Sport

„Szilárd tiszteletére kérünk mindenkit, hogy ne a halálának körülményeit és okait minősítse, hanem a példás életét és az elért eredményeit!”

Facebook.com/globalunionkyocera
Facebook.com/globalunionkyocera

Suhajda Szilárd első magyar hegymászóként próbált tisztán, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül feljutni a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre.

Suhajda május 24-én kezdte meg a csúcstámadást, majd a visszafordulási határidő lejárta után is folytatta a mászást. Ezután nagyjából 8700 méteres magasságból már nem jelzett a műholdas telefonja. Május 25-én egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta őt.

Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult a keresésére hajnalban, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálni Suhajda Szilárdot. A család úgy döntött, ha megtalálják, akkor is az Everesten marad a hegymászó holtteste.

Az internetes kommentekben sokan, sokféleképpen ítélték meg Suhajdra tragédiáját, a magyar néplélek már csak olyan, hogy az emberek egy része még ilyenkor is úgy érzi, nekik kell megmondani, hogy a másiknak hogyan kellene élnie, és döntenie.

A hegymászót támogató cég, a GLOBAL-UNION Kft. Facebook-oldalán azt írta, számtalan negatív kritika érte őket a tragikus kimenetelű csúcstámadás óta.

„Szilárdot 2017-ben Klein Dávid mászótársaként ismertük meg egy partnertalálkozó keretein belül. Hat év alatt nagyon sok közös programot – motivációs előadásokat és csapatépítő kirándulásokat – szerveztünk együtt. Szilárd olyan értéket képviselt és adott át a személyiségével, a tartalmas előadásaival, amely sok embernek példaként szolgált. A hite, az élet szeretete, a céltudatossága számomra is kivételes volt, és remélem azok számára is, akik közelebbről ismerhették. (…) Jómagam két expedícióra kísértem el, beleértve a mostanit is.

Szilárd csak önmagában, a felkészültségében, és a „tiszta” mászásban hitt. Törekvésünk Szilard álmainak támogatása volt és nem azok megkérdőjelezése. Szilárd tiszteletére kérünk mindenkit, hogy ne a halálának körülményeit és okait minősítse, hanem a példás életét és az elért eredményeit!

– áll a Juhász László ügyvezető, tulajdonos által jegyzett közleményben.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. A 8051 méteres Broad Peaket 2014-ben, első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t 2019-ben, a 8516 méteres Lhocét pedig 2022-ben mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik