28-28) és a spanyolok elleni (33-33) ikszre már felkapta a fejét mindenki.

Ausztria ötödször élte túl az Eb-csoportkört, de ilyen erős csoportban még sohasem szerepelt.

„Annyira büszke vagyok a csapatomra. Mindig is azt mondtam, hogy ha hiszünk benne, meg tudjuk csinálni” – magyarázta Ales Pajovic, aki első világversenyén, a 2020-as Eb-n már szerzett egy 8. helyet a csapattal.

Amit a fiúk a horvát meccsen nyújtottak, az még mindig felfoghatatlan, hihetetlen csapatteljesítmény. Az pedig, hogy Spanyolország nem jutott tovább, valószínűleg hosszú évek óta a sportág legnagyobb szenzációja

– lelkendezett a szövetség sportigazgatója, Patrick Fölser.

A spanyolok elleni döntetlent jelentő gólt a Kuvaitban szereplő 38 éves Janko Bozovic lőtte a rendes játékidő vége előtt 9 másodperccel.

„Büszke vagyok mindenkire, természetesen magamra is a gól miatt. Most szeretnénk még néhány pontot szerezni a középdöntőben” – mondta.

A Kadetten Schaffhausen beállósa, Lukas Herburger könnyek között nyilatkozott. „Ez jelent számomra mindent. Mindenki hitt benne. Látható, hogy a hit hegyeket tud megmozgatni.”

De meghatódott a csapat egyik legjobbja, a Kiel 27 éves balátlövője Nikola Bilyk is:

Nem is tudom, mikor voltam utoljára ennyire érzelmes. Talán amikor a lányom megszületett.

A csapat legrutinosabb tagja, a 38 éves jobbszélső, Robert Weber ( HSG Bärnbach/Köflach) viccel ütötte el a döntetlennel elért továbbjutást. „A jó ló csak olyan magasra ugrik, amennyire kell. Ez a mérkőzés a válogatottbeli szereplésem csúcspontja volt. Csodálatos, hogy Németországban egy olyan csoportból jutottunk tovább, amelyben ott volt Spanyolország és Horvátország is.”

Horvátország, a titkos favorit

Szombaton a horvátok következnek, akikkel kapcsolatban néhány újság, de főleg a hazai média és a legendás edző, Lino Cervar írta/mondta azt az Eb előtt, hogy képes lehet a nagy meglepetésre, és ott lehet a helye az elődöntőben. Ezek után a csapat így is kezdte a tornát, félelmetes teljesítménnyel, szinte hibátlan statisztikával 39-29-re leiskolázta a spanyolokat, ezt egy váratlan 28-28-as döntetlen követte Ausztria ellen, de a továbbjutás nem foroghatott veszélyben, hiszen a románoknál sokkal jobb volt (31-25).

A kisebb visszaeséshez az is hozzájárult, hogy a horvátok elleni meccs legeredményesebb játékosa, Ivan Martinovic súlyosnak tűnő vállsérülést szenvedett az osztrákok ellen, és számára korán véget is ért az Eb. Így került előtérbe a 22 éves Luka Lovre Klarica, aki nagyszerűen teljesített a románok ellen, és hat góljával csapata legjobbja volt.

„Tudtuk, hogy a románok ellen nyernünk kell. Megtettük, boldogan megyünk a következő fordulóba. Remélem, így folytatjuk tovább. Sajnálom, hogy Martinovic sérülése miatt nyílt meg előttem az út, de ez egy csapatsport, így őt kell pótolnom” – mondta.

Bár külön nem említette a magyarokat, de úgy fogalmazott, minden rivális nagyon keménynek ígérkezik.

A legjobbat kell nyújtanunk, hogy bármelyik ellenfelet legyőzzük. Úgy kell játszanunk, mint Spanyolország ellen.

Goran Perkovac szövetségi kapitány elégedett volt az eddig nyújtott teljesítménnyel, bár hozzátette, Ausztria ellen egy kicsit visszafogottabban kézilabdáztak játékosai. Az kicsit keresztülhúzta számításait, hogy Spanyolország nem tudta legyőzni Ausztriát, hiszen amíg a spanyolokkal továbbjutva két pontot vittek volna tovább (mert verték a riválist), az osztrákok elleni iksz miatt csak egy pontról folytatják a középdöntőt.

UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Goran Perkovac kapitány egyelőre elégedett a horvát teljesítménnyel

„Nagyon motiváltak leszünk a folytatásban, és annak ellenére, hogy már van sérültünk, és néhány betegünk, a kezdetektől fogva hiszek a keret minden tagjában. Kicsit bonyolult lett a helyzet, de mindent megteszek azért, hogy megoldjuk.”

Így aztán elképzelhető, hogy a folytatásban sokkal több hárul majd a kieli irányítóra, a rutinos Domagoj Duvnjakra, aki az eddigi három mérkőzésen összesen 30 percet szerepelt, és még nem szerzett gólt.

„A jelenléte felbecsülhetetlen számunkra, akár játszik, akár nem. Meggyőződésem, hogy eljönnek majd az ő percei is, és akkor az ő tüzessége és szíve sokat segít nekünk. A fiatalok rengeteget tanulhatnak tőle.”

Perkovac hozzátette, nem lesz könnyű meccsük, de ez boldoggá teszi, hiszen csapata akkor a legjobb, amikor a legnehezebb feladat vár rá.

