Sport

„Életünk egy része eltűnt” – a gyilkosság tíz évvel után is gyászol a Steenkamp házaspár

ALEXANDER JOE / AFP
ALEXANDER JOE / AFP
Reeva Steenkamp szülei még mindig gyászolják lányukat, tíz évvel azután, hogy barátja, a hatszoros paralimpiai bajnok Oscar Pistorius megölte. Az egykori sprintert márciusban feltételesen szabadlábra helyezhetik.

„Azoknak az embereknek, akik elveszítették gyermekeiket, sok időbe telik, amíg lenyugodnak. Annyira szeretjük őt, nagyon hiányzik.

Életünk egy része eltűnt, de nagyon várjuk, hogy egyszer majd találkozzunk vele

nyilatkozta lányáról June Steenkamp az ITV Good Morning Britain című műsorának adott interjújában.

Pistorius 2013. február 14-én a hajnali órákban lőtte le barátnőjét Pretoria egyik előkelő negyedében lévő otthonában. Mindvégig balesetre hivatkozott, azt állította, betörőnek nézte. Az ügyészség szerint azonban egy vitát követően szándékos emberölést követett elé.

Eredetileg 2014-ben emberölésért öt év börtönre ítélték, de egy évvel később a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt, és a vádat gyilkosságra változtva hat évre emelte a büntetését. Az ügyészség fellebbezett, mondván az ítélet túl enyhe, a dél-afrikai legfelsőbb fellebbviteli bíróság végül 2017-ben 13 évre és öt hónapra ítélte a sportolót.

A dél-afrikai sajtó szerint Pistorius a jövő hónapban, amikor letölti büntetésének felét, feltételesen szabadulhat.

Az áldozat édesapja, Barry Steenkamp tavaly nyáron találkozott a börtönben az egykori sportolóval, ugyanis a dél-afrikai jogrendszerben viszonylag új, úgynevezett Áldozat-Elkövető Párbeszéd mechanizmus részeként az áldozatok hozzátartozóinak lehetősége van arra, hogy érdemi szerepük legyen az elítéltek szabadlábra helyezési eljárásában. Barry Steenkamp azt mondta, nem kapott érdemi válaszokat arra vonatkozóan Pistoriustól, mi vezetett lánya meggyilkolásához.

Csak Oscar ismeri az igaz történetet. De nem ellenzem, hogy a feltételes szabadlábra helyezés megtörténjen

– mondta.

Kapcsolódó
Heteken belül szabadulhat a börtönből Oscar Pistorius volt paralimpikon, aki 10 éve agyonlőtte barátnőjét
Az egykori sportoló 24 órás rendőri védelmet kap szabadulásakor, mivel számos fenyegetést kapott Reeva Steenkamp meggyilkolása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik