Élő Sport

A világcsúcs elmaradt, de a rúdugrókirály így is meghódította Budapestet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Reggel a női maratoni futással és etióp sikerrel kezdődött, este Armand Duplantis világcsúcskísérletbe hajló sima rúdugró győzelmével érte el a csúcspontot a budapesti atlétikai világbajnokság szombati programja. Kövesse élőben a napi hírfolyamunkat!

A nap leginkább várt versenyei közül a svéd Armand Duplantis unalmassá tette a rúdugrást, ugyanis hibátlan teljesítménnyel, 6,10 méterrel győzött. Ugyan nekifutott háromszor a saját világcsúcsának megdöntésének, de 623 centin sikertelenül kísérletezett.

Varga Jennifer / 24.hu

A 4×100 méteres döntők mindegyikében amerikai győzelem született, a férfiaknál így Noan Lyles triplázni tudott, hiszen 100 és a 200 méter után a harmadik világbajnoki címét szerezte Budapesten.

Varga Jennifer / 24.hu

Női súlylökésben az amerikai Chase Ealey megvédte a címét, 5000 méteren a kenyai Faith Kipyegon győzött – a 29 éves klasszis az első a női szakágban, aki egy vébén képes volt 1500 és 5000 méteren is nyerni.

Férfi 800-on kanadai elsőség született Marco Arop jóvoltából.

Ami a magyarokat illeti, Márton Anita sajnos már délelőtt befejezte a szereplést, és nem jutott be a súlylökés fináléjába, délután viszont mindkét 4×400-as váltó országos csúcsot futott.

A férfiak (Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán, Kovács Árpád, Molnár Attila összeállításban) egy 24, a nők (Nádházy Evelin, Kéri Bianka, Rapai Fanni, Molnár Janka) 43 éves magyar rekordot döntöttek meg.

Richardson a világból kifutott, Amerika világbajnoki rekorddal nyerte a női váltók versenyét

A budapesti világbajnokság utolsó előtti napját a női 4×100-as váltók döntője zárta, ahol természetesen a jamaicai és az amerikai staféta számított esélyesnek, de persze ott volt a mezőnyben az elefántcsontparti és a brit csapat is.

A elefántcsontparti váltó a második váltás során kiesett, összeakadtak a futói. A célegyenesre így az amerikai és a jamaicai csapat fordult be az első két helyen, Sha’Carri Richardsont pedig nem lehetett leelőzni, az Egyesült Államok 41.03-as világbajnoki rekorddal győzött.

Varga Jennifer / 24.hu

Richardson a cél után is futott még, majd a kanyarban várta a nemrég győztes férfi csapat, kapott egy kemény bodicseket is, de szerencsére nem lett baja. A 100 és a váltó aranya mellett a 200 bronzérmével zárt a budapesti világbajnokságon.

A második helyen Jamaica végzett, míg a britek jöttek be harmadiknak. Az elefántcsontparti mellett a holland váltó is kiesett, ők az utolsó váltást rontották el. Svájcot kizárták.

A dobogósok

1. Egyesült Államok (Tamari Davis, Twanisha Terry, Gabrielle Thomas, Sha’Carri Richardson) 41.03 – világbajnoki csúcs

2. Jamaica (Natasha Morrison, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Shashalee Forbes, Shericka Jackson) 41.21

3. Nagy-Britannia (Asha Philip, Imani Lansquot, Bianca Williams, Daryyl Neita) 41.97

Lylesnak összejött a mesterhármas

Félelmetes futással, a világ idei legjobb eredményével, 37.28 másodperccel megnyerte a 4×100-as váltót az Egyesült Államok férficsapata. Ez azt jelenti, hogy Noah Lylesnak összejött a triplázás: Budapesten a 100 és a 200 után a váltóban is aranyérmet szerzett.

A második helyen meglepetésre Olaszország ért a célba, a bronzérmet Jamaica szerezte meg.

Nekiment a világcsúcsnak is a vb legegyértelműbb győztese

Armand Duplantis megszerezte sorozatban második vb-aranyát, miután nagyon sima versenyen, 610 centis teljesítménnyel az első helyen végzett a rúdugrók versenyében.

A svédek címvédője és tokiói olimpiai bajnoka, csúcsfavoritként érkezett Budapestre, és bizonyította is, hogy nincs ellenfele. Egy biztonsági 555 centivel nyitott, majd átugrotta elsőre az 585, az 595, a 600, a 605 és a 610-es magasságot is.

Ugyan nekiment a világcsúcsnak, de elsőre simán, másodjára és harmadjára éppen csak, de leverte.

Ami a riválisokat illeti, a második helyen a Fülöp-szigeteki Ernest John Obiena vágzett (600 cm), míg az ausztrál Kurtis Marschall és az amerikai Christopher Nilsen holtversenyben szerzett bronzérmet.

Varga Jennifer / 24.hu

Első lökésre eldőlt az arany

Az amerikai Chase Ealey a címét megvédve megnyerte az atlétikai világbajnokság női súlylökő számát. Ealey már gyakorlatilag az első lökésre eldöntötte az aranyérem sorsát, a 20,35-ös eredményével is nyert volna. Ezen még sikerült tovább javítania az ötödik sorozatban, 20,43 került a neve mellé.

Sarah Mitton szerezte meg az ezüstöt, a kanadai dobóatléták így három érmet nyertek Budapesten. Kung Li-csiao végzett a harmadik helyen.

Másodjára biztató volt

Duplantis nekifutott másodjára is a 623-nak… ez már sokkal-sokkal biztatóbb lett, de ismét leverte a lécet.

Duplantis világcsúcsmagasságon

Miután 610 centis magassággal megnyerte a rúdugrás aranyérmét, és megvédte tavalyi világbajnoki címét Armand Duplantis, a svédek olimpiai bajnok rúdugrója 623 centis világcsúcsmagasságra tetette a lécet.

Elsőre leverte…

Kipyegon Budapesten írt történelmet

Egy nem túl nagy iramú verseny utolsó 400 méterén Faith Kipyegon mindenkit faképnél hagyott, és megnyerte a női 5000 méteres síkfutást (14:53.88).

A 29 éves klasszis az első a női szakágban, aki egy vébén képes volt 1500 és 5000 méteren is győzni.

A második helyen a holland Sifan Hassan, a harmadikon a kenyai Beatrice Chebet zárt.

Duplantis, mint egy űrlény

Olyan nincs, hogy nem ront egy versenyen! Armand Duplantis átvitte a hatméteres magasságot, ilyen nagyot Magyarországon eddig senki sem ugrott.

Kivéve őt, és nem sokkal utána a Fülöp-szigeteki Ernest Obiena.

Varga Jennifer / 24.hu Armand Duplantis

Félelmetes rúdugróverseny

Még öten vannak versenyben, a svéd Armand Duplantis hibátlanul teljesítette az 5.95-öt, de ezen a magasságon jár a Fülöp-szigeteki Ernest Obiena, az ausztrál Kurtis Marschall és az amerikai Christopher Nilsen, de nekik két rontásuk volt már másik magasságokon.

A francia Thibaut Collet elsőre rontott ezen a magasságon.

Kanadai arany férfi 800-on

A férfi 800 méteres síkfutás döntőjét a kenyai Emmanuel Wanyomi kezdte a legjobban, de a döntés természetesen a hajrára maradt.

A tavaly bronzérmes kanadai Marco Arop óriásit futott, 1:44.24-gyel nyert, megelőzve Wanyonyit és a brit Ben Pattison.

Kizárták az amerikai váltót!

Hopp, egy nagy meglepetés, minden bizonnyal szabálytalan váltás miatt kizárták a magyarok 4×400-as előfutamából az amerikaiakat!

43 éves magyar rekordot döntött meg a női váltó

A magyar női 4×400-as váltó a második futamban kapott helyet, ahol a leggyengébb országos csúccsal szerepelt a listában. Nádházy Evelin kezdte a futást, aki a célegyenesben az utolsó helyre csúszott vissza, ekkor adta át a stafétát Kéri Biankának. Kéri ledolgozott a hátrányunkon, majd a váltást követően Rapai Fanni szépen vágott be a belső sávba, jó rajtja után a lendülete kitartott a végéig, két váltót is megelőzött. Molnár Janka volt az utolsó futónk, aki szintén előzni tudott,

a magyar váltó végül a hatodik helyen ért be a célba az 1980-ban felállított magyar csúcsot hét századdal megdöntve. Az új rekordidő 3:27.79.

A korábbi csúcsot az Orosz Irén, Forgács Judit, Tóth Éva, Pál Ilona összeállítású váltó a moszkvai olimpián futotta.

Varga Jennifer / 24.hu

Országos csúccsal futamutolsó a magyar 4x400-as váltó

A kilenccsapatos futamból a magyaroké volt a leggyengébb országos csúcs, így nem lehettek vérmes reményeink.

Steigerwald Ernő volt az első ember, aki egész jól váltott Wahl Zoltánnal, de amint mindenki elhagyhatta a pályáját, akkor az utolsó helyre került, és adhatta át a botot. Kovács Árpád lendületét veszítve indult, mert a rivális egyik leálló tagja éppen előtte lassított, így nagyon nagy hátrányban a kilencedik helyet küldte harcba Molnár Attila, de ő sem tudott feljebb jönni.

Varga Jennifer / 24.hu

A futamot az amerikaiak nyerték (2:58.47) az indiaiak és Nagy-Britannia előtt.

A kilencedik magyarok végül 3:02.65-ös új országos csúccsal zártak, majdnem pont egy másodperccel döntötték meg a régi rekordot. Azt még 24 éve, 1999-ben, Athénban futotta a Szeglet Zsolt, Nyilasi Péter, Bella Attila, Bédi Tibor összetételű csapat (3:03.64).

A váltó végül az utolsó előtti, 16. helyen zárt, csupán Sri Lankát előzte meg.

Hamarosan fut a férfi 4x100-as váltó

19.30-tól megkezdődnek a férfi 4×400 m váltó előfutamai. Magyarország – Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán, Kovács Árpád, Molnár Attila összeállításban – az elsőben kapott helyet

Duplantis beugrott, de hogy!

555 centiméteren kezdtek a férfi rúdugrók, a nyolcadik a sorban a svéd klasszis, és hát megdöbbentő magabiztossággal vitte át a lécet, vagy 20-30 centivel felett szállt át. Őrület.

Vajon lesz világcsúcs?

És itt most Mondo Duplantisra emeltül a tekintetünket. A svéd rúdugró tartja a jelenlegi rekordot és Szergej Bubkához hasonlóan mindig csak egy centit javít a korábbi rekordján. Eddig már hat rekorddöntésen van túl a 23 éves Duplantis, aki 2023 februárjában a 622 centiméterre tett lécet vitte át.

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Megsérült és visszalépett a kamikaze taktikával döntőbe jutott közönségkedvenc

Szerdán egészen meglepő taktikát választott egy mindössze 19 éves Agate Caune a budapesti atlétikai világbajnokság 5000 méteres selejtezőjében. A lett futónő kihasználta a boly visszafogott tempóját, és őrült tempóban elszáguldott a többiektől, volt olyan pillanata a mezőnynek, amikor 150-200 méteres előnyre is szert tett a közönség ujjongása közepette

Az várható volt, hogy a kamikaze taktikával nem nyeri meg a futamot, de a számítása annyiban bevált, hogy új egyéni csúccsal a negyedik helyen ért célba, és bejutott a döntőbe.

Oda, ahol a 16 finalista közül így is neki volt a legrosszabb eredménye, közel nyolc másodperccel lemaradva a 15. legjobb amerikai Elise Cranny mögött.

A sportoló azonban az elmúlt napokban medencetájékon fájdalmat érzett, így végül az orvosokkal egyeztetve úgy döntött, nem vállalja a szombati finálét. Távollétében a selejtezőben ötödik helyen végzett burundi Francine Niyomukunzi kap lehetőséget, a döntőre 20.50-kor kerül sor.

„Örülök, hogy az emberek látják, nemcsak foci van, hanem atlétika is”

Kezdjük a legfontosabbal: bár nem jutott a budapesti világbajnokság döntőjébe, még nem vonult vissza Márton Anita, akinek idén lesz további két versenye, majd csak azt követően, higgadtan gondolja át, hogyan tovább. A vb-ezüstérmes, olimpiai harmadik, fedettpályás világbajnok terve az volt, hogy idei legjobbját lökje majd a szombati selejtezőben, ám ettől jócskán elmaradt, így végül a 20. helyen fejezte be a versenyzést.

A magyar közönség vastapssal buzdította a hazai sportolót, akinek aztán elég sok időbe telt körbeérni a stadionban, mert rengetegen állították meg autogramért, egy közös fotóért, vagy akár csak egy pacsiért. Később meghatódva mondta, hogy szuper érzés volt ilyen közönség előtt versenyezni, élete egyik legszebb emléke lesz ez a verseny.

Volt alkalmam többször magyar közönség előtt versenyezni, de azért ez teljesen más kategória. Amikor még csak szólítottak is felhördült a közönség, és akkor egy jó érzés keletkezett a mellkasomban.

Márton Anita komoly versenyzői múlttal rendelkezik, de amikor felvetettem neki, hogy ilyen hosszan talán még sosem sétált ki egy stadionból nevetve válaszolta, hogy fel is merült benne, hogy az utolsó nap lehetne szervezni egy olyan külön programot, amikor a vébén szereplő magyar csapat tagjai körbesétálnak a lelátók előtt.

„Már a vb előtt is nagyon sok üzenetet kaptam, teljesen ismeretlenektől is, hogy jönnek, szurkolnak, sok sikert kívánnak. Így is volt szerintem félóra kijönnöm, pedig siettem. Ha nem teszem, lehet még most is az első kanyarban lennék.

Nagyon örülök, hogy ennyire érdekli az embereket a sportágunk és látják, nemcsak foci, meg vízilabda van, hanem atlétika is. Örülök, ha erre én is tudtam hatni. A mi részünkről a példamutatás nagyon fontos dolog, illetve a sportágunk népszerűsítése

– mondta Márton Anita.

Ez, amit említett jelenleg az atlétika legfontosabb témaköre. A nemzetközi szövetség budapesti kongresszusán újraválasztott elnöke, Sebastian Coe is arról beszélt a vébét megelőző sajtótájékoztatóján, hogy a következő években azt kell meghatározni, mi is az a termék, amit az atlétika jelent, majd későbbi interjúiban is pedzegette, mennyire fontos, hogy olyan eseményeket rendezzenek, ahol közel vagy teljes telt ház van, mert az számít a sportág jó reklámjának, és hogy tervezik további, népszerűsítő versenyek beiktatását a versenynaptárba.

A sprintszámokban eddig taroló, a 100-at és a 200-at is megnyerő, Usain Bolt megüresedett helyét betölteni kívánó atlétasztár-influenszer, Noah Lyles  is hasonló kérdéskört feszegetett legutóbbisajtótájékoztatóján, ahol elsőre egy valóban furcsa szóhasználaton lovagolt (miszerint az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság győztesét szokás világbajnoknak emlegetni), de gondolatmenete végét oda futtatta ki, hogy jobban kell propagálni az atlétikát.

Tudod, mi fáj nekem a legjobban? Hogy nézem az NBA-döntőt és azt mondják, ők a világbajnokok. Milyen világbajnokok? Az Egyesült Államoké? Én szeretem Amerikát, de az nem az egész világ. Mi vagyunk a világ! Itt szinte minden ország harcol, saját zászlója alatt küzd, hogy megmutassa, kit képvisel. Az NBA-ben nincsenek zászlók. Többet kell tennünk. Be kell mutatnunk magunkat a világnak.

Kapcsolódó
Noah Lyles szerint az atléták az igazi világbajnokok, nem az NBA kosarasai
Az amerikai klasszis 100 és 200 méteren is világbajnok lett egy elképesztő mezőnyben.

Orvosi ellátásban részesült a magyar maratoni futó

A célba érkezését követően nem tudott interjút adni Kovács-Garami Katalin, aki végig a saját tempójában futva az 57. helyen ért célba a női maratoni futók szombati versenyén.

A 43 éves sportoló négy másodpercre megközelítette egyéni csúcsát, és a futam után elmondta, hogy egyszer meg is kellett állnia gyomorproblémák miatt. A célba érkezést követően azonban annyira elkészült az erejével, hogy félbeszakította az interjúkat.

Ezt követően pedig az orvosi sátorban gondoskodtak a róla a szakemberek.

Szabó Nóra 30 kilométernél még a középmezőnyben volt, onnan viszont folyamatosan előzte meg az előtte futókat és végül 2:33:28 órás eredménnyel a 24. helyre ért fel.

„Megbeszéltem az edzőmmel, milyen tempóra állok be az elején, de egy kicsit megzavart, hogy senki nem jött velem, ezért nem is mertem annyira nyomni a tempót” – mondta az MTI-nek Szabó, majd arra is kitért, hogy bár féltávtól elkezdett előrébb lépni a mezőnyben, mégsem érzékelte a ritmusváltást.

„Néztem a kilométereket, de már nem tudtam se osztani, se szorozni, csak azt láttam, hogy folyamatosan előzőm az előttem lévőket” – fogalmazott, majd azt is elárulta, hogy az Alagút, majd a Lánchíd volt a legkritikusabb pontja a versenynek.

A szurkolók fantasztikusak voltak. A versennyel összességében annyira nem vagyok elégedett, de majd átbeszélem az edzőmmel.

Márton Anita tiszta fejjel hozná meg a visszavonulásról szóló döntést

Márton Anita 17,85 méteres eredménnyel a huszadik helyen végzett a női súlylökés selejtezőjében, így nem jutott be a szombat esti fináléba.

„Sajnálom, hogy nem volt még három lökés, mert folyamatosan tudtam javítani. Szerettem volna 18 méter felett dobni, edzésen sikerült, most nem jött ki. Szupet volt ilyen közönség előtt versenyezni” – nyilatkozta az M4 Sportnak.

„Van még két versenyem ebben a szezonban, lesz egy kis pihenő. Aztán tiszta fejjel hozom meg a döntést a jövőmet illetően” – nyilatkozta arra a kérdésre, hogy befejezi-e az aktív pályafutását.

Egy ideje fontolgatom már, 23 éves pályafutás van mögöttem, a mezőny legidősebb tagja voltam. Úgy érzem, számomra is eljött az idő, hogy kicsit másfelé tekintsek.

Azt mondta, a pályájára visszatekintve egyáltalán nincsen hiányérzete.

„A kislányom születése után, két és fél évvel ezelőtt tértem vissza, akkor úgy éreztem, onnantól kezdve minden nap ajándék, amit az atlétikában eltölthetek. Örülök, hogy sérülésmentes karriert tudhatok magam mögött, hogy ennyien segítettek jóban-rosszban, és ennyien szurkoltak nekem.”

Hozzátette, mindenféleképpen közel marad az atlétikához, hiszen ebben nőtt fel, az élete részévé vált.

Lehet kicsit eltűnök, tervezzük a családbővítést, szeretnék kikapcsolódni is. De itt leszek, ha nem is versenyzőként, akkor szurkolóként, vagy egyszer edzőként.

Olvasói sztorik