Közben a Dnevnik szakértője, az egykori olimpiai és világbajnok jobbszélső, Vedran Zrnic azt elemezte, mennyire jó, hogy a rutintalanabbak is képesek a nagyszerű teljesítményre. Kiemelte a már említett Klarica, illetve az első meccsén négy lövésből négy gólt szerző beállós, Tomislav Kusan kiváló beszállását.

„Az egyetlen dolog, amit nem szeretek, az a játékosok megbetegedése. Sokan elkapják a vírust, és ezt senki sem tudja megakadályozni. Véleményem szerint a játékosoknak az első tüneteknél jelezniük kell ezt az orvosoknak, mert nagyobb szégyen, ha a kulcsmérkőzésen derül ki a baj” – utalt arra, hogy az első számú beállós, Veron Nacinovic láz miatt nem játszhatott kedden.

Németország, az erős házigazda

Az első két középdöntős mérkőzésen talán több esélyünk lehet, mint a folytatásban. Jövő hétfőn, 22-én a házigazda Németország következik, amely ellen az elmúlt tíz évben mindössze egyszer nyertünk: még a 2021-es egyiptomi vébén 29-28-ra. De ha csak a szűk tíz évet nézzük, akkor emellett még egy döntetlen és öt vereség a mérlegünk.

A németek csak azért nem zárták veretlenül csoportjukat, mert összekerültek a franciákkal és kikaptak 33-30-ra, ugyanakkor a két másik ellenfelük ellen erődemonstrációt tartottak: Svájcot 27-14-re, Észak-Macedóniát 34-25-re verték.

Alfred Gíslason szövetségi kapitány a vereség ellenére azt mondta, büszke a csapatára, mert időnként nagyon jól kézilabdáztak a fiúk.

„Tíz perccel a vége előtt még vezettünk, de a hajrában a franciák szélesebb kispadja és a rendkívül erős fizikuma döntött. Kissé fáradtnak tűntünk, és már nem lőttünk könnyű gólokat. Ami a közédöntőt illeti, a csütörtöki, Izland elleni meccs természetesen különleges lesz számomra, hiszen a saját hazám ellen vezetem csapatomat. De jelenleg Németország szövetségi kapitánya vagyok” – mondta.

SOREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Jannik Kohlbacher szerint nem kell a matek

Jannik Kohlbacher, a Rhein-Neckar Löwen beállósa szerint a folytatásban is óriási a várakozás a szurkolók részéről, és a franciák elleni vereség miatt nincs mit számolgatni.

Mivel nulla ponttal megyünk a középdöntőbe, nincs szükség több matekra, minden meccset meg kell nyernünk, hogy bejussunk az elődöntőbe. A szurkolás Berlinben is nagyszerű volt, de mindenki ismeri a kölni csarnokot

– utalt arra, hogy a Lanxess Arenában akár 20 ezer szurkoló is tombolhat.

Franciaország, az egyik végső esélyes

A legnagyobb fegyvertény az lenne, ha a jövő szerdai, január 24-i, franciák elleni mérkőzésnek még lenne tétje a magyar válogatott számára az elődöntőt illetően.

A regnáló olimpiai bajnok és vb-ezüstérmes csapat kissé hektikus csoportkört ment: előbb tízgólos győzelmet aratott az északmacedónok ellen, majd óriási meglepetésre 26-26-ös döntetlent ért el Svájc ellen, végül három góllal nyert a németek ellen (33-30).

Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP A franciák úgy érzik, az Eb legjobb meccsét játszották a németek ellen

„A németek elleni mérkőzés jelentősége világos volt, tisztában voltunk a téttel, a környezettel. Mindezt figyelembe véve nagyszerű teljesítményt nyújtottunk, ilyen az, ha időnként minden összeáll. Ezen az estén nagyon jó volt a csapategység, ami lehetővé tette, hogy az Eb legjobb meccsét játsszuk. Ez biztosan nagy lökést ad az út hátralévő részére. A következő meccsen Horvátország ellen óvatosnak kell lennünk, mert ellenfelünk újra felfedezett egy olyan lelkiállapotot, ami nagyon veszélyessé teszi” – vélte Guillaume Gille szövetségi kapitány.

A középdöntő I-es csoportjának kölni menetrendje

január 18., csütörtök
15.30: Magyarország – Ausztria
18.00: Franciaország – Horvátország
20.30: Németország – Izland

január 20., szombat:
15.30: Franciaország – Izland
18.00: Magyarország – Horvátország
20.30: Németország – Ausztria

 

január 22., hétfő:
15.30: Horvátország – Izland
18.00: Franciaország – Ausztria
20.30: Németország – Magyarország

 

január 24., szerda:
15.30: Izland – Ausztria
18.00: Franciaország – Magyarország
20.30: Németország – Horvátország

 

A csoport állása:
1. Magyarország 2 pont (33-25)
2. Franciaország 2 (33-30)
3. Horvátország és Ausztria 1-1 (28-28)
5. Németország 0 (30-33)
6. Izland 0 (25-33)

Kapcsolódó
„Az Európa-bajnokság most kezdődik, most kell nagyon észnél lennünk”
Háromból három mérkőzést megnyert a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely az Eb-középdöntőben folytatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik