Sport

Élete legnagyobb sikerét elérve vb-ezüstérmes a magyar birkózó

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Losonczi Dávid ezüstérmet nyert vasárnap a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Az ESMTK sportolója szombaton egészen parádés, ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel jutott döntőbe. Négyből három ellenfelét technikai tussal verte, és riválisai összesen egy pontot csináltak rajta, azt is passzivitás miatt. A vasárnapi döntőben a török Ali Cengiz volt az ellenfele, aki óriási küzdelemben 8-7-re győzte le őt, írja az MTI.

A tavalyi vb-n bronzérmes Losonczi Dávid – aki már elődöntős sikerével olimpiai kvótát szerzett – karrierje eddigi legnagyobb sikerét érte el, egyúttal a magyar küldöttség harmadik dobogós helyét kaparintotta meg.

Keserédes volt ugyanakkor ez az eredmény az MTI tudósítása szerint. 7-1-es hátrányban ugyanis Losonczi gyönyörűen ráfordult riválisára és rögtön visszatámadott, billentett és tusveszélyes helyzetbe szorította ellenfelét. A fiatal magyar birkózó közel egy percig próbálta leszorítani Cengizt, és a lelátóról többször egyértelműnek tűnt a két váll, amit a hosszú másodpercek alatt a mérkőzésvezető már kétszer is megítélt volna, de a szőnyeg két végében ülő bíró (szőnyegelnök és pontozóbíró) nem adott erre engedélyt, majd a török ki tudott fordulni a hasára. A menekülést szabálytalannak ítélték, így Cengiznek vissza kellett hasalnia a szőnyegre, ekkorra azonban – a visszatámadással és a közben produkált billentéssel, illetve a szabálytalansággal 7-7-re egyenlítő, de így is hátrányban álló – Losoncziban nem maradt erő. Képtelen volt akciót csinálni, ahogy a hajrában is csak egy szabálytalan levitelre futotta erejéből, így végül – egy elutasított challenge miatt – 8-7-re veszített.

Felfoghatatlan számomra, hogy egy vb-döntőben betusolnak valakit és nem ütik le a tust. Egyszerűen nem tudom, nem értem

– háborgott Módos Péter szövetségi kapitány közvetlenül a döntő után.

Losonczi Dávid a vegyeszónában elkeseredetten nyilatkozott, de hangsúlyozta, hogy így is büszke magára, az érem és az olimpiai kvóta rengeteget jelent a számára. „Az egész világbajnokságon jól birkóztam, szerintem most is többet tettem a töröknél a győzelemért, úgy éreztem, be is tusoltam, de a bírók nem így látták, a jóisten ezt valamiért most nem akarta” – mondta Losonczi.

Kedden Muszukajev Iszmail megnyerte a szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjának küzdelmeit és szintén kvótát szerzett, míg szombaton Fritsch Róbert ezüstérmes lett a játékok műsorán nem szereplő kötöttfogású 72 kilós kategóriában.

Kapcsolódó
Muszukajev Iszmail lett a magyar birkózósport 21. vb-győztese
Az FTC sportolója nagy fölénnyel, technikai tussal verte riválisát a szabadfogásúak 65 kg-os döntőjében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik