Sport

Teher nélkül, felszabadultan akár Eb-bravúrra is képes lehet a férfi kézilabda-válogatott

Bodnár Boglárka / MTI
Ilic Zoran húzóembere lehet a válogatottnak.
Bodnár Boglárka / MTI
Ilic Zoran húzóembere lehet a válogatottnak.
Amíg decemberben izgultunk és matekoztunk a női kézilabda-válogatott világbajnoki szereplésekor az olimpiai selejtezős részvételének szurkolva, addig a szerdán kezdődő férfi Európa-bajnokság előtt idilli az állapot. Magyarország ugyanis már biztosan selejtezhet, csupán akkor nem, ha megnyeri az Eb-t vagy úgy végez a második vagy harmadik helyen, hogy a franciák és/vagy a dánok előzik meg – akkor ugyanis egyenes ágon ott lesz a párizsi játékokon. Lássuk, mi vár ránk Németországban!

A válogatottnál teljes a nyugalom, lehet gyúrni a március 14-17-re kitűzött selejtezőre, így aztán Chema Rodríguez szövetségi kapitány is könnyebb szívvel frissített keretén. Ez a legerőteljesebben a kapusposzton érződik, hiszen az elmúlt években megszokott Mikler Roland, Székely Márton duó hiányzik, ez megnyitotta az utat az Andó Arián, Bartucz László, Palasics Kristóf hármas előtt. Ők azonban együtt sem tartanak 25 válogatottságnál, kérdés, hogy a rutintalanságuk mellett milyen teljesítményre lesznek képesek.

Jobbszélen nem okozott gondot, hogy a tapasztaltabb Hornyák Péter, Pedro Rodríguez kettőst ezúttal Krakovszki Zsolt és Imre Bence váltsa, míg balszélen Krakovszki Bence is Eb-újoncként próbál segíteni.

És itt lesz a nagy lehetőség a Hamburgban szereplő Zoran Ilic, és a Plockban hétről hétre jól kézilabdázó Fazekas Gergő előtt, hogy bebizonyítsa, már több mint a jövő ígérete, és képes húzóemberként játszani.

Egyelőre úgy tűnik, hogy két teljes sorral számolhat a szakvezetés, a csapat képes zárt hatos falat és agresszívabb nyitottat védekezni, és megvan a rutinosabb és fiatalabb játékosoknak azon elegye, amely egyrészt eredményességet, másrészt a következő időszakra kellő átmenetet ígér.

Ahogyan Bodó Richárd nyilatkozta a Nemzeti Sportnak:

Chema teljesen a csapatra alakítja a taktikát. Senkitől sem kér olyat, amit nem tud megcsinálni.

Előny, hogy nincs teher

„Korábban is elmondtam, hogy a férfiválogatottnál szépen elkezdték az építkezést, az átmenet biztosítva lett, nem olyan adhoc-szerűen történt, mint a nőknél. A fiatal és tapasztaltabb játékosok szakmai szempontból olyan egészséges elegyet alkotnak, amelyben mindenki kellő játékidővel és tapasztalattal rendelkezik” – mondta a 24.hu érdeklődésére Zsiga Gyula, az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatója.

Bodnár Boglárka / MTI Bartucz László, Palasics Kristóf és Andó Arián védi majd a válogatott kapuját

„A keretben minden fiatal játékost ismerek, sok korosztályos vébén és Eb-n voltak velünk, Zoran Ilictől kezdve Fazekas Gergőn keresztül tudom, mire képesek. A légiósok az utóbbi időben sok tapasztalatot szereztek, játékban vannak – csakúgy, mint az itthon játszó Imre Bence vagy a Krakovszki fivérek –, abszolút ott a helyük a válogatottban.”

Szerinte ugyan klasszis kapusunk nincsen, de mindhárom, Eb-re nevezett játékos rutinosnak mondható.

A kérdés az, hogy a szakmai stáb hogyan tudja meccsről meccsre vagy mérkőzésen belül forgatni őket

– vélte.

A célkitűzés az első tízbe kerülés, de a válogatotton hosszú idő óta először nincsen nyomás, hiszen a fő célt, az olimpiai selejtezőt már egy éve, a világbajnokságon elérte.

„A magyar mentalitásból kiindulva valóban nem feltétlenül jó, amikor nyomás alatt kell kézilabdázni. Azaz most kifejezetten előny, hogy nincs teher, amely bénítaná a játékosokat. Ez pedig segít, noha abban is biztos vagyok, hogy a játékosok nem csupán a minimális cél elérésére törekednek. Nehéz feladat lesz, hiszen az águnkon olyan ellenfelek vannak, akik még harcolnak az olimpiáért.

Ugyanakkor úgy érzem, ez a férfiválogatott a fiatalokkal, a külföldön érlelődőkkel és a rutinosabb játékosokkal képes arra, hogy jó teljesítményt nyújtson.

A magyar válogatott 20 fős kerete

Kapusok:  Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja).
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC).
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG), Ilic Zoran (Hamburg).
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock).
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen).
Balátlövők:  Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged).
Balszélsők:  Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya).

 

A 20 játékos közül mérkőzésenként 16 kézilabdázó szerepelhet. A 20 fős és a 35 fős keret között 2-2 játékos cseréje lehetséges az Európa-bajnokság csoportkörében, a középdöntőben és a döntő hétvégén.

 

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Január 12., péntek, 20.30: Magyarország – Montenegró.
Január 14., vasárnap, 20.30: Magyarország – Szerbia.
Január 16., kedd, 20.30: Magyarország – Izland.

Montenegró finomhangolásra vár

A sorsolás nem a legjobb, egy erősnek és kiegyensúlyozott tűnő csoport – Izland, Szerbia és Montenegró – után továbbjutás esetén minden bizonnyal az olimpiai bajnok és vb-ezüstérmes franciák, a vb-bronzérmes spanyolok és a házigazda németek következhetnek.

A magyar válogatott pénteken Montenegró ellen kezd, első ránézésre azt mondanánk, ez kötelező győzelem kell, hogy legyen. Egyrészt a délszláv csapat nem tartozik Európa legjobbjai közé, novemberben ugyan legyőzte Romániát 38-28-ra, de január elején, a felkészülés hajrájában előbb a horvátoktól (25-29), majd a szlovénoktól is kikapott (32-37).

Ugyanakkor Vlado Sola szövetségi kapitány nem volt elégedetlen, úgy fogalmazott, ez a két összecsapás pont arra volt jó, hogy kiderüljenek a hiányosságok, és lássa, hol, mit kell még javítania csapatán.

„Elsősorban nem az eredmény volt a lényeg, szerettük volna látni azokat a páros kapcsolatokat, amelyekre védekezésben és támadásban is szükségünk lesz. Elértük a célunkat, de vannak még olyan részletek, amelyeket finomhangolnunk kell” – mondta.

Ez volt az utolsó ellenőrzés, láttuk, hogy ki mire képes, mit tesz, hogyan viselkedik bizonyos helyzetekben. Ez dönti majd el a magyarok elleni összeállítást

tette hozzá a horvát szakember.

Az egykori veszprémi kapus elárulta, nem álmodnak éremről, nincsenek különösebb céljaik, lépésről lépésre szeretnének haladni, és majd kiderül, ez mire elegendő.

Szerbia komoly céllal érkezik

Ugyanakkor már csak a feladást hírből sem ismerő délszláv mentalitás sem írható le Montenegró, ahogyan Szerbia sem. Az utóbbi nagyon határozott céllal utazik az Eb-re: olimpiai selejtezőt akar játszani. Teszi mindezt úgy, hogy az elmúlt években, évtizedekben a nagy széthúzás, sértődés és hiszti Bermuda-háromszögéből ritkán tudott kikeveredni, ha csak az Eb-történelmet nézzük, a legutóbbi öt részvétele során összesen három meccset nyert meg, és négyszer már a csoportkörben elvérzett.

Pedig komoly szakemberek egész sora dolgozott a csapatnál Veselin Vukovictól, Ljubomir Vranjesen, Vladan Maticon, Dejan Pericen vagy éppen Nenad Perunicicen keresztül, mindhiába. 2020 májusa óta a spanyol Toni Gerona irányít, aki Tunéziával nyert már Afrika-bajnokságot, kérdés, mikor lesz képes valami bravúrra jelenlegi posztján is.

„Mindannyian tisztában vagyunk vele, milyen fontos ez az Európa-bajnokság, mit jelent ennek a generációnak. Tudjuk, hogy itt egy nagy lehetőség a céljaink elérésére, ezért mindannyian a feladatra koncentrálunk” – mondta.

A csoportból való továbbjutás és az olimpiai kvalifikációért való küzdelem az első számú cél. A csapat elhivatottsága, hozzáállása és szellemisége nem kérdéses

– hangsúlyozta.

Hogy az elmúlt két hónapban lejátszott öt felkészülési meccsből mit tudott leszűrni, az majd kiderül: a válogatott mindössze egyszer nyert (múlt csütörtökön 31-24-re verte Szlovákiát), egyszer ikszelt (tavaly novemberben 28-28 Szlovéniával), háromszor pedig kikapott. Kétszer éppen a hétvégén, Lengyelország (33-38) és Spanyolország (26-32) ellen.

Optimista izlandiak

A már említett két rivális elleni meccset azért lenne jó megnyerni, mert az utolsó fordulóban a mumus Izland következik, amely két éve, Budapesten egy ilyen helyzetben kipöckölte a magyarokat. A 2022-es meccsen 31-30-ra nyertek az északiak és meg sem álltak a 6. helyig.

Ugyanakkor tavaly sikerült visszavágni, a vb csoportkörében a 30-28-as magyar siker kulcsszerepet játszott abban, hogy a válogatott megszerezte a 8., biztos olimpiai selejtezőt érő pozíciót, míg Izland csupán a 12. helyen zárt.

Azóta edzőváltás is történt, Gudmundur Gudmundssont a legutóbbi nagy izlandi generáció tagja, a Pekingben olimpiai bronzérmet nyert Snorri Gudjónsson váltotta, aki úgy érzi, ezen az Eb lehet keresnivalójuk. „Úgy gondolom, hogy olyan jó csapatunk van, hogy megfelelő teljesítménnyel le fogjuk győzni csoportellenfeleinket” – jelentette ki magabiztosan.

A svájci Kadetten Schaffhausen jobbszélsője, Ódinn Thór Ríkhardsson azt mondta, a csapat célja, hogy ott legyen a márciusi olimpiai selejtezőn, és optimistán kijelentette, hogy ez sikerülni is fog.

Átkozottul optimista vagyok, kezdjük a csoport megnyerésével, aztán majd elfoglaljuk a megérdemelt pozíciónkat. A keretünk jó, nincsen sok sérültünk, a srácok csúcsformában vannak, szóval nagyon jól néz ki minden.

A keretben két klasszis szereplése kérdéses volt, de végül a hasizomsérülésből felépülő balátlövő, Elvar Örn Jónsson (Melsungen), illetve a nyári vállműtétje miatt csak a múlt hónapban visszatérő irányító, Gísli Thorgeir Kristjánsson (Magdeburg) is vállalta a szereplést. De a fiatal generációnak is lesz képviselője: a balszélső Stiven Tobar Valencia (Benfica) és a balátlövő Einar Thorsteinn Ólafsson (Fredericia) az első világversenyére készül.

Három újonc is bemutatkozik

A fő esélyesnek természetesen az olimpiai bajnok és vb-ezüstérmes Franciaország, a világbajnok Dánia, a 2020-as Eb-győzelem óta minden világversenyén dobogós Spanyolország, illetve a címvédő Svédország számít, de a helyi sajtó szerint Horvátország is meglepetésre készül.

Három újonc is lesz: Grúzia, Görögország és a Feröer-szigetek válogatottja története során először lép pályára Európa-bajnokságon.

A torna szerdán az A csoport két mérkőzésével rajtolt: a franciák Észak-Macedónia, a házigazda németek Svájc ellen indítottak győzelemmel, rekordlétszámú közönség előtt.

Így áll az olimpiai kvalifikáció

A nyári, párizsi olimpia férfi kézilabdatornáján 12 csapat indulhat, az biztos, hogy a házigazda Franciaország és a világbajnok Dánia mellett az ázsiai kvalifikációt megnyerő Japán és a Pánamerikai Játékok-győztes Argentína már biztosította a helyét. Január 27-én eldől az Afrika-bajnok kiléte, egy nappal később pedig Európa-bajnokot avatnak, így már csupán a selejtezőből érkező hat válogatott lesz kérdéses.

 

Most úgy áll a helyzet, hogy a magyar csapat az 1. csoportba kapna besorolást a vb-8. Spanyolország, az ászaiai második Bahrein és a pánamerikai 2. Brazília mellé. Ez csak akkor változhat, ha Egyiptom megnyeri az Afrika-bajnokságot és/vagy valamelyik pótselejtezős európai csapat megnyeri az Eb-t (vagy a francia és/vagy dán válogatott mögött második/harmadik lesz).

 

Jelenleg így néz ki a férfi kézisek olimpiai selejtezője:
1. csoport: Spanyolország, Magyarország, Bahrein, Brazília.
2. csoport: Svédország, Egyiptom, Eb-ről érkező második legjobb, kvótával nem rendelkező csapat, afrikai 2.
3. csoport: Németország, Norvégia, Eb-ről érkező legjobb, kvótával nem rendelkező csapat, afrikai 3.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik