Sport

Így jelezte az IHF, hogy fittyet hány a kézilabdás csalások gyanújára

Uros Hocevar / Kolektiff Images / DeFodi Images via Getty Images
Uros Hocevar / Kolektiff Images / DeFodi Images via Getty Images
Az északmacedón sajtó büszkén hirdeti, hogy a lengyel-svéd férfi kézilabda-világbajnokság francia-dán döntőjét a Gjorgij Nacsevszki, Slave Nikolov bírópáros vezeti, de lesz érdekeltség a spanyol-svéd bronzmérkőzésen is.

A két játékvezető a vébén korábban öt mérkőzést kapott, így nem meglepetés a döntőbeli jelölésük. Ugyanakkor éppen a világbajnokság során kidobbant bíróbotrány érintettjeiként ez úgy is értelmezhető, hogy a nemzetközi szövetség (IHF) ezzel állt ki mellettük maximálisan.

Ahogy arról a 24.hu is beszámolt, két hete a dán Tv2 nyilvánosságra hozott egy 2018-ban készült jelentést, amely szerint a fogadási botrányokkal nyolc bírópáros is kapcsolatba hozható.

A Sportradar elemzőcég szerint 2016 szeptembere és 2017 novembere között összesen 26 mérkőzésen történtek furcsa fogadások, amelyek során gyanúsan nagy összegeket tettek félidei és végeredményekre, főleg döntetlenekre.

A gyanú szerint a nagy érdeklődésre számot tartó mérkőzések játékvezetői illegális haszonszerzés céljából befolyásolták az eredményeket

– állt a jelentésben.

A 26 mérkőzésen összesen nyolc játékvezető páros szerepelt, ezek közül kettő is dolgozott a jelenlegi vébén: a horvát Matija Gubica, Boris Milosevic, illetve a Gjorgij Nacsevszki, Slave Nikolov kettős.

A duó sorozatban a harmadik nagy fináléját fújja: 2020 januárjában a spanyol-horvát Eb- (22-20) és a 2021-es francia-dán olimpiai döntő (25-23) után kapta meg ismét a legjobb mérkőzést.

Korábban vezettek már az EHF-kupában és a Kupagyőztesek Európa Kupájában is finálét, lehet, fogadnunk kellene arra, hogy odaérnek-e idén a Bajnokok Ligája utolsó mérkőzésére, hogy tökéletessé tegyék életművüket.

Egy macedón is ott lesz a bronzmérkőzésen is: delegáltusként Dragan Nacsevszki segíti a Spanyolország–Svédország csatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik