Sport

„A volt kézilabdázók 50 százaléka ma mozgássérült”

JOHN MACDOUGALL / AFP
JOHN MACDOUGALL / AFP
A múlt héten, november 3-4-én a horvátországi Nasicén rendezték meg a második Handball Talks-konferenciát, amelyet a régió leghíresebb kézilabdaportálja, a Balkan Handball szervezett meg. A kétnapos rendezvényen egykori világklasszis játékosok és edzők vitatták meg a sportág legfontosabb témáit.

A konferencia „A mai edző” című előadással kezdődött, amelyen olyan Magyarországon is ismert szakemberek beszéltek, mint a korábbi veszprémi sztár, Slavko Goluza vagy a Szeged egykori játékosa és edzője, Vladan Matic.

Az egyik legjobban várt előadás a „Történetek az öltözőből” címet viselte, itt a két exveszprémi, Marko Vujin és Mirza Dzomba mellett az egykori kiváló beállós, Igor Vori, valamint minden idők egyik legjobb irányítója, Ivano Balic mesélt.

„A mai kézilabda kicsit robotszerűnek tűnik, hiányoznak azok a mozdulatok, amelyek nem szerepelnek a könyvekben. Talán az edzők sem adnak akkora szabadságot a fiataloknak.

Ami mindenképpen hiányzik, az a több improvizáció

– vélte az olimpiai és világbajnok Balic.

Egykori csapattársa, Igor Vori elmondta, mi az, amin változtatna, ha újrakezdhetné.

„Ha valaki azt tanácsolta volna, hogy legyünk kicsit bölcsebbek, talán ma nem lenne mindenki 50 százalékos rokkant. De abban a pillanatban nem gondolsz arra, hogy mit hoz a holnap. Túllépsz a képességeiden, sokszor túlvállalod magad, de a szervezeted ezt nem felejti el.

Manapság már mindannyiunknak komoly egészségügyi problémája, csípő- és térdprotézise van

– mondta.

A konferencia második napján néhány neves edző, Kasim Kamenica, Lino Cervar és Veselin Vujovic arról beszélt, hogyan nézett ki egykoron a kézilabda, és milyen manapság.

„A kézilabda egy új, gyorsabb és vonzóbb sportággá vált. De az edzők még mindig elégedetlenek a szabályokkal, azzal, hogy a játékvezetők egy része azt gondolja, hogy az edzők és a játékosok felett állnak. Globális szinten a kézilabda kicsit megbukott, nincsenek új sztárok, nincs fiatal játékosáradat” – mondta Kasim Kamenica, az RK Nexe tanácsadója.

Veselin Vujovic, aki a közelmúltban tért vissza Iránból, úgy fogalmazott, valahányszor mond valamit erről a témáról, mindig ötezer eurós pénzbírságot kap.

„Szóval ha valaki azt szeretné, beszéljek, most adjon ötezer eurót” – mondta nevetve.

„A délszláv kézilabda hanyatlása az egykori állam összeomlásával kezdődött, ez egyértelmű. Nem ismerek egy dán vagy svájci politikust sem, de azt mindannyian tudjuk, ki Andrej Plenkovic vagy Aleksandar Vucic.

A mi országainkban minden a politika körül forog, közben egyetlen elnök sem hívta fel a Horvát Kézilabda Szövetséget, hogy megkérdezze, mit tegyen a következő tíz év sikeréért

– kommentálta Vujovic.

Lino Cervar, a horvát kézilabda-válogatott edzője elárulta, befejezte életrajzi könyvét, amely két szerelméről, a családról és a kézilabdáról szól majd.

„Örülök, hogy 50 évnyi munka után elmondhattam a véleményemet. A könyv egyedülálló, ugyan még nem jelent meg a piacon, de izgalmas és kihívásokkal teli lesz. Úgy gondolom, hogy nagy hatással lesz az edzői pályafutásra az egész világon.”

Szerinte a Balic, Vori generációt vesztesnek tartották, mégis olimpiai és világbajnok lett.

„Ez a generáció megmutatta, hogy ésszel és karakterrel le lehet győzni az izmokat. Az új idő arra kényszerít bennünket, hogy ötleteljünk. A játékosokat a mentális képességek felgyorsításával kell nevelni, de egyúttal figyelni kell a motoros képességek fejlesztésére is” – magyarázta a legendás horvát mester.

Kapcsolódó
Brutális bunyó után kéztöréssel ért véget a női kéziderbi
Ilyen női meccset is ritkán látni, négy belgrádi játékost egy hónapra eltiltottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik