A következő élő közvetítés része Kozák Luca a zseniális rajt dacára sem döntős, egy világsztár lemaradt az aranyáról, a másik behúzta

Kipróbáltuk, milyen Magyarország leggyorsabb futópályája

Amikor áprilisban meghívták a sajtót a budapesti vébére felhúzott stadionba, akkor a szervezők, élükön Gyulai Mártonnal nem győztek áradozni a futópályáról, ugyanis az országban most először terítettek le Mondo-borítást. Akkor az újságírók rá sem léphettek a felületre.

Ez Magyarország leggyorsabb pályája. Egészen elképesztő

– mondta akkor Gyulai.

Varga Jennifer / 24.hu

Persze ilyenkor elkezdi mozgatni az ember fantáziáját, főleg, ha olykor lejár kocogni, hogy kipróbálná, mit tud egy ilyen pálya. Az atlétikai vb az az esemény, ahol ezt meg lehet tenni, ugyanis mindig szerveznek a média munkatársainak 800 méteres versenyt, ami ezúttal a keddi üres délelőttre esett. Így aztán 136 újságíró/fotós próbálta ki élesben a budapesti Mondót, amin tényleg jóleső érzés futni, puha, mégis gyors. A titka, hogy a szőnyeget előre legyártják, majd göngyölegben szállítják az adott helyszínre, ahol aztán egy rendkívül sima betonfelületre terítik és ragasztják. A budapesti kapcsán megjegyezték, még a Hungaroringen sem olyan sima a betonfelület, mint az atlétikai pályánál.

A Mondo Budapestre körülbelül 860 tekercs előregyártott felületet szállított, minden tekercs körülbelül 20 méter pályából áll, és összesen 8900 kilogramm gumit használtak fel hozzá. A pálya telepítése 2022 novemberében kezdődött és idén március 31-én fejeződött be.

Az 1976-os, montreali játékok óta mondós borításon futnak az atléták a tokiói olimpiára pedig olyan talajt gyártottak, amin a nagy meleg és magas páratartalom mellett is sorra dőltek meg az olimpiai és világcsúcsok, az egyéni legjobb eredmények. Bár megoszlottak arról a vélemények, hogy a sok új csúcsnak valójában mennyi köze volt a borításhoz, és mennyire a sportág fejlődéséhez, mindenesetre egy név nélküli felmérés alapján a sportolók maguk tökéletesnek minősítették azt.

Budapesten eddig egy világcsúcs volt, azt az amerikai 4×400-as mixváltó teljesítette, míg Sha’Carri Richardson világbajnoki csúccsal nyerte meg a női 100 méter döntőjét.

A médiaversenyen az is kiderült, hogy egészen embertelen ebben a hőségben futni. Nem is csoda, hogy a szerdai 800-as előfutamok során többen is vizes törölközőket kértek a mezőny tagjai közül a célba érés után, több futót is jól láthatóan megviseltek a körülmények. A női 5 ezer méteres előfutamokat át is tették az esti programba.

Kapcsolódó
Hollandia két hatalmas bukás miatt veszítette el vb-aranyait
Döbbenet, ami történt a világbajnokság első napján.
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik