Sport

Itthon még fontolgatják, a lengyelek már bejelentkeztek az olimpiarendezésre

Quentin De Groeve / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Quentin De Groeve / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.

A Lengyel Olimpiai Bizottság képviselőivel, a sportminiszterrel, valamint a kormányzattal folytatott megbeszélések után bejelentem, hogy megpályázzuk a 2036-os nyári olimpia rendezését

– jelentette ki az elnök a Zakopanéban tartott sajtótájékoztatóján. Lengyelország a nyáron Krakkóban és a Malopolska régióban az Európa Játékoknak adott otthont, ötkarikás játékokat – sem télit, sem nyárit – viszont még nem rendezett, írja az MTI.

A 2036-os játékok megrendezésére eddig hivatalosan Mexikó és Indonézia jelentkezett, de várhatóan India is benyújt majd pályázatot. Az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még.

Orbán Viktor a nyáron úgy fogalmazott, aligha maradhat úgy az idők végezetéig, hogy Magyarország nem rendez olimpiát, míg Schmitt Pál szerint 2036-ban nem lenne teher a budapesti rendezés.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2032-es olimpiát már odaítélte az ausztráliai Brisbane-nek, míg jövőre Párizsban, 2028-ban pedig Los Angelesben lesz a világ legnagyobb nyári multisport eseménye.

A NOB néhány évvel ezelőtt történt szabálymódosításának eredményeként pályázati eljárás már nincs, helyette a jelentkezők zárt körű találkozókon egyeztetnek a NOB illetékeseivel, akik aztán kiválasztják az egyetlen általuk javasolt rendezőt, ezt pedig a NOB közgyűlésen szavazásra bocsátják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik