Sport

A ZTE tulajdonosa belebegtette a távozását

Kedd este rendhagyó körülmények között tartott szurkolói ankétot a tavalyinál jelentősen gyengébb rajtot vevő ZTE tulajdonosa, elnöke, Végh Gábor és a sportigazgató, Sallói István. A zalaiak az első öt mérkőzés lejátszása után négy vereséggel és egyetlen győzelemmel állnak az NB I-ben. Ezt a sorozatot tovább csúfítja, hogy a tavalyi Magyar Kupa győzelem okán kiharcolt Konferencia Liga-szereplést is két sima vereséggel fejezték be az Eszék ellen.

A klub közösségi oldalán látható kép szerint a szurkolókat a nézőtéren fogadta a két sportvezető, és míg előbbiek ültek, ők szó szerint állva és tegeződve állták a sarat.

„Amit kilenc évvel ezelőtt, 2014 májusában mondtam, vállaltam, azt az gondolom, hogy az utolsó betűig teljesítettem, sőt, a saját elvárásaimon bőven felül. Én büszke vagyok arra, amit elértünk az elmúlt kilenc évben, büszke vagyok arra, ahogy kinéz ez a klub, mindazok ellenére, hogy a legkisebb költségvetéssel dolgozunk az NB I-ben. … Számomra a diósgyőri meccs megdöbbentő volt (1-3-as vereség – a szerk.) és ott döntöttem el, hogy minél hamarabb le kell ülnünk, és át kell beszélni a dolgokat.

Elmondanám, hogy nem kötelező nekem itt lenni, mégis itt vagyok. Nem fogom elviselni azt, amilyen stílus kezd eluralkodni a szurkolói berkekben. Ha ezen a stíluson közösen tudtok változtatni, akkor folytatom és maradok, ha nem, akkor abbahagyom tisztelettel. Ez a mai összejövetelünk fő témája

– adta meg az ankét alaphangját Végh Gábor.

E kemény, tulajdonosi távozással „fenyegető”, vagy legalábbis azt belebegtető szavakat azzal magyarázza a klubhonlap, hogy „az elmúlt időszakban a klubot, a vezetőséget, vezetőedzőnket és játékosainkat is több negatív komment és megítélés is érte”.

Végh Gábor eztán rátért a klub gazdasági helyzetére, amelyet sikertörténetként, egyben az eredmény magyarázataként ábrázolt.

„Ahogy már említettem, egy elég szűk kerettel dolgozunk pénzügyileg, és ez behatárolja a lehetőségeinket, látom a tömegben, hogy nagyon sok régi szurkoló van itt, akik biztosan emlékeznek rá, hogy amikor a klub a legnagyobb sikerét érte el, a rá következő évben tönkrement.

Az akkor felhalmozott adósságot jövő májusban fogjuk tudni törleszteni. A második legnagyobb siker, a Magyar Kupa-győzelem után, nemhogy tönkrement a klub, hanem soha nem volt ilyen jó anyagi helyzetben. Most először tudom elmondani azt, ami nekem személy szerint egy hatalmas nagy könnyebbség, hogy jövő júniusig a pénztárban van a szükséges pénzösszeg.

Végh leszögezte, tisztában van azzal, hogy a rajt nem úgy sikerült, ahogy szerették volna, de ennek rengeteg oka van, és a ZTE a Diósgyőrrel, valamint a többi klubbal szembeni hatalmas financiális különbséget szakértelemmel és ügyeséggel próbálja eltüntetni. A DVTK-meccs utáni verbális inzultus, a tulajdonost, a sportigazgatót, a játékosokat számonkérő rigmusokkal, a kommentekkel kapcsolatban arra kérte a szurkolókat:

Mindig gondoljátok át, hogy mivel segítetek és mivel ártotok a klubnak. Szeretni kell a csapatot, szeretni kell a gyerekeket, szeretni kell a futballt és akkor minden könnyebben fog menni. Abból tartjuk fent a költségvetésünk döntő hányadát, hogy kinevelünk játékosokat, akiknek pedig idő és türelem kell.

Sallói István úgy fogalmazott, hogy még tavasszal, a Kisvárda elleni meccs után érte az első arculcsapás.

„Előtte megnyertük a Magyar Kupát, a legfiatalabb átlagéletkorú csapattal, két fiatal szerezte a döntőben a gólt, hatalmas eredmény. Az azt követő első hazain pedig már negatív megjegyzéseket kapott a csapat. Hét tétmeccset játszott eddig az együttesünk, az EKL mérkőzésekkel együtt. A hétből egyetlen volt vállalhatatlan, az MTK elleni. Azt nyertük meg.

Az, hogy nincs jelen pillanatban hat pontunk az NB I-ben azért van, mert nincs egy olyan rutinosabb játékosunk, aki befejezné a helyzeteket. Ezért hozunk most idősebb, rutinosabb játékosokat. A fiatalok mennek, dolgoznak, szívüket, lelküket beleteszik, de limitáltak azok a képességek, amik kellenek egy meccs megnyeréséhez, de eddig mindig megoldották a feladatot, és bízom benne, hogy idén is meg fogják

– érvelt Sallói István.

A válogatott meccsek miatti szünet előtti fordulóban a ZTE a bajnoki címvédő Ferencvárost fogadja majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik