Sport

„A rekordok semmit sem érnek, ha belehalunk” – toxikussá vált verseny vezetett a hegymászók tragédiájához

Weng Huo / Imaginechina via AFP
Weng Huo / Imaginechina via AFP

Megrázta a hegymászó-társadalmat a napokban, Nepálban történt tragédia. Anna Gutu és Gina Maria Rzucidlo is közel járt ahhoz, hogy első amerikai nőként hódítsa meg a Föld összes 8000 méternél magasabb hegycsúcsát, ám mindkettejüket (és segítőiket) lavina sodorta el és életüket vesztették.

A hegymászó szakoldal, az Expolrers Web részletesen beszámolt a két expedícióról. Ebből kiderült, hogy korábban mind a ketten 13 hegycsúcsot teljesítettek, tizennegyediknek a 8027 méteres Sisapangma maradt, Gutu és Rzucidlo is úgy döntött, hogy a lehető legjobb serpa segítségét veszi igénybe a rekorddöntéshez, előbbi Mingmar Serpával indult útnak, utóbbi pedig azzal a Tendzsin Serpával, aki nemrégiben a norvég Kristin Harilát kísérte, amikor júliusban Pakisztánban megmászta a K2-t – a két hegymászó a leggyorsabb alpinista lett, 92 nap alatt mászva meg a világ 8000 méternél magasabb 14 hegycsúcsát.

A szaklapnak nyilatkozó hegymászók úgy látják, sokáig semmi aggasztó jel nem volt a rekordra hajtó amerikai hegymászók versenyében, a végére azonban toxikussá vált a versengés. Személyes ellentét is feszült köztük, az utolsó csúcsnak pedig már mindketten oxigénpalackkal vágtak neki az alaptáborból, ami az épphogy nyolcezret átlépő magaslatoknál nem szokványos.

Két különböző útvonalat választottak, majd 7600 és 8000 méteres szint között jött az első lavina, ami Gutut és segítőjét elsodorta, róluk egyből jött a jelentés, hogy életüket veszítették. Rzucidlo és serpája folytatták utukat, de eltűntek a hóomlásban, majd napokkal később halottnak nyilvánították mindkettejüket. Az Explorers Web cikkében hegymászók megjegyzik, ha nincs a versengés, lehet, hogy elkerülhető lett volna a tragédia.

A tanulság, amiben persze semmi újdonság nincs, hogy a halálzóna nem versenyzésre való. Amennyire sajnálom az elhunytakat és a hozzátartozóikat, annyira érzem fontosnak, hogy ebből a történetből mindenki okuljon: a rekordok semmit sem érnek, ha belehalunk

– mondta a szaklapnak Tracee Metcalfe, aki szintén ott volt a hegyen a tragédia pillanatában, de az első lavina után úgy döntött, hogy visszafordul.

Kapcsolódó
Vizsgálat indul a K2-n elhunyt serpa ügyében, akit több tucat hegymászó került ki segítségnyújtás nélkül
A friss rekorder Kristin Harila tagadja, hogy magára hagyta volna a serpát, a nagy botrányt kavaró ügyben már a pakisztáni Pakisztáni Hegymászó Klub is vizsgálódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik