Sport

„Azt gondoltuk, akkor lesz kerek egész a történet, ha az Everest is szerepel benne. Szerepel, de nem így” – Suhajda Szilárd felesége fejezi be a hegymászó által elkezdett könyvet

Facebook.com/SuhajdaSzilardClimbe
Facebook.com/SuhajdaSzilardClimbe

„Az elmúlt évek folyamán benne, bennünk saját igényként, és sokak biztatására felmerült egy könyv megírásának a gondolata. Azt gondoltuk, hogy akkor lesz az egy kerek egész, ha az Everest is szerepel majd a történetben. Szerepel, de nem így…” – írta Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea a hegymászó Facebook-oldalán.

Hozzátette, Suhajda már korábban elkezdte írni a könyvet, és mivel minden szellemi termékének ők az örökösei a kisfiúkkal, így feladatának érzi, hogy befejezze.

Talán túlzás nélkül kijelenthetem, hogy én ismertem a világon a legjobban, ezért egy olyan, minden értelemben „szilárdos” könyvet szeretnék létrehozni, amely hűen tükrözi az ő csodálatos személyiségét. Éppen ezért tisztelettel megkérek minden hozzáértőt, hozzá nem értőt, valamint a média munkatársait, hogy legyenek szívesek ezt tiszteletben tartani és nem magánakciókba kezdeni.

Amikor eljön majd az ideje és kiadásra került, mindenki tudni fog róla” –hangsúlyozta Legindi Tímea.

A Mount Everestre oxigénpalack nélkül igyekvő Suhajda május 24-én kezdte meg a csúcstámadást, de a visszafordulási határidő lejárta után is folytatta a mászást. Ezután nagyjából 8700 méteres magasságból már nem jelzett a műholdas telefonja. Május 25-én egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta őt.

Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult a keresésére hajnalban, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálni Suhajda Szilárdot. A család úgy döntött, ha megtalálják, akkor is az Everesten marad a hegymászó holtteste.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. A 8051 méteres Broad Peaket 2014-ben, első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t 2019-ben, a 8516 méteres Lhocét pedig 2022-ben mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Kapcsolódó
Egy irányba formálja a magasság a sokféle hegymászót
A tiszta mászás etikájáról, a magashegyi tudatállapotokról és a sikeres expedíciók mibenlétéről beszélgetünk az Első kézből podcastban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik