Sport

„Nem tudom, kit akartam becsapni” – a legjobbkor kapott testi-lelki segítséget az ETO kézilabdázója

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI
Ha a külső jelekből következtetve 2018 őszén nem figyel fel problémáira Klavs Bruun Jörgensen, akkor dán szövetségi kapitány, lehet, sohasem forrja ki magát, és nem válik maghatározó kézilabdázóvá Line Haugsted. A Győri Audi ETO KC balátlövője egy dán napilapnak adott interjúban bevallotta, fizikai és pszichés nyomást gyakorolt önmagára, és sohasem volt elégedett.

„Nem olyan régen beszéltem egy fiatal játékossal, aki nehezen élte meg az élsport világát, és ez a beszélgetés ismét világossá tette számomra, hogy sokan nehezen viselik el önmagukat. Sokan elégtelennek érzik magukat. Márpedig ha introvertáltnak érzed magad, akkor nehéz messzire jutni. Főleg a sport világában” – idézte a Daniasport.hu portál a szombaton 29. születésnapját ünneplő sportolót.

Haugsted a Jyllands-Postennek elárulta, túlzásba vitte az edzést, illetve az azon kívüli pluszmunkát. Csak akkor érezte magát jól, ha napi 1000 kalóriát elégetett és a tréningeken kívül legalább 10 ezer lépést megtett.

Úgy fogalmazott, a szabadnapok lelkiismeret-furdalást okoztak neki, és ha kövérnek érezte magát – ami gyakran előfordult – akkor kihagyott étkezéseket is.

Amikor a megfeleléskényszer miatt elégedetlenkedett, azonnal rátört az alkalmatlanság érzése.

„Soha nem mondták nekem, hogy túl nagy vagy nehéz vagyok. De én sokszor éreztem így. Az edzés rabjává váltam, volt egy hosszú időszakom, amikor nem tudtam elviselni a szabadnap gondolatát, mert akkor meghízok. Nem tudom, kit akartam becsapni. Leginkább egyedül voltam, amikor azt hittem, hogy egy teljes napig nem kell ennem.”

A fordulópont 2018 őszén következett be, amikor az akkori szövetségi kapitány, Klavs Bruun Jörgensen észrevette, hogy folyamatosan fogy, és kisebb sérülésekkel küszködik. A stábbal együtt kész volt segíteni, így Haugsted táplálkozási szakértőt és sportpszichológust kapott.

Ez egy fontos pillanat volt. Felvillant bennem, hogy attól, hogy így élek, nem leszek jobb kézilabdázó, és ez az út nem vezetett el az álmaimhoz. Sőt, éppen ellenkezőleg.

Az interjúból kiderült még, hogy

  • amióta szakemberek foglalkoznak vele, sokat fejlődött, meghatározó tagja lett a válogatottnak, amellyel 2020-ban Európa-bajnoki 4. (őt választották a torna legjobb védőjének), egy évvel később világbajnoki bronzérmes volt.
  • 2022-ben álomszerződést kötött a Győri ETO-val és azóta sokkal jobb helyen van.
  • úgy érzi, luxusélete van és a hobbijából él, ami számára őrület.
  • történetének egy részét elmesélte válogatott társainak, de beszélt erről a barátjával, a haverjaival és a családjával. Azért, hogy mindenki tanuljon belőle.

A játékos jövő nyáron távozik a magyar csapattól, mert a jövőre kialakított koncepcióba már nem fért bele. Új klubja a dán Team Esbjerg lesz.

Kapcsolódó
Beperelte a klubot, kirakta csapatkapitányát a BL-ben szereplő kézicsapat
Már nem Milena Raicevic a női kézilabda Bajnokok Ligájában szereplő Buducnost Podgorica csapatkapitánya, de ha lezárul az ügy, várják vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik