Élő Sport

Jamaicai éremhalmozás és autós karambol – ez volt az atlétikai vb hatodik napja

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Csütörtökön öt számban avattak bajnokot a budapoesti atlétikai világbajnokságon. A legjobban a jamaicaiak szerepeltek, akik öt érmet szereztek, 100 gáton Danielle Williams, a 400 méteres síkfutásban pedig Antonio Watson aranyat szerzett. A legnagyobb izgalmakat mégis egy buta baleset okozta.

Csütörtökön négy magyar versenyzőért szurkolhattunk a budapesti atlétikai világbajnokságon, a hatodik nap délelőttjén a női 35 kilométeres gyaloglásban Madarász Viktória a 16., Récsei Rita pedig a 22. helyen ért célba.

A férfiak ugyanezen számában Venyercsán Bence a 30. helyen végzett.

Az esti programban bemutatkozott férfi 5000 méteren Kovács Ferenc Soma, aki idei legjobbjával, 14:11.99 perccel a 21., összesítésben a 41. helyen végzett.

Öt számban hirdettek bajnokot: női kalapácsvetésben – csakúgy, mint a férfi szakágban – kanadai siker született, Camryn Rogers 77,22 méteres dobással nyert. Női 100 gáton a jamaicai Danielle Williams nyert (12.43 mp), megelőzve Puerto Ricó-i Jasmine-Camacho Quinnt (12.44) és az amerikai Kendra Harrisont (12.46). 400 gáton a holland Femke Bol 51.70 másodperces nagyszerű idővel győzött az amerikai Shamier Little (52.80) és a jamaicai Rushell Clayton (52.81) előtt.

A férfiaknál távolugrásban az olimpiai bajnok görög Miltiadesz Tentoglu utolsó ugrásával győzött, két centivel megelőzve a jamaicai Wayne Pinnockot.

400 méteres síkfutásban a jamaicai Antonio Watson 44.22-es idővel lett aranyérmes, megelőzve a brit Matthew Hudson-Smitht és az amerikai Quincey Hallt.

Hihetetlen baleset

A nap legdrámaibb pillanatait ezúttal nem stadionon belül, hanem kívül kellett keresni: a Nemzeti Atlétikai Stadion folyosóján történt koccanásos baleset okozott riadalmat.

Éppen a bemelegítő pályáról szállították a sportolókat, amikor két autó ütközött.

„Az egyik elektromos kiskocsin versenyzők utaztak, akik ezután mindannyian rajthoz álltak. Egy sportolót az egészségügyi stáb megvizsgált, majd ő is részt vett a 200 méteres síkfutás elődöntőjének utolsó futamában. A másik járműben utazó egyik segítő horzsolásos sérülést szenvedett. A szervezőbizottság sajnálatát fejezte ki és kivizsgálja az esetet” – áll a szervezők közleményében.

A pórul járt jamaicai Andrew Hudson végül csak az ötödik helyen végzett, így nem jutott tovább, ám később a szervezők úgy döntöttek, méltányossági alapon megengedik neki, hogy fusson a pénteki fináléban.

Hoppá, mégis döntőzhet a balesetező jamaicai!

Az M4 Sport információja szerint a szervezők úgy döntöttek, hogy a golfkocsis balesetben érintett és kisebb sérülést szenvedett Andrew Hudsonnak megadják a lehetőséget, hogy ott legyen a 200 méteres síkfutás döntőjében.

A jamaicai sprinter szemsérülésre panaszkodott, végül az elhalasztott futamában az ötödik helyen végzett, majd a tévének csalódottan, szinte sírva azt nyilatkozta, el sem akart már indulni ilyen körülmények között.

A szervezők döntése alapján azonban nem nyolc, hanem kilencfős lesz a finálé, amely pénteken 21.50-kor indul a tervek szerint.

Hudson az 1-es pályán fut majd. A budapesti stadion követi az új trendet, kilenc sáv található benne ugyanis.

Bol hatalmas fölénnyel nyert 400 gáton

Félelmetes futással 51.70 másodperces nagyszerű idővel a holland Femke Bol nyerte meg a nap zárószámát, a női 400 méteres gátfutást. A 23 éves Európa-bajnoki címvédő tavaly, Eugene-ben ezüstöt, 2021-ben, a tokiói olimpián bronzérmet szerzett ezen a távon.

A második helyen az amerikai Shamier Little (52.80) végzett, míg a bronzérmet az egyéni csúcsot futó jamaicai Rushell Clayton (52.81) nyerte meg.

A jamaicai sprinterek perceken belül dupláztak

A női 100 gát után a férfi 400 métert is jamaicai futó nyerte, minek hatására a lelátó jamaicai színekbe öltözött része hatalmas tombolásba kezdett, és a karibi ország újságírói közül is volt, aki ugrált örömében.

A brit Matthew Hudson-Smith vezetett szinte végig, azonban az utolsó métereken Antonio Watson kilőtt és magabiztosan megnyerte a döntőt 44.22-es idővel. A britnek be kellett érnie a második hellyel, az amerikai Quincey Hall lett a harmadik.

A 21 éves Watson volt ifjúsági világbajnok is, a felnőttek között pedig Budapesten robbant be, az elődöntőben futotta meg élete legjobbját. 

A Rióban olimpiai bajnok, kétszeres vb-győztes, világcsúcstartó Wayde van Niekerk csak hetedik lett, míg az olimpiai és világbajnok Kirani Jamest kizárták, mert átlépett egy másik sávba.

Körömrágós izgalmak után jamaicai sprinter nyerte a 100 gátat

A jamaicai Danielle Williams nyerte meg a női 100 méteres gátfutás döntőjét. Williams a kettes pályán futva, kissé perifériára szorulva húzta be az első helyet, ugyanis amíg mindenkit a középső pályán futóktól várta a győzelmet, addig

ő a szélén szinte végig vezetve ért be elsőként 12.43 alatt, Egy századdal előzte meg Jasmine Camacho-Quinn-t.

Mohos Márton / 24.hu

Az amerikai Kendra Harrison lett a harmadik, a rajtnál kilövő Devynne Charlton pedig végül lemaradt a dobogóról. A címvédő és világrekorder Tobi Amusan, aki doppingvétsége alól csak a vb előtt kapott felmentést, csak az ötödik lett. A bemutatásnál volt, aki fütyült a neve hallatán.

Danielle Williams 2015-ben volt már világbajnok, 2019-ben pedig vb-bronzérmes.

Egy baleset miatt kivizsgálják a sportolókat szállító kiskocsikat az atlétikai vébén

A budapesti atlétikai világbajnokság nagy találmányaként aposztrofálták, de egy csütörtök esti baleset után a szervezőbizottság felülvizsgálja az atlétákat szállító sportkocsikat.

A 200 méteres síkfutás elődöntői előtt két ilyen jármű összeütközött a stadion előtt, a jamaicai Andrew Hudson leesett és megsérült, szerencsére a futamok időrendjét megváltoztatva el tudott indulni – más kérdés, hogy esélye sem volt a továbbjutásra.

A balesetben rajta kívül egy önkéntes is megsérült.

A szervezőbizottság bejelentette, hogy kivizsgálja az esetet és felülvizsgálja a sportolók szállításának lehetőségét.

Őrült izgalmak és görög arany távolugrásban

Miltiadisz Tentoglu nyerte meg a férfi távolugrók versenyét, miután az utolsó sorozatban bemutatott 852 centiméteres ugrásával. A görög jól kezdett, első próbálkozásra 850 cm-t teljesített, de a második sorozatban a jamaicai Wayne Pinnock utolérte őt, majd egészen a végéig vezetett jobb második ugrással.

Az utolsó előtti ugrás volt Tentoglué, aki végül az aranyéremig repült. Pinnock már nem tudott javítani utolsó nekifutásra.

A görög korábban nyert már olimpiát és Európa-bajnokságot, valamint fedettpályás vébét is, szabadtéren ez az első világbajnoki aranya.

A bronzérem a 2019-es világbajnok Tajay Gayle-é lett.

Mohos Márton / 24.hu

Hudson: Valahogy üveg került a szemembe

Akár súlyosabb problémát is okozhatott volna az a karambol, amelyet két, atlétákat szállító kiskocsi okozott az atlétikai stadion előtt.

A legrosszabbul a jamaicai Andrew Hudson kárt, aki lepottyant, szemsérülésre panaszkodott, végül a szervezők az első elődöntőt utolsónak tették, így vállalni tudta a szereplést.
Más kérdés, hogy csak az ötödik helyen ért célba, és nem jutott tovább, majd nagyon csalódottan nyilatkozott

Nem tudod elképzelni, milyen volt. Jól éreztem magam, majd jött a baleset, ütköztünk. Valahogy üveg került a szemembe, hívtam az orvost. Nem akartam futni…

– mondta az M4 Sportnak.

„Ijesztő volt, jött a másik autó, pont oldalról megütött, bevertem a lábam is.”

Hudson indult, Lyles simázott

Az eredetileg tervezett első futamra harmadikként került sor, de jó hír, hogy a kiskocsis balesetben megsérült jamaicai Andrew Hudson is vállalta a szereplést.

A főhős azonban nem ő, hanem a 100-as bajnok amerikai Noah Lyles volt, aki hihetetlen fölénnyel, 19.75 másodperces idővel nyert. A másik továbbjutó hely a dominikai Alexander Ogandóé lett (20.02).

Knighton meghúzta

A férfi 200-asok második elődöntőjében az amerikai Erriyon Knighton (19.98) rajt-cél győzelmet aratott, mögötte a brit Zharnel Hughes (20.02) jutott még döntőbe egyből.

Kovács Ferenc Soma: Nem ez a legerősebb számom

Kovács Ferenc Soma idei legjobb eredményét elérve előfutamában a 21. helyen ért célba, így nem jutott fináléba férfi 5000 méteren a budapesti atlétikai világbajnokság csütörtöki versenynapján.

Mohos Márton / 24.hu

„Időeredményben egy picit szerettem volna jobbat, nehéz az 5000 méter, mert könnyű rajta elcsúszni. Nem ez a legerősebb számom, inkább 1500 méteres futónak tartom magam” – mondta az MTI-nek Kovács, majd hozzátette, hogy 3500 m után jött a holtpont.

A végére próbáltam megelőzni az addig sokáig előttem futó fiút, és végül is sikerült, ami szintén a közönség energiájának köszönhető.

Majdnem a cél előtt pacsiztak

A férfiak 200 méteres elődöntői közül az elsőben az amerikai Kenneth Bednarek és a botswanai Letsile Tebogo könnyedén végzett az első két helyen (19.96, illetve 19.97 másodperccel), a célban lepacsiztak, de az volt az érzésünk, hogy szívük szerint a cél előtt is megtették volna, úgy néztek egymásra.

Ütköztek a kiskocsik, szemsérülést szenvedhetett egy sprinter

A versenyzőket kisautókkal szállítják a stadionba, és eddig minden rendben ment. Csütörtök este azonban két ilyen golfkocsinál nagyobb jármű összeütközött, a  tévében mutatott felvételen az látszott, hogy a jamaicai Andrew Hudson le is pottyant róla.

Az M4 Sporton azt mondták, állítólag a sportoló szemébe üvegszilánk ment – legalábbis a sportoló ezt érzi. Ccsak éppen üveg nem tört el a környéken.

Ezért megcserélték az elődöntőket, az első lett a harmadik és szerencsére Hudson vállalta a szereplést. Hogy mennyire zavarta a közjáték és a vélt sérülés, nem tudni, de csak az ötödik lett futamában és nem jutott be a fináléba.

Az atlétikai vb kabalája jól ráijesztett az egyik sprinterre

A csütörtök esti programban rendezik a 200 méteres elődöntőket, a második női futamot követően pedig Anthonique Strachan a várószobába ment, hogy kiderüljön, az ideje elég lesz-e a döntőbe jutáshoz. Gyanútlanul leült a kanapéra, amely mögött viszont ott rejtőzött a vb kabalaállata, Youhuu, aki aztán rendesen rá is ijesztette a sprinterre. Később egy öleléssel kibékültek. Strachan végül a döntőbe is bejutott.

https://twitter.com/VMSportIE/status/1694772167739666754

Shericka Jackson visszavágott… kicsit

A női 200 méteres elődöntők első futamában az amerikai Gabrielle Thomas volt a leggyorsabb (21.97), megelőzve a brit Dina Asher-Smitht (22.28). A második futamban a Saint Lucia-i Julien Alfred nyert (22.17) a brit Daryll Neita (22.21) előtt.

Aztán jött a várva várt harmadik futam, a mezőnyben a 100-on győztes amerikai Sha’Carri Richardsonnal és az ezüstérmes jamaicai Shericka Jacksonnal. Ezúttal utóbbi volt jó, simán nyert 22.00-s időeredménnyel, Richardson 22.20-szalk a másodikként ment tovább.

Két jamaicai egyelőre a dobogón távolugrásban

A már említett Pinnock és Carey McLeod. Mindez csak azért érdekes, mert ha így maradna, majdnem sikerülne megduplázni Jamaica vb-érmeit ebben a számban, eddig hármat sikerült begyűjteni, egy aranyat és két ezüstöt.

A 2019-es világbajnok Gayle egyelőre csak a negyedik.

Még le sem ment az első kör távolugrásban, de

az már látszik, hogy Tentoglut kell megverni az aranyéremért. A görög 850 centiméterrel kezdett, egyedül a jamaicai Wayne Pinnock tudta eddig megközelíteni, de 10 centiméterrel ő is el van maradva. A selejtezőben egyébként túlszárnyalta a 8,5 métert.

Kovács Ferenc Soma a 41. lett

Az 5000 méter másik előfutamában ott volt Kovács Ferenc Soma, a hamarosan az Egyesült Államokban tanuló atléta féltávig még együtt futott az élmezőnnyel, aztán leszakadva jó 200 méteres hátránnyal ért célba.

A győzelmet a guatemalai Luis Grijalva szerezte meg, Kovács végül idei legjobbjával, 14:11.99 perccel a 21., összesítésben a 41. helyen végzett.

Őrült befutó már az előfutamban is

Az 5000 méteres síkfutás első előfutama elég szoros befutót hozott, kilencen zuhantak célba egy másodpercen belül (a norvég Jacob Ingebrigtsen a harmadik helyen), de csak nyolcan juthattak tovább. Az utolsó két pozícióért helyért hárman harcoltak, közöttük mindössze hat századmásodperc volt a különbség.

Végül az amerikai Paul Chelimo dobta a legjobban magát, így ő kaparintotta meg a hetedik, a norvég Narve Gilje Nordaas pedig a nyolcadik pozíciót.

Ingebrigtsennek üzentek a lelátóról

Nagyban megy a férfi 5000 méter első előfutama, a mezőnyben pedig ott van a címvédő Jakob Ingebrigtsen, aki nagy csalódást élt át egy nappal korábban azzal, hogy második lett 1500-on. A bemutatásánál nagy taps fogadta, majd feltartottak egy táblát, amit az óriáskivetítőn is mutattak, amin az állt: példakép és hős a norvég.

Ilyen éremátadót sem láttunk még az atlétikai vébéken

Történelmi döntőt hozott szerdán a női rúdugrók versenye, ami rendkívüli izgalmakat hozott, majd a legvégén ketten csatáztak az aranyért. A 490 centiméteres magasságot az ausztrál Nina Kennedy és az amerikai Katie Moon is átvitte, a 495 cm viszont már mindkettejüknek megoldhatatlan feladat volt.

Mivel korábban ugyanannyi rontásuk volt a verseny során, a szabályok szerint dönthettek arról, hogy folytatják a versenyzést, vagy kiegyeznek döntetlenben. Utóbbira esett a választásuk, így az atlétikai vébék történetében először osztottak ki két aranyat egy egyéni számban.

Erre az éremátadóra csütörtökön, az esti program előtt került sor, előbb az ausztrál, majd az amerikai himnusz csendült fel. A harmadik helyen a finn Wilma Murto végzett.

Antonin Thuillier / AFP

Hasonló történt a 2021-es tokiói olimpián, csak akkor férfi magasugrásban. Akkor az olasz Gianmarco Tamberi és a katari Mutaz Essa Barshim osztozott meg az első helyen. Tamberi egyébként az idei, budapesti vébén tette teljessé éremkollekcióját és lett világbajnok, amit látványosan meg is ünnepelt.

Kapcsolódó
Az atlétika olasz showmanje: Apámnak ajánlom az aranyérmem, bár nem beszélünk
Egészen tavaly nyárig az édesapja volt Gianmarco Tamberi edzője, ám akkor a magasugró meghozta azt a nehéz döntést, hogy külön utakon folytatják.

Ingebrigtsen nem adja fel

A vébé egyik nagy meglepetését a brit Josh Kerr okozta, aki szerdán, a férfiak 1500 méteres döntőjében legyőzte a csúcsfavoritnak számító Jakob Ingebrigtsent.

A norvégok olimpiai és világbajnoka azt mondta, nem volt százszázalékos állapotban, de úgy tűnik, annyira rosszul sincsen, ugyanis az első csütörtöki szám, az 5000 méter előfutamaiban ott van az indulók között.

Mondjuk címvédőként várható volt, hogy nem marad távol.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik