Sport

Mire elég a magyar szív a világelitben? – rajtol a hokivébé

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
2016 után szerepel ismét a legjobbak között a magyar jégkorong-válogatott, amely a papírforma szerint a mezőny leggyengébb csapata, ráadásul a torna előtt a kezdőkapusát is elveszítette. Egy győzelem viszont elég is lehet a bennmaradáshoz.

Pénteken elkezdődött a férfi jégkorongozók elit-világbajnoksága, amit Finnország és Lettország közösen rendez – tavaly szó volt róla, hogy esetleg Magyarország is pályázik az MVM Dome-mal, ám végül nem volt meg rá a kormánygarancia, így a szövetség elállt az ötlettől. A nemzetközi szövetség, az IIHF már évek óta követi a gyakorlatot, miszerint vicceskedő megjegyzésekkel teli erősorrendet tesz közé a vb előtt és alatt. Az idei torna előtt is kijött a rangsor, ennek az utolsó, 16. helyén szerepel Magyarország, mellette az alábbi megjegyzéssel:

Tamperében nincs tankolás.

Elsőre kissé furcsának hathat ez a mondat, de akik követik az amerikai major sportokat, azok még sértőnek is gondolhatják. Az észak-amerikai bajnokságokban a tankolás ugyanis azt jelenti, hogy egy csapat tudatosan rakja össze úgy a keretét, hogy még csak véletlenül se legyen erős, azaz a lehető leghátrébb (lehetőleg utolsóként) végezzen, mert akkor nagy esélye van megnyerni a draftlottót, és a játékosbörzén kiválaszthatja magának az adott korosztály legtehetségesebb játékosát. Szóval értjük ám mi a viccet, csak nem mindig szeretjük.

Ha a csipkelődő megjegyzéstől eltekintünk, az erősorrend alighanem pontosan belőtte a magyar csapat papíron elfoglalt helyét a mostani mezőnyben, a legtöbb játékost ugyanis a magyar bázisú Erste Liga adja és mindössze hat légiós szerepel a keretben, miközben a kezdőkapusnak szánt Rajna Miklós a vb-rajt hetében sérült meg, így kihagyja a tornát. Magyarország úgy jutott fel egy éve a divízió I/A-ból tavaly, Szlovénia mögött második helyen végezve, hogy a legjobbak közül az ukrajnai háború miatt kizárták Oroszországot és Fehéroroszországot, a helyükre pedig a magyarok riválisai közül a franciák és az osztrákok kerültek – és mind a két válogatott kiharcolta a bennmaradást.

Mudra László / MJSZ Rajna Miklós, a jégkorong-válogatott kapusa 2016-ban.

Emiatt egy éve nem is volt nagy eufória a feljutás miatt, abban ugyanis mindenki egyetértett, hogy talán most először lehetett azt ténylegesen elvárni a magyar válogatottól, amely a jelek szerint ráállt arra, hogy hétévente vívja ki a helyét az elitben: a sorminta 2008-ban, a szapporói csodával indult, majd 2015-ben, Lengyelországban, és 2022-ben, Szlovéniában folytatódott. Bennmaradni ugyanakkor a két korábbi alkalommal nem sikerült.

A magyar válogatott nem könnyítette meg a dolgunkat a hosszúra nyúlt felkészülési időszakkal. Kevin Constantine és stábja rengeteg játékost kipróbált április eleje óta, az összetétel folyamatosan váltakozott, ebben a közel másfél hónapban ráadásul tíz felkészülési meccset is játszott a csapat,

ezek közül viszont csak egyet tudott megnyerni. Április közepén Japánt vertük 5-2-re.

Persze a csapatok a felkészülés más-más periódusában jártak, de a legyőzőink közül Japán és Ukrajna a harmadik vonalban szerepelt idén, Lengyelország és Nagy-Britannia pedig a divízió I/A-ban. Azt viszont gyorsan hozzá is kell tenni, hogy Japán, valamint a britek és a lengyelek is kiharcolták a feljutást, azaz utóbbi két csapat jövőre a tizenhatos elitben szerepelhet.

Ami reálisabb képet adhatott, az utolsó három összecsapás volt, amin Szlovénia és Kanada volt az ellenfél, akik megmutathatták, milyen szint vár majd a Constantine-csapatra a topvilágbajnokságon. Vegyes az összkép, mert volt egy elég sima, 4-0-s vereség a szlovénok ellen (zárt kapuk mögött), de aztán a második meccs ellenük (2-4), majd a kanadaiak elleni 5-2-es vereség tartogatott különösen biztató jeleket.

Teljesen jogos az az észrevétel, hogy egyfelől Kanadának sosem a vb-n szereplő a legerősebb kerete (ne feledjük, még javában tart az NHL rájátszása), és hogy ráadásul csak most állt össze a csapat, az első és egyetlen felkészülési mérkőzésüket játszották a világbajnokság előtt az MVM Dome-ban, és hogy amikor felpörgették a játékukat (például a második harmad második felében), akkor kiütközött a két csapat közti különbség. Ezek mind igazak, viszont Kanada hokinagyhatalom, nem mellesleg

a találkozó azon túl, hogy majdnem 15 ezer fős rekordnézettséget produkált, nagyon is szolgálta a magyar csapat felkészülését.

Varga Jennifer / 24.hu Magyarország – Kanada jégkorong mérkőzés az Eurovit Hokitavasz keretében 2023. május 9-én az MVM Dome-ban.

Merthogy a korong nélküli játékon volt a mieinknél a fő hangsúly, amire Tamperében is számítani lehet majd. A magyar válogatott pedig összességében biztatóan oldotta meg a feladatot, sőt támadásban voltak olyan periódusai a mérkőzésnek, amikor a szinte csak NHL-es játékosokkal felálló Kanadát sikerült a harmadába szorítani. Az pedig külön plusz, hogy a 150. címeres mezes meccsén Sofron István góljával még egy rövid ideig vezetett is a csapat, talán nem meglepő, hogy a Csíkszereda támadója könnyes szemmel beszélt találatáról és jegyezte meg, nem kizárt, hogy ez volt az utolsó meccse Magyarországon a válogatottban.

A kanadai csapat egyébként rendkívül sportszerűen, a magyarokkal összekapaszkodva hallgatta meg, ahogy a drukkerek elénekelték a Himnuszt a találkozót követően.

Megvan a kellő karakterünk, vérünk, tökösségünk, ezt elő kell vennünk, és kiegészítenünk azzal a struktúrával, ami bele lett verve a fejekbe a napi többórás video meetingek során. Pont azért, hogy ha már méretben nem vagyunk akkorák, mint a nagycsapatok, vagy nem korizunk úgy, ezzel, hogy mi rendszerben dolgozunk és játszunk, tudjuk kompenzálni ezeket a hiányosságokat

nyilatkozta a Jégkorongblognak a válogatott másodedzője, a Gyergyót vezetőedzőként Erste Liga-aranyig vezető Szilassy Zoltán, aki a szív szerepét is felhozta, mert szerinte annak köszönhetően hozott csapat- és vezetői szinten emlékezetes eredményeket a magyar jégkorong.

Galéria
Varga Jennifer / 24.hu
Magyarország - Kanada jégkorong mérkőzés az Eurovit Hokitavasz keretében 2023. május 9-én az MVM Dome-ban.

Csak a szív aligha lesz elég, az viszont pozitívum, hogy bár a győzelmek elmaradtak, a csapat teljesítménye épp a vb közeledtével kezdett el javulni.

A világranglistán 20. Magyarország szombaton a dánok ellen kezdi a tornát. Dánia 2002-ben a székesfehérvári-dunaújvárosi divízió I/A-tornán jutott fel a legjobbak közé, és azóta ott szerepel, már tucatnyi NHL-es játékost nevelt ki, és most is van a keretükben tengerentúlon játszó sztár. Tétmérkőzésen (olimpiai selejtezőben vagy vb-n) a magyarok legutóbb 1976. március 13-án tudták legyőzni a dánokat, C csoportos vb-n 10-2-re.

Vasárnap az Egyesült Államok lesz az ellenfél, a két eddigi egymás elleni összecsapást (1939-ben Bázelben és 2016-ban Szentpéterváron) világbajnokságon a tengerentúliak nyerték 3-0-ra, illetve 5-1-re, a magyar gólt Sofron István ütötte az 58. percben.

Amíg Magyarországon a nemzetközi szövetség (IIHF) kimutatása alapján közel 9000, addig az Egyesült Államokban 550 ezer regisztrált játékost tartanak számon.

Jövő kedden a franciák következnek, ez az egyike azoknak a meccseknek, ahol a pontszerzés lehet a célkitűzés, noha a riválisnál is vannak NHL-esek is. Az utóbbi két tétmérkőzésen a franciák nyertek: 2016. május 10-én Szentpéterváron 6-2-re a vb-n, míg 2021. augusztus 26-án a rigai olimpiai selejtezőben 5-3-ra. A 2006-os amiens-i divízió I/A-tornán 3-3 lett a végeredmény, míg vb-n 2001. április 19-én sikerült őket utoljára legyőzni, Grenoble-ban 3-1-re.

Egy pihenőnapot követően jövő csütörtökön egy igazi nagyágyú következik, Svédország. A svéd keretben is hemzsegnek az NHL-esek, míg a többiek a hazai vagy a svájci bajnokságból érkeznek. Az örökmérlegben a hét eddigi találkozón egyszer nyertek a magyarok: 2007. március 29-én a Papp László Arénában 2-1-re Palkovics Krisztián hosszabbításos góljával, de az a svéd ligaválogatott volt. Tétmérkőzésen csupán egyszer, még  1935. január 21-én a davosi vb-n találkozott a két fél, és 3-0-ra győztek a svédek.

Másnap a címvédő, olimpiai bajnok, világranglista-vezető, hazai pályán szereplő finnek következnek, velük csak egyszer találkozott a válogatott vb-n: 2016. május 11-én Vay Ádám remeklése, 48 védése miatt lett csupán 3-0 oda – azaz ellenük is várat magára az első magyar vb-gól. A jelenleg Olaszországban légióskodó Vay egyébként ahhoz képes, mennyire berobbant anno a nemzeti csapatban, 2019 óta nem szerepelt a válogatottban.

A 2018-es phjongcshangi olimpián ezüstérmes Németország is ebben a csoportban szerepel, velük május 21-én találkozik a magyar válogatott. Az egymás elleni sorozatban csupán egyetlen magyar siker található: még a II. világháború árnyékában, 1940. február 3-án Garmisch-Partenkirchenben 3-2-re nyertek a magyarok barátságos összecsapáson.

Zárásként, május 22-én az osztrákok lesznek az ellenfelek, és elképzelhető, hogy ezen a meccsen múlik a bennmaradás, illetve a kiesés.

Az eddigi 52 egymás elleni mérkőzésből a magyarok 14-et, az osztrákok 36-ot nyertek, és volt két döntetlen is, azonban tétmeccsen az utolsó hét találkozón rendre az osztrákok győztek. Legutóbb 1977. március 11-én, a tokiói B csoportos vb-n nyert Magyarország, mégpedig 7-4-re.

A menetrend egészen brutális, ugyanis 10 napon belül játszik hét mérkőzést a magyar válogatott, és ezek többségén még csak a pontszerzésre sem esélyes a papírforma szerint. Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy akár egy győzelem is elég lehet a világelitben maradáshoz. A csoport első négy helyezettje jut majd a negyeddöntőbe, az utolsó kiesik a divízió I/A-ba.

Varga Jennifer / 24.hu Magyarország – Kanada jégkorong mérkőzés 2023. május 9-én.

Akármi is lesz, az utolsó napon, május 28-án lesz ok az ünneplésre, aznap iktatják be ugyanis az IIHF Hírességek Csarnokának új magyar tagját, Szélig Viktort. Az IIHF decemberben jelentette be, hogy a nem tradicionális hokis nemzetek képviselőjének járó Torriani-díjat és a vele járó Hall of Fame-tagságot idén az egykori válogatott hátvéd, a Hydro Fehérvár AV19 jelenlegi általános igazgatója kapja. Szélig előtt a tavaly augusztusban elhunyt Pásztor György, a korábbi játékvezető, Schell László, a 2009-ben eltávozott ifjabb Ocskay Gábor, illetve Kovács Zoltán került a Hírességek Csarnokába magyarként.

A magyar válogatott kerete

kapusok: Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzabie, 49 játszott mérkőzés, 30 mérkőzésen cserekapus, 1 gólpassz), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19, 3 játszott mérkőzés, 4 mérkőzésen cserekapus), Arany Gergely (FTC-Telekom, 10 játszott mérkőzés, 13 mérkőzésen cserekapus)

 

hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK, 33 mérkőzés, 2 gól, 6 gólpassz, 8 pont), Garát Zsombor (Budapest JA, 86, 1, 8, 9), Hadobás Zétény (Västeras, 15, 0, 1, 1), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19, 27, 1, 0, 1), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék, 38, 1, 3, 4), Pozsgai Tamás (Budapest JA, 138, 4, 14, 18), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19, 70, 2, 9, 11), Szabó Bence (Budapest JA, 29, 3, 2, 5), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék, 148, 11, 26, 37)

 

csatárok: Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19, 88, 21, 35, 56), Csányi Karol (Zvolen, 36, 4, 3, 7), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19, 87, 21, 20, 41), Galló Vilmos (Linköping, 62, 21, 21, 42), Hári János (Hydro Fehérvár AV19, 105, 27, 56, 83), Kóger Dániel (Corona Brasov, 105, 17, 30, 47), Nagy Gergő (FTC-Telekom, 122, 24, 37, 61), Nagy Krisztián (Budapest JA, 109, 11, 14, 25), Papp Kristóf (Northern Michigan University, 31, 5, 3, 8), Sebők Balázs (Ilves Tampere, 59, 10, 18, 28), Sofron István (Csíkszereda, 152, 64, 52, 116), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19, 74, 9, 19, 28), Vincze Péter (Gyergyói HK, 48, 4, 5, 9)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik