Sport

2009 óta mindig nyernek vb-aranyat a magyar úszók, de a kapitány nem elégedett

M4 Sport
M4 Sport

Rasovszky Kristóf 1500 méter gyorson egyéni csúccsal elért hatodik helyével ért véget a magyarok szereplése a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyei során. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar csapat egy dobogós helyet szerzett, Kós Hubert 200 háton végzett az első helyen.

Ez volt a harmadik olyan vb, amelyen egyetlen magyar állhatott dobogóra: 1982-ben Ecuadorban a szövetség jelenlegi elnöke, Wladár Sándor (200 m hát, ezüst), 2007-ben az ausztráliai Melbourne-ben pedig Cseh László (200 m vegyes, bronz).

A magyar úszók eddig minden világbajnokságon szereztek legalább egy érmet. 2009 óta tart az a sorozat, hogy aranyat nyer valaki a magyarok közül.

Meg kell jegyezni, hogy az olimpiai bajnok Milák Kristóf kihagyta az idei vébét, visszalépését azzal indokolta, hogy sem mentálisan, sem fizikálisan nem áll készen arra, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Milák tavaly, Budapesten a 100 és a 200 pillangót is megnyerte, utóbbi esetében a saját világrekordját javította tovább.

Kós Huberttel nyilván elégedett vagyok, a többiek közül nem mindenkivel

kezdte az értékelését az M4-nek Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya.

Sós azzal folytatta, hogy mivel a sportolók a felkészülés során mindent megkaptak, amit lehet (meleg égövi edzőtábort, remek edzőket, stb.), így szerinte elvárható, hogy a többség egyéni csúcsot ússzon, akik azt úsztak, azokkal elégedett. De sokaknak nem sikerült ez, és például a női vonalon említette, hogy a korábbi juniorok közül Pádár Nikolett előre lépett ugyan, de a többieknek még nem sikerült.

Ebben a csapatban több van. És van olyan is, ami rendszerszintű dolog, utána kell járnunk. Több olyan úszónk is volt, aki bejutott a döntőbe, igaz, sokszor már a középdöntőben egyéni csúcsot kellett úszni, és aztán a döntőben nem tudott jobbat menni. Ilyen máshol is van, de vannak, akik meg tudják oldani, ilyen volt Kós Hubert és Kovács Benedek. De ez elég sokaknak nem sikerült, ezen kell még sokat dolgoznunk. De ez sem volt egy rossz szereplés

– mondta a szövetségi kapitány, aki szerint nem lehet azt kijelenteni, hogy nincs előrelépés, egyszerűen az a helyzet, hogy olyan felhozatal, amiben Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel, Jakabos Zsuzsanna, a Verrasztó testvérek, Evelyn ás Dávid is benne voltak, az előtte sem nagyon volt, és nem hamar lesz ismét.

Sós Csaba az M4-nek, valamint az MTI-nek is megjegyezte, hogy a 400 méter vegyesen nyolcadik Holló Balázstól többet várt. „Nem kertelek, szerintem ha úgy dolgozik, ahogyan én azt elvárom, akkor érmes lehetett volna. Huszonhárom évesen négyszázon szerintem elvárható, hogy valaki egy másodpercet javuljon, és szerintem ez benne is lett volna” – fogalmazott.

Az úszókra még vár idén a bukaresti rövidpályás Európa-bajnokság, majd februárban az olimpia évében újabb világbajnokságot rendeznek Dohában, ráadásul még egy Európa-bajnokság is beugorhat. Sós Csaba elárulta, a mostani helyzetet látva, a korábbi elképzelésekkel ellentétben jelentős csapattal szeretne részt venni a rövidpályás kontinensviadalon.

Láthattuk Kós Hubertnél, hogy aki tud rajtolni, fordulni, annak hatalmas előnye van, ezt versenyen is gyakorolni kell, csak edzésen nem lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik