Sport

Tragédia Tibetben: halottnak nyilvánították a rekordra hajtó hegymászót

Weng Huo / Imaginechina via AFP
Weng Huo / Imaginechina via AFP

Halottnak nyilvánították Tibetben a második hegymászót is, aki elsőként akart amerikai nőként feljutni a Föld összes 8000 méternél magasabb hegycsúcsára – közölte az alpinista családja.

Kína minden alpinistatevékenységet felfüggesztett a 8027 méteres Sisapangma csúcson, amikor szombaton több lavina zúdult le a hegy oldalán, 7600 és 8000 méteres szint között, Anna Gutu amerikai hegymászó és nepáli vezetője, Mingmar Serpa halálát okozva, írja az MTI.

Gina Maria Rzuclidlo amerikai alpinista és vezetője, a nepáli Tendzsin „Lama” Serpa szintén szombaton eltűnt a hóomlás következtében. A szerencsétlenség idején több mint ötven hegymászó és kísérőjük tartott a csúcs felé.

A Rzucidlo-család tudatja, hogy a kínai hatóságok halottnak nyilvánították a lányomat, Ginát, és Tendzsin Lama Serpát

írta Facebook-oldalán Christy Rzucidlo.

Uta Ibrahimi koszovói hegymászó, aki az első lavina után biztonsági okokból 7600 méteres magasságban visszafordult, internetes bejegyzésében közölte, hogy látta, amint a csúcsról érkező lavina elsodorta Lamat és Ginát.

Nem tudni, hogy Rzucidlónál és Tendzsin Serpánál volt-e lavinák esetén használatos rádiós jeladó, amelynek segít a mentőknek megtalálni az embereket a hótömeg alatt.

A külön-külön induló Gina Maria Rzucidlo és Anna Gutu versengett, hogy melyikük lesz az első amerikai nő, akinek sikerül megmásznia a világ mind a tizennégy, 8000 méternél magasabb hegycsúcsát. A 8027 méter magas Sisapangma volt az utolsó cél.

Rzucidlo vezetője, Tendzsin Serpa nemrégiben a norvég Kristin Harilát kísérte, amikor júliusban Pakisztánban megmászta a K2-t. A két hegymászó a leggyorsabb alpinista lett, 92 nap alatt mászva meg a világ 8000 méternél magasabb 14 hegycsúcsát.

Tendzsin Serpa és Kristin Harila áprilisban mászta meg a Sisapangmát. A Sisapagmát a „könnyebb” nyolcezres csúcsok között tartják számon, bár a térségben gyakoriak a lavinák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik