Sport

Összeesett és elsírta magát a magyar birkózó, amikor közölték vele, neki kellett volna nyernie

Milos Miskov/Anadolu Agency via Getty Images
Milos Miskov/Anadolu Agency via Getty Images

Losonczi Dávid világbajnoki ezüstérmes birkózó még mindig csalódott az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon vitatható körülmények között elveszített vasárnapi döntője miatt, és ennek megalapozottságát a nemzetközi szövetség (UWW) elnöke is alátámasztotta.

Losonczi vasárnap óriási csatában 8-7-re kikapott a török Ali Cengiztől, akit a többség szerint kétvállra fektetett, mégsem ütötték le a tust. Nenad Lalovic, az UWW elnöke közvetlenül a finálé után megkereste a magyar birkózót, aki ezen meglepődött.

Azt mondta, elnézést kér, mindenki látta, ki nyerte ezt a meccset. Belőlem pedig pont abban a pillanatban szakadt ki ez az egész, majd összeestem és elsírtam magam. Akkor jött ki belőlem, hogy tényleg én nyertem és egy aranyat akasztottak ki a nyakamból

– mondta az M4-nek az ESMTK sportolója, aztán azt is elárulta, hogy Lalovic biztatta, ne veszítse el a hitét, mivel szerinte az élet vissza fogja adni neki ezt a veszteséget és véleménye szerint, jövőre akár az olimpiát is megnyerheti, ha így birkózik.

A 23 éves birkózó úgy gondolja, egy kis idő elteltével sokkal jobban fog örülni az ezüstéremnek.

Így jutott el a döntőig Losonczi Dávid:

„A birkózásnak a lényege a tus, a két váll, és itt egyértelműen látszott, hogy mindkét váll leért. Ennél sokkal gyorsabban is adtak meg tust a világbajnokság során, illetve más világversenyeken is” – mondta Bácsi Péter, a magyar szövetség szakmai igazgatója, aki kiemelte, hogy a nézők drasztikusan két részre szakadtak: a törökökre és a többiekre, akik egyetértettek abban, hogy tus volt, és ezt több nemzet képviselője jelezte is a magyar csapatnak.

A versenyzőként kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember arról is beszélt, más nemzetektől is mentek oda hozzá, hogy katasztrófa, ami történt, és nem értették a helyzetet, hogyan nem lehetett leinteni a tust.

Az ellen mindenképpen fel kell emelnünk a szavunkat, hogy legközelebb, akár az olimpián, ez ne történjen meg. Az egy dolog, hogy jelen pillanatban a magyar birkózást és elsősorban Dávidot megfosztották egy világbajnoki aranyéremtől, de ez a nemzetközi birkózásra sem vet jó fényt

– folytatta, majd emlékeztetett rá, hogy 2013 elején veszélybe került a sportág olimpiai programban maradása, „mert olyan dolgok folytak a háttérben, amelyek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemtetszését váltották ki”.

A magyar válogatott három éremmel és két párizsi kvótával zárta a vb-t. A szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában Muszukajev Iszmail aranyérmes lett, az olimpia műsorán nem szereplő kötöttfogású 72 kilóban Fritsch Róbert, majd pedig a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában Losonczi Dávid ezüstöt szerzett. Olimpiai indulási jogot Muszukajev és Losonczi harcolt ki Magyarországnak. Bácsi azt mondta, maradt benne azért hiányérzet.

Az áprilisban Bakuban sorra kerülő európai kvótaszerző viadalon a legjobb kettő, míg a májusi, isztambuli világkvalifikáción három ötkarikás hely talál majd gazdára súlycsoportonként.

Kapcsolódó
Itthon még fontolgatják, a lengyelek már bejelentkeztek az olimpiarendezésre
Magyar oldalról egyelőre csak utalások vannak egy jövőbeni budapesti olimpiarendezésre, a lengyelek viszont most bejelentették, hogy ők pályáznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik