Sport

Tiszeker Ágnes: Tele van ellentmondásokkal, amit Kenderesi Tamás ír

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Tavaly decemberben három magyar sportoló, két úszó és egy birkózó került doppinggyanúba a biológiai útlevelében megfigyelt atipikus eredmények miatt. Hivatalosan egyikük neve sem volt ismert, szerdán viszont az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás közleményben közölte, hogy ő az egyik érintett, ezért is hagyja ki az úszók kaposvári országos bajnokságát.

Kenderesi közleményében azt írta, hogy kálváriája 2022 áprilisában indult, amikor véradáson vett részt, majd az ezt követő napon doppingellenőrök jártak nála, de a vérminta feldolgozásakor nem véradást, hanem vérátömlesztést jegyeztek fel, amivel szerinte tévesen befolyásolták a biológiai útlevelét. Egyebek mellett még 39 fokos melegben szállított vérmintákról is írt, valamint arról, hogy szabálytalanul vettek tőle mintát, illetve felvetette, hogy a Doppingellenes Világszervezet (WADA) által használt modellek, amelyek megállapítják, hogy a vér alkotóelemeinek egy-egy adott sportoló esetében milyen tartományba kellene esniük, sok hematológus szakértő által vitatottak.

„Tiltott anyagot, tiltott módszert soha nem alkalmaztam, doppingvétséget nem követtem el! Éppen ezért minden eszközzel, teljes erőmmel harcolni fogok az igazságért, a becsületemért, a családomért és mindezekkel együtt az ártatlanságomért! Minden lehetséges fórumot ki fogok használni, hogy ártatlanul, pusztán feltételezésekre alapozva, bizonyítékok nélkül, egyetlen sportolót se ítélhessenek el” – áll az úszó közleményének végén.

A hvg.hu megkereste az ügyben Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét, aki elmondta, hogy a meglévő adatokat az első vizsgálatot követően három, egymástól független hematológus szakember is megvizsgálta, lezajlott többkörös bizonyítási eljárás, meghallgatták a sportolót is, pro és kontra nyújtottak be dokumentumokat és szakértői véleményeket,

a WADA szakértői pedig ezután is „masszívan fenntartották a véleményüket”.

Tiszeker a folytatásról elmondta, a MACS összehív egy háromtagú, független, magyar orvosszakértőkből és jogászokból álló bizottságot, amely döntést hoz az ügyben. Kétféle forgatókönyv lehetséges,

  • az egyik, hogy megállapítják a doppingvétség tényét és a bizottság elítéli Kenderesit (akkor akár négy évre is eltilthatják, Sós Csaba szövetségi kapitány szerint akkor véget érne a karrierje), aki ez ellen fellebbezhet,
  • a másik, hogy nem látják bizonyítottnak a gyanút és felmentik a sportolót. Ez esetben a nemzetközi szövetség, és a WADA fellebbezhetne.

Tiszeker Ágnes nem akart belemenni Kenderesi közleményének részletes kiértékelésébe, de azt megjegyezte, hogy nem szereti az effajta nyomásgyakorlást. Azt üdvözli, ha egy sportoló a találgatásokat megelőzve előáll azzal, hogy eljárás zajlik ellene, és elmondja a maga álláspontját, de azt nem tartja szerencsésnek, ha valaki „gyakorlatilag megfenyegeti” azt a bizottságot, amelyik a sorsáról dönt.

Ide tények és bizonyítékok kellenek, de amit ő ír, az tele van ellentmondásokkal

– mondta Kenderesi Tamás közleményéről, és azt is megjegyezte a biológiai útlevél kapcsán, hogy jócskán van arra példa, hogy valaki gyanúba keveredik, de meg tudja magyarázni a váratlan eltéréseket, ha pedig bizonyítania is sikerül, azt a WADA szakértői elfogadják, de tovább figyelik és tesztelik az illetőt. Magyar sportolókkal is megtörtént már ez, tette hozzá.

A sportoló biológiai útlevélének (ABP) a fő alapelve, hogy olyan kiválasztott változó adatokat (dopping biomarkereket) kövessen nyomon egy adott időtartam alatt, amelyek doppingszerek hatását árulják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik