Élő Sport

Halász Bence vb-bronzérmet nyert kalapácsvetésben, Krizsán Xénia negyedik hétpróbában

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Megszületett ez első magyar érem a budapesti atlétikai világbajnokságon: a kalapácsvető Halász Bence bronzérmes lett. Nagyon kevés hiányzott az éremhez a hétpróbázó Krizsán Xéniának, aki végül negyedikként zárt, a szám másik magyarja, Nemes Rita tizedik lett. Jól teljesítettek a magyar sprinterek: Molnár Attila 400-on országos csúccsal, Takács Boglárka 100-on az egyéni legjobbjától alig elmaradva jutott tovább az elődöntőbe. Ez történt a budapesti vébé második napján.

A 2019-ben, Dohában vb-bronzérmes Halász Bence remekül kezdte a mostani döntőt, 80,82 méteres dobással az első sorozat után az élen állt, majd a harmadikban 81 méter fölé jutott, de ezt a kísérletét később érvénytelenítették a bírók.

A negyedik sorozatban a lengyel Nowicki egy centivel megelőzte Halászt, majd az ötödik körben a kanadai Katzberg 81.25-tel állt az élre. Az utolsó körben már nem változott az első három sorrendje, így Halász újabb bronzával a magyar atlétika 15. vb-érmét szerezte, és csatakozott a szintén kétszeres vb-érmes Gécsek Tiborhoz és Pars Krisztiánhoz.

Mohos Márton / 24.hu

A hétpróbázó Krizsán Xénia a vasárnapot a 12. helyről kezdte, majd távolugrásban 630 centis eredményével a nyolcadik helyre lépett előre. Gerelyhajításban 51,23 méterig jutott, így az utolsó számot, a 800 méteres síkfutást a hetedik helyről várhatta. Krizsán a futással 980 pontot tett hozzá az addigi 5499-hez, így 6479 ponttal zárt és nem csupán az első hatba sikerült bekerülnie, de kis híján a bronzérmet is megszerezte, a végelszámolásnál mindössze 22 ponttal maradt le a dobogóról.

Az olimpiai kvalifikációs szintnél pedig csupán egyetlen ponttal ért el kevesebbet.

Klubtársa, Nemes Rita karrierje első felnőtt világbajnokságán szerepelt és szinte minden számban jól versenyzett. Az első napot a 17. helyen zárta (100 m gát: 13.63 mp, magas: 1,77 m, súly: 12,97 m, 200 m: 25.04 mp). Vasárnap ő is felszabadultan és jól teljesített, távolban Krizsán mögött a negyedik lett (6,29 m), gerellyel 44,68 méterig jutott, 800 méteren pedig futama elején rögtön az élre állt, egészen 600 méterig diktálta a tempót, majd a célegyenesben visszavette a vezető helyet és 2:10.65 perccel elsőként esett be a célba. Ezért 965 pontot kapott, így 6232 ponttal zárt, ami tíz ponttal jobb eddigi egyéni rekordjánál.

Takács Boglárka továbbjutott 100 méteren, az országos csúcstól négy századdal elmaradva (11.18 mp) ért célba a harmadik helyen az elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou (11.08 mp) és a jamaicai Shashalee Forbes (11.12) mögött az előfutamában. Szintén folytathatja a négyszázas Molnár Attila, aki 44.84 másodperces országos csúccsal jutott be az elődöntőbe.

Az amerikai Noah Lyles a 100 méteres síkfutás új világbajnoka, aki 9.83 másodperces idővel lett aranyérmes, öt századdal előzte meg a botswanai Letsile Tebogót és a brit Zharnel Hughest.

Mohos Márton / 24.hu Lyles (középen) száguld a vb-arany felé

Eredmények:

férfi 100 m:
1. Noah Lyles (Egyesült Államok) 9.83 mp
2. Letsile Tebogo (Botswana) 9.88
3. Zharnel Hughes (Nagy-Britannia) 9.88

 

férfi 10 000 m:
1. Joshua Cheptegei (Uganda) 27:51.42 p
2. Daniel Simiu Ebenyo (Kenya) 27:52.60
3. Selemon Bariega (Etiópia) 27:52.72

 

férfi kalapácsvetés:
1. Ethan Katzberg (Kanada) 81,25 m
2. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 81,02
3. HALÁSZ BENCE 80,82
Rába Dániel és Varga Donát a selejtezőben kiesett.

 

női távolugrás:
1. Ivana Vuleta (Szerbia) 7,14 m
2. Tara Davis-Woodhall (Egyesült Államok) 6,91
3. Alina Rotaru-Kottmann (Románia) 6,88

 

hétpróba:
1. Katarina Jonhson-Thompson (Nagy-Britannia) 6740 pont
2. Anna Hall (Egyesült Államok) 6720
3. Anouk Vetter (Hollandia) 6501
4. Krizsán Xénia 6479
…10. Nemes Rita 6232

 

női 20 km gyaloglás:
1. Maria Perez (Spanyolország) 1:26:51 óra
2. Jemima Montag (Ausztrália) 1:27:16
3. Antonella Palmisano (Olaszország) 1:27:26
…34. Oláh Barbara 1:35:55
35. Madarász Viktória 1:36:13

Halász Bence: Azt fogom csinálni, mint Jack Grealish a BL-döntő után

Megvan az első magyar érem a budapesti atlétikai világbajnokságon, a kalapácsvető Halász Bence 80,82 méteres eredménnyel bronzérmet szerzett. Ez a szombathelyi dobó második vb-bronza, hiszen 2019-ben, Dohában is harmadik lett.

„El vagyok érzékenyülve, a közönség nagyon sokat segített, rengeteg erőt kaptam tőlük, nélkülük ez nem sikerült volna. Az első dobással sikerült magabiztosan elkezdenem a versenyt, és utána is jöttek a 80 méteres dobások, életemben nem volt ennyi, mint most” – nyilatkozta az M4 Sportnak Halász.

Hozzátette, idegileg felfokozott állapotban érkezett a versenyre, és úgy fogalmazott, hogy talán még soha nem volt ennyire fókuszált. A 80,82 méteres első dobás levette róla a terhet, és onnantól felszabadultan tudott dobni a folytatásban, ami azért is nagy szó, mert – bár ő nem érintette a beszélgetésben –, de a 81,02 méteres harmadik kísérletét utólag érvénytelenítették.

„Olyan eksztázisban voltam, hogy szinte nem is emlékszem a dobásaimra. Az elején megcsináltam néhány technikai element, utána pedig toltam, ami a csövön kifér. De hozzáteszem mégegyszer, ha ilyen szeretet övezi az embert, akkor nem lehet rosszul teljesíteni. Remélem, még sokáig tudok hasonló szinten maradni” – mondta a magyar versenyző.

Amikor megkérdezték, hogy mit fog csinálni vasárnap este, azt felelte, Jack Grealish-sé változik, és azt csinálja majd, amit a Manchester Ciry focistájától láthattunk a BL-döntő után. Emlékezhetünk, akkor az angol válogatott játékos ezerrel bulizott, és közben lecsúszott a torkán néhány liter alkohol.

Orbán Viktor és Erdogan is ott volt a stadionban az atlétikai vébén

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este a Nemzeti Atlétikai Központban fogadta a nemzeti ünnepünk illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A világ minden tájáról meghívott állami vezetők, politikusok és kiemelkedő üzletemberek a kormányfő társaságában tekintették meg a stadionban zajló versenyszámokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Orbán Viktor jobbján látható a fotón.

Mohos Márton / 24.hu

Noah Lyles behúzta a 100 métert, ő most a világ leggyorsabb embere

Az amerikai Noah Lyles nyerte meg a 100 méteres férfi síkfutás döntőjét a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Az amerikainál többen is jobban kapták el a rajtot, sokáig a mezőnyben bújt meg, de az utolsó métereken kilőtt és végül elsőként ért be a célba. 9.83 a győztes ideje. 

A botswanai Letsile Tebogo nyerte meg a ezüstöt, míg a brit Zharnel Hughes lett a harmadik (ő szinte tökéletesen rajtolt). A 2019-ben világbajnok Christian Coleman az ötödik, a tavalyi vb-győztes Fred Kerley és az olimpiai Marcell Jacobs pedig az elődöntőben esett ki.

Lylesnak egyébként nem is a 100 a fő száma, 200-on arra készül, hogy megdöntse Usain Bolt rekordját.

Halász Bence bronzérmes a budapesti atlétikai vébén

Az utolsó dobása előtt eldőlt, hogy Halász Bence dobogón végez a hazai világbajnokságon, de azért még maradt egy kísérlete a javításra. Nekidurálta magát, azonban rövid és érvénytelen is volt a dobása.

Így is azonban bronzérmet nyert.

Mohos Márton / 24.hu

Ethan Katzberg az utolsó előtti körben lepett meg mindenkit, amikor a selejtezőhöz hasonlóan ismét egy óriási, 81 méter feletti dobással jelentkezett. Ezúttal 81.25-ös eredményt ért el, ami országos rekordot és világbajnoki címet is ért neki. A lengyel Wojciech Nowicki is 81.02-vel lett ezüstérmes.

Az ötszörös világbajnok Pawel Fajdek (aki végül lemaradt a dobogóról) egy kereken 80 méteres dobással kezdett, Halász azonban 80.82-vel az élre ugrott. A második kísérlete érvénytelen volt, harmadikra azonban 81.02-re repítette a kalapácsot, de utólag elvették az egyébként egyéni legjobbját jelentő próbálkozást, mert lábával érintette a dobókör szélét. Közben megóvták az első dobását is, de az érvényben maradt.

Az ötödik körben állt élre Katzberg, Nowicki csak megközelíteni tudta őt. Az utolsó sorozatban már nem változott az állás, bár a kanadai az utolsó dobásával is nyert volna.

A 2022-ben Európa-bajnoki ezüstérmes Halász Bence a magyar atlétika 15. világbajnoki érmét szerezte, ez volt Magyarország nyolcadik bronza hét ezüst mellett. A kalapácsvető 2019-ben, Dohában is a harmadik lett. Gécsek Tibor és Pars Krisztián után ő a harmadik, aki kétszeres vb-érmes a magyar atléták közül.

A végeredmény:

  1. Ethan Katzberg (Kanada) 81,25 m
  2. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 81,02
  3. HALÁSZ BENCE 80,82

Őrület, a kanadai Katzberg az élen

Elképesztő, Ethan Katzberg a selejtezőben is dobott egy meglepőt, most pedig 81.25-re repítette a kalapácsot és átvette a vezetést. Nowicki jött utána, 81.02-re javított és megerősítette második helyét. Halász zárta az ötödik kört, 79.94-gyel. Harmadik helyről várja a hatodik sorozatot.

Krizsán Xénia: Remélem, most már tudják, hogy mi az, hogy hétpróba

„Nagyon örülök, hogy negyedik lettem. A 800 méter előtt messzinek tűnt a negyedik hely, de nem elérhetetlennek. Hihetetlen, tényleg nagyon örülök. A magyarok a legjobb szurkolók. Hihetetlen az atmoszféra, köszönöm, hogy támogattak. Remélem, most már tudják, hogy mi az, hogy hétpróba” – nyilatkozta Krizsán Xénia, aki negyedik lett hétpróbában, és nagyon közel volt számára a bronzérem.

„Kimondva is félelmetes a tizedik hely. Azt sem hittem el, hogy itt lehetek. Még egy hét kell, hogy feldolgozzam. Elég rögös volt mindkettőnk útja, nagyon elégedettek kell, hogy legyünk az eredménnyel. Régebben négyszázas voltam, elkezdtem hétpróbázni, jöttek az eredmények, és éreztem, hogy lesz egy hullámvölgy. Jött is, de nem gondoltam, hogy ilyen szintre tudok visszajönni, tavaly az orvosok azt mondták, hogy a sportot sem javasoljak nekem” – ezek már Nemes Rita szavai, aki tizedik helyen végzett.

Halász tovább javíthatott volna

Harmadik próbálkozásra 81.02-re repítette a kalapácsot, kiszaladt a lelátóhoz pacsizni, de mint később kiderült, érvénytelen volt a dobása. Pedig egyéni rekord lett volna. A lábával érintette a dobókör szélét.

Tombol a közönség, Krizsán Xénia világbajnoki negyedik

Másik hétpróbázónk is lefutotta a maga 800 méterét, bekezdett az elején, majd úgy tűnt, ez még visszaüthet, de aztán óriásit hajrázva beért harmadiknak a futamában. Elsőre aztán bronzérmesként tüntették fel, óriási üdvrivalgás fogadta mindezt, de végül a negyedik lett.

Ami így is eddigi legjobb eredménye.

Krizsán 6479 pontot szerzett, 22-vel maradt csak el a dobogós Anouk Vetter mögött. Az utolsó napot nagyon megnyomta, harmadik lett távolugrásban, gerelyhajításban és 800-on is.

A győzelmet a brit Katarina Johnson-Thompson szerezte meg, az amerikai Anna Hallé lett az ezüstérem. Nemes Rita tizedikként zárta a versenyt.

A korábban fedettpályás Európa-bajnoki címet nyert Krizsán Xéniára lecsaptak, hogy nyilatkozzon a pályán, de nem jutott szóhoz.

Nemes óriásit futott a végére

Nemes Rita vezetésével vonult ki a női hétpróbázók mezőnyének egyik fele a 800-as futásra, tomboló tömeg fogadta a magyar sportolót, aki láthatóan meghatódott, majd óriási futással megnyerte a futamát. Nemes az utolsó ötven méteren már eléggé szenvedett, a célban le is rogyott a földre, de aztán felkelt és lepacsizott a többiekkel.

Fajdek nem viccel

Az ötszörös világbajnok lengyel kalapácsvető kereken 80 méterrel kezdett, jelezve, hogy ez még az ő trónja.

Halász Bence már melegít

17.49-kor kezdődik a férfi kalapácsvetők döntője. Ahol Halász Bencének szurkolhatunk, aki az első dobásával kvalifikálta magát a fináléra.

Ilyen egy bajnok

A nyitónap egyik drámája volt, hogy a cél előtt nem sokkal Sifan Hassan bukott 10 ezer méteren, így győzelem helyett csak a 11. helyen ért be a célba. A világbajnokság második napján az 1500 méter elődöntőjében ott volt a rajtnál, bekötözött térdekkel is magabiztosan harcolta ki a továbbjutást.

Ennyit a nagy csatáról

Hónapok óta tematizálta a 100 méteres síkfutást, hogy jó lenne már látni összecsapni az aktuális olimpiai bajnokot a világbajnokkal. Marcell Jacobs sérülései miatt a budapesti döntőn jöhetett volna össze a nagy találkozó, ám előbb az olasz, majd az amerikai Fred Kerley pottyant ki – utóbbi mindössze egy századdal maradt le a legjobb nyolcról.

Nem jutott be a döntőbe a címvédő!

Fred Kerley 10.02-es idővel a jamaicai Seville (9.90) és a botswanai Tebogo (9.98) mögött a harmadik lett a harmadik elődöntőben, így egy század híján lemaradt a döntőről. Nagy sokk ez az amerikai klasszisnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